HomeFeaturedFocusCam cat trafic mobil poti consuma in roaming atunci cand esti in...

Cam cat trafic mobil poti consuma in roaming atunci cand esti in vacanta

De când a intrat în vigoare legea care permite folosirea resurselor de trafic de voce și date din abonamentul intern în UE am tot vrut să scriu acest articol: ce înseamnă o utilizare normală? Bate ea conceptul de trafic rezonabil vehiculat de operatori?

Ideea este așa: dacă ai un abonament la un operator, nici prea ieftin și nici prea scump (eu am Orange Smart 15 cu trafic de date, 5G și voce nelimitat în România și vreo 13GB în roaming) te poți folosi de abonament într-o vacanță de 7-14 zile prin UE, fără să ai costuri suplimentare?

Înainte de a răspunde vreau să fac câteva precizări legate de modul de folosire a smartphone-ului. E clar că dacă toată vacanța nu faci altceva decât să dai live-uri pe social media și să te uiți la filme pe YouTube, Netflix sau mai știu eu ce, indiferent cât trafic ai (atâta vreme cât nu e nelimitat) inclus în abonamentul de roaming, nu îți va fi de ajuns. Asta e clar.

Al doilea aspect e legat de faptul că operatorii îți sugerează să folosești rețelele WiFi pentru a mai diminua din traficul pe care îl faci pe rețeaua mobilă. Într-un fel au dreptate, în altul nu.

Securitate: nu folosiți rețele WiFi deschise

Pentru situațiile în care vreți conținut video la greu (fie îl urcați voi prin live-uri sau înregistrări, fie îl consumați de pe YouTube, Netflix etc.) atunci e clar că aveți nevoie să vă conectați la un WiFi. Dacă faceți asta, atunci ar fi bine să folosiți exclusiv acele rețele unde conectarea se face prin parolă (nu cele Open) și vă dă o oarecare siguranță. Atâta timp cât folosiți aceste rețele doar pentru consumul de video (social media inclusiv) fără să vă vină idei de a vă conecta să verificați contul bancar sau să faceți plăți, ar trebui să fie o soluție destul de ok. Știți că orice rețea WiFi care nu este a voastră vă pune în situația în care vă expuneți datele și dacă nu aveți de ales, ar fi bine ca măcar să reduceți impactul.

Din acest motiv, ori de câte ori plecați în vacanță ar fi bine fie să folosiți exclusiv conexiunea mobilă, fie să vă activați un VPN, fie pe amândouă. Așa creșteți securitatea traficului și aveți șanse mici ca datele personale să fie furate.

Pe această idee, a folosi exclusiv conexiunea de date mobilă în roaming mi se pare soluția cea mai accesibilă și în ultimii ani am ajuns să o folosesc intens pentru email, social media, browsing, navigare asistată de GPS (Here WeGo, Waze sau Google Maps) și chiar ceva multimedia, pentru radio online și podcast-uri.

De cât trafic de date ai nevoie în vacanță?

Și așa ajung la ideea articolului de față: presupunând că nu ești un consumator excesiv de video pe mobil, cât trafic ai putea face în roaming? Ți-ar fi de ajuns ceea ce ai în abonament?

Zilele trecute m-am întors dintr-o vacanță de 9 zile din Grecia/Bulgaria în care singura modalitate de acces la internat a fost rețeaua 4G/5G și câteodată 3G de pe smartphone. Pe drumul de dus și întors am avut Waze activ cam 80% din timp și 100% a mers TuneIn sau Spotify pentru muzică/podcast-uri plus vreo 3-4 ore de podcast-uri redate pe YouTube video, la rezoluția minimă.

Iar la destinație nu m-am reținut și am folosit smartphone-ul așa cum o fac de obicei: social media, email, browsing și chiar am încărcat ceva poze pe Facebook și Google Maps. E drept, am avut dezactivate opțiunile de upload în cloud pentru poze și filme, ele sunt setate să meargă doar pe WiFi.

În aceste condiții, fără să am alte restricții pentru sincronizarea aplicațiilor de smartphone am reușit performanța să consum 6GB de trafic din cei 12.6 GB pe care îi am disponibili. Anul trecut, într-o excursie de 12 zile prin Austria/Ungaria am ajuns la un consum de aproape 9 GB.

Inițial am fost surprins pentru că aveam impresia că voi depăși lejer cei 12.6 GB incluși și probabil că aș fi făcut asta dacă dădeam drumul la YouTube sau aveam sincronizarea cu cloud-ul activă, chestii care până la urmă nu m-au deranjat ca nu le-am avut.

Același lucru s-a întâmplat și cu soția mea, a cărei trafic a fost undeva la 3.5 GB și al copilului (aproape de 2GB, dar a avut restricție de YouTube).

Concluzia: chestia asta cu limita de trafic rezonabil impusă de operatori stă în picioare și pentru o vacanță de 7-14 zile te poți încadra lejer în 12GB de trafic de date, repet, fără consum video extins. Și dacă poți face asta ai două mari avantaje: îți menții securitatea dispozitivului și nici nu generezi costuri suplimentare.

În caz că ai nevoie de mai mult, fie îți iei un VPN și atunci poți folosi mai relaxat rețelele WiFi, fie cauți să cumperi pachete cu trafic mai mare. Ambele opțiuni sunt interesante și merită explorate.

Am zis că merită să vă spun și vouă. Păreri?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

6 COMENTARII

  1. Vezi că de la 1 iulie 2022 a crescut din nou traficul rezonabil în roamnig, eu pe Orange Smart 20 am 16.8GB disponibil în roaming pentru SEE. Nu știu dacă are vrep legătură că sunt client Orange de peste 21 de ani neîntrerupt.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep