HomeMobileAndroidReview Motorola Edge 30, un premium mid-range inconsecvent

Review Motorola Edge 30, un premium mid-range inconsecvent

Motorola Edge 30

Am avut mari așteptări de la Motorola Edge 30 atunci când a fost anunțat și mai apoi l-am primit la teste. Părea (și chiar este) genul de telefon complet, care vine cu un raport preț/specificații foarte atractiv și mai ales care păstrează un nivel destul de apropiat de un flagship. În plus, face parte din aceeași familie cu modelul Edge 30 Plus, care chiar a făcut o figură frumoasă și ne-a impresionat plăcut.

În mare, dispozitivul a reușit să se ridice la înălțimea așteptărilor. Dar a avut și ușoare sincope care au stricat puțin senzația de constanță și de încredere pe care eu personal o aștept de la terminalul pe care îl folosesc în mod cotidian. Și automat și entuziasmul meu legat de el a fost frânat. În schimb, am avut parte și de surprize plăcute. O să încerc să argumentez în cele ce urmează, analizând fiecare aspect al acestui smartphone.

Dar până atunci, haideți să vedem pe ce ne bazăm. Să trecem în revistă configurația acestui terminal, pentru a-l cunoaște cât mai bine.

Configurație Motorola Edge 30

Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Motorola Edge 30:

  • Ecran: AMOLED (1B colors)
  • Diagonală: 6,5 inchi
  • Rezoluție: fullHD+ (2400 x 1080 pixeli)
  • Aspect: 20:9
  • Densitate: 405 ppi
  • Rată de refresh: 144 Hz
  • Screen-to-body ratio: 86.2%
  • Protecție: Gorilla Glass 3
  • Altele: HDR10+
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 778G+ (6nm) 5G
  • Procesor: octa-core (1 x 2.5 GHz Cortex-A78 + 3 x 2.4 GHz Cortex-A78 + 4 x 1.8 GHz Cortex-A55)
  • GPU: Adreno 642L
  • Memorie RAM: 6 GB sau 8 GB
  • Memorie internă: 128 GB sau 256 GB
  • Slot card microSD: nu
  • Sistem de operare: Android 12
  • Camera foto principală: sistem de trei camere – 50 MP (f/1.8, wide, 1/1.55″, 1.0µm, multi-directional PDAF, OIS + 50 MP (f/2.2, 118˚, ultrawide, 1/2.76″, 0.64µm, PDAF) + 2 MP (f/2.4, depth)
  • Camera foto frontală: 32 MP (f/2.3, wide, 0.7µm, HDR)
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 4020 mAh
  • Încărcare rapidă: 33W
  • Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub display
  • Altele: dual-SIM, water-repellent design, USB Type-C, NFC
  • Jack audio 3,5 mm: nu
  • Construcție: față sticlă, spate plastic, rama laterală plastic
  • Culori: Meteor Grey, Supermoon Silver, Aurora Green
  • Dimensiuni: 159.4 x 74.2 x 6.8 mm
  • Greutate: 155 g

Vedem o configurație ce pare la prima vedere destul de completă și destul de puternică. Un prim reproș pe care i-l putem aduce lui Motorola Edge 30 este legat de lipsa slotului pentru card microSD. Noi am testat versiunea cu 8 GB de RAM și memorie internă de 128 GB (de culoare gri). Poate că nu este greu să te descurci doar cu 128 GB de stocare internă, dar cu siguranță stai cu grija spațiului de stocare.

Al doilea reproș, tot la nivel de specificații tehnice, este legat de cititorul de amprentă digitală. Panel-ul AMOLED ar fi permis integrarea sa sub display, o soluție mult mai elegantă și mult mai practică. Cel puțin asta este senzația mea. Cei de la Motorola au preferat poziționarea sa în lateral, soluția mai puțin costisitoare cred.

Preț de vânzare

Am mai spus-o, cred, de mai multe ori. Când vezi specificațiile tehnice ale unui telefon te întrebi automat cât costă și ce performanțe pot ele genera. La prima întrebare, cea legată de preț, răspunsul este unul plăcut surprinzător. Motorola Edge 30, fix în configurația testată de noi, are un preț de vânzare de 1899 lei pe Altex.ro. Mai jos aveți captura de ecran.

Cred că este un preț destul de corect, chiar atractiv. Un factor care devine un argument în favoarea acestui terminal, o bilă albă pentru dispozitiv.

În acest preț, în pachetul standard, găsim inclusă chiar și o husă de protecție de silicon transparent.

Pentru alte opțiuni de huse de protecție (modele, culori) aveți la dispoziție magazinul celor de la MobileDirect.ro.

Performanțe

La a doua întrebare, cea legată de performanțele pe care le generează configurația de mai sus, cel mai bun răspuns îl găsim în cele mai populare aplicații de benchmark.

Evident, am început cu AnTuTu Benchmark. Vedeți mai jos captura de ecran cu scorul reușit.

A urmat apoi testul de performanțe din PCMark. La fel, aveți mai jos rezultatul.

Testul Geekbench 5 a generat următoarele punctaje.

Am rulat și GFXBench. Vedeți mai jos ce a rezultat.

În cele din urmă, câteva teste din 3DMark. Mai întâi Sling Shot și Sling Shot Extreme.

Și mai apoi Wild Life și Wild Life Extreme.

Și performanțele din timpul utilizării cotidiene sunt în linie cu punctajele de mai sus. Telefonul rulează cursiv, nu se încinge, nu se blochează, nu se oprește. Nu am niciun reproș din acest punct de vedere.

Autonomie

Am în schimb un reproș destul de mare în ceea ce privește autonomia, care poate fi și ea legată de partea de performanțe. Când am văzut în momentul apariției oficiale a lui Motorola Edge 30 un acumulator de doar 4020 mAh, puteam să jur că cei de la Motorola au inovat în materie de optimizări și că autonomia nu va fi afectată. Cu atât mai mult cu cât, pentru mine, telefoanele Motorola au reprezentat întotdeauna modele în ceea ce privește autonomia oferită utilizatorilor lor.

Am repetat testul de baterie din PCMark de trei ori, fără prea mare succes. Vedeți mai jos cele mai bune două rezultate. Pentru comparație, în aceleași condiții de testare, am avut telefoane tot de la Motorola, care au reușit și 22 de ore.

Și din păcate și în utilizarea cotidiană se resimte această problemă. Cu 10% baterie rămasă, după circa 3 ore telefonul era mort. Mi s-a părut cam urâtă treaba asta! O mare bilă neagră pentru terminal!

Construcție

E drept, acest sacrificiu (cu un acumulator de doar 4020 mAh) a fost făcut și pentru a obține un telefon ușor și foarte îngust. Și asta trebuie să recunosc că îmi place la Motorola Edge 30. Are doar 155 grame și chiar se simte la mână acest lucru. Iar grosimea sa în punctul cel mai proeminent este de 6,8 mm.

Pentru a obține această senzație extremă de telefon cât mai suțire, cei de la Motorola au apelat la un artificiu. Modulul foto, de formă rectangulară cu marginile foarte rotunjite, iese în relief pe suprafața spate a telefonului. Lucru absolut normal. Numai că, pe suprafața sa, cele trei camere ies și mai mult în relief. Este un artificiu interesant, care și-a atins scopul.

Îmi plac și restul elementelor de design, finisajele și liniile terminalului. Totul pare să fie atent lucrat și asta merită o nouă bilă albă pentru dispozitiv.

Cameră foto

Aici este marea surpriză plăcută, la performanțele foto. Până acum, pentru mine, telefoanele Motorola excelau la autonomie, dar rămâneau datoare la nivel de performanțe foto. Motorola Edge 30 a întors pe dos toată această preconcepție dobândită în timp.

Cei doi senzori de 50 MP (wide și ultrawide) fac o treabă foarte bună. Și atunci când este o vreme însorită, cu o lumină foarte bună, dar și când suntem în zone mai întunecate. Cred că cel mai bine lăsăm pozele să vorbească. Poze pe care le puteți găsi (chiar mai multe decât în articol) la dimensiuni mai mari pe pagina de Facebook MOBzine Romania, evidențiate într-un album separat.

Sistem de operare

Din nou Motorola este la înălțime cu o interfață aerisită, lipsită total de bloatware. La polul opus față de producătorii chinezi. Motiv pentru care am ținut să amintesc acest lucru și să ofer o bilă albă și pentru acest aspect.

Ar fi mai interesant dacă oficialii companiei ar oferi și detalii clare despre numărul de upgrade-uri ale sistemului de operare și periodicitatea update-urilor de securitate și perioada de timp în care acestea vor veni. Ar completa foarte fericit acest scurt capitol al materialului nostru.

Ecran

Ecranul AMOLED cu rată de refresh de 144 Hz este în linie cu cel al telefoanelor din același segment. Nu iese în evidență în mod deosebit, dar trebuie să spun că nu m-am jucat pe telefon. Cred că la gaming este cel mai bine pusă în valoare rata de refresh cu adevărat specială.

Nu are nici marginile cele mai înguste.

Dar redă foarte bine culorile și oferă suficientă luminozitate, chiar și când suntem în bătaia soarelui.

Concluzii, PRO si CONTRA

Concluziile legate de Motorola Edge 30 sunt destul de clare.

Plusuri pentru camerele foto, sistemul de operare și construcție. Ecran, preț și performanțe în linie cu alte telefoane din categorie. Un mare minus la autonomie și încă vreo două mai mici (slot microSD și cititor de ampretă lateral). Decizia este în mâna fiecăruia. Până la urmă o interacțiune de câteva minute cu terminalul ar putea lămuri multe necunoscute. Așa că încercați să îl vedeți pe undeva, dacă sunteți în căutarea unui telefon de 1900 lei. Edge 30 cu siguranță își merită banii.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep