HomeCloud & MobilityMicrosoft si Canonical au dat drumul la Ubuntu on Arm pe Azure...

Microsoft si Canonical au dat drumul la Ubuntu on Arm pe Azure și Intel mai pierde puțin

Microsoft a anunțat ieri disponibilitatea imaginilor Ubuntu on Arm în Azure Virtual Machines ce rulează pe ARM cu Ampere Altra.
Microsoft a anunțat ieri disponibilitatea imaginilor Ubuntu on Arm în Azure Virtual Machines ce rulează pe ARM cu Ampere Altra.

Anunțul acesta e important din foarte multe puncte de vedere: Microsoft oferă imagini Ubuntu on Arm în Azure pe procesoarele Ampere Ultra (ARM) pentru cei interesați să facă asta. ˝Imaginile oferă mediul de lucru familiar Ubuntu cu un kernel optimizat pentru Azure˝ fiind posibil ca ˝utilizatorii să beneficieze de puterea cloud-ului Microsoft împreună cu o largă colecție de aplicații optimizate ARM într-o infrastructură sigură, scalabilă și eficientă din punct de vedere al costului˝.

Pentru cine nu știe, Ampere Altra este arhitectura de cloud ARM folosită de Microsoft în datacenter-ele sale, fiind mult mai eficientă (putere de procesare, răcire, consum de energie) decât cea clasică x86. Adică ceea ce a făcut Apple pentru zona de desktop cu procesoarele Sillicon M, face Microsoft pentru cloud-ul Azure, permițând celor interesați să folosească mașinile Ubuntu pentru soluții gen microservicii, server-e, Machine Learning, baze de date și alte chestii care au nevoie de putere de procesare eficientă.

În afară de Ubuntu, Microsoft mai oferă imagini optimizate ARM și pentru Red Hat Enterprise, SuSE Enterprise Linux, CentOS și Debian, urmând ca în curând să vină și suportul pentru Alma Linux.

Totodată, Ampere Altra e infrastructura pe care rulează și Anbox Cloud, prin care organizațiile pot folosi Android în cloud (cine ar vrea să facă asta în afara unor servicii complexe de testare).

În acest context Intel are cel mai mult de suferit, prima dată pentru că e clar a pierdut războiul pe zona procesoarelor optimizate pentru mobilitate și eficiență (Apple cu M1 și M2 arată că se poate să renunțăm la Intel), iar pe de cealaltă, în zona cloud, unde până acum Intel avea partea leului, situația se strică. Și e destul de târziu pentru Intel să facă ceva.

Până la urmă pe noi utilizatorii nu ne interesează soarta Intel (cu excepția fanboys-ilor): noi vrem soluții eficiente din punct de vedere al autonomiei, performante și la prețuri mici.

Aș fi vrut să zic că mă surprinde faptul că Microsoft nu face încă nimic pe zona de consumer vizavi de ARM – firavele soluții oferite pentru sistemele Surface sunt departe de a oferi o alternativă la arhitectura Apple M. Dar nu e așa – m-am obișnuit să văd cum Microsoft scapă din mână oportunități în zona consumer pentru că de mult nu îi mai pasă de ea.

via Microsoft

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep