HomeFeaturedFocusReview Motorola Edge 30 Fusion: (aproape) flagship la un preț foarte bun

Review Motorola Edge 30 Fusion: (aproape) flagship la un preț foarte bun

Motorola Edge 30 Fusion

Compania deținută de Lenovo a lansat cu vreo trei săptămâni în urmă noile terminale din seria Edge 30. Un set de telefoane capabile să răspundă tuturor preferințelor, care au mutat accentul din zona de performanțe, deși acestea au rămas la fel de importante. S-a pus mult focus pe partea de construcție, de finisaje tot mai fin lucrate și mai ales pe elemente care să distingă telefoanele în fața competitorilor direcți.

În paralel s-a ținut cont și de politicile de sustenabilitate pe care compania încearcă să le implementeze. Elementele de plastic sunt realizate în anumite proporții din plastic reciclat. În proporții chiar mai mari, majoritare, cartonul din ambalaje este unul reciclat.

Revenind la seria Edge 30, aceasta pare să fie foarte atent gândită. Nici unul dintre cele trei terminale nu a acaparat excesiv din lumina reflectoarelor, fiecare dintre ele are argumentele sale care au atras atenția publicului. Ca o scurtă paranteză, locația evenimentului de lansare globală nu a fost deloc întâmplătoare. A avut loc la Milano, una dintre capitalele modiale ale fashion-ului. Și a fost presărată cu o mulțime de mici elemente artistice care au avut scopul de a arăta exact ce am spus mai sus. Că accentele pe zona de construcție și detalii sunt cel puțin la fel de importante ca cele puse pe performanțele celor trei telefoane.

Flagship-ul seriei (și al întregului portofoliu de smartphone al Motorola) este fără urmă de îndoială modelul Motorola Edge 30 Ultra. Powerhouse-ul seriei, cum a fost el numit de oficialii companiei în cadrul evenimentului de lansare. Un high-end care se respectă și care vine echipat cu un chipset de top Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. În plus, a fost primul smartphone echipat cu un senzor foto de 200 MP. Probabil că vom reveni asupra lui în cadrul unui review mai detaliat.

La polul opus s-a găsit Motorola Edge 30 Neo. Un fashion statement din partea companiei, un mid-range la nivel de performanțe, dar cu o construcție din zona de high-end. Vine într-o paletă de culori speciale, dezvoltate de Motorola în colaborare cu Pantone. Versiunea de culoare Very Peri (culoarea anului 2022) este purtătoarea de stindard pentru ceea ce vrea să transmită Neo către public.

Eroul nostru, Motorola Edge 30 Fusion se plasează la mijloc, cu scopul de a umple golul dintre cele două telefoane. Sau, mai corect spus, să ia elementele specifice fiecăruia dintre frații săi și să le combine în ceea ce pare rețeta idelă. Performanțe de top, design și construcție elegante și atent lucrate. Și pentru ca rețeta să fie cât mai de succes, toate acestea la un preț extrem de bun. O să analizăm în cele ce urmează toate aceste detalii mult mai amânunțit. Însă înainte de asta trebuie să vedem ce propune terminalul din punctul de vedere al configurației.

Specificații tehnice Motorola Edge 30 Fusion

Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Motorola Edge 30 Fusion:

  • Ecran: P-OLED
  • Diagonală: 6.55 inchi
  • Rezoluție: fullHD+ (2400 x 1080 pixeli)
  • Densitate: 402 ppi
  • Aspect ratio: 20:9
  • Screen-to-body ratio: 90.8%
  • Rată de refresh: 144 Hz
  • Protecție: Gorilla Glass 5
  • Altele: HDR10+, 1100 niți luminozitate de top
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 888+
  • Procesor: octa-core (1 x 2.99 GHz Cortex-X1 + 3 x 2.42 GHz Cortex-A78 + 4 x 1.80 GHz Cortex-A55)
  • GPU: Adreno 660
  • Memorie RAM: 8 GB sau 12 GB
  • Memorie internă: 128 GB, 256 GB sau 512 GB
  • Slot card microSD: nu
  • Sistem de operare: Android 12
  • Camera foto principală: sistem de trei camere (50 MP, f/1.8, wide, 1/1.55″, 1.0µm, multi-directional PDAF, OIS + 13 MP, f/2.2, 120˚, ultrawide, 1.12µm, AF + 2 MP, f/2.4, depth)
  • Camera foto frontală: 32 MP, f/2.5, wide, 1/2.8″, 0.8µm, AF
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 4400 mAh
  • Încărcare rapidă: 68W
  • Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub display
  • Altele: USB Type-C 3.1, USB On-The-Go, NFC, dual-SIM, splash and dust resistant
  • Construcție: sticlă față, sticlă spate, rama lateramă de aluminiu
  • Dimensiuni: 158.5 x 72 x 7.5 milimetri
  • Greutate: 168 grame
  • Culori: Neptune Blue, Cosmic Grey, Solar Gold, Aurora White

Vedem o configurație de vârf de gamă al finalului de an trecut. Capabilă, așa cum vom vedea, cel puțin la nivel de nucleu hardware, de performanțe apropiate de cele de top din prezent. Pentru a ține prețul sub control, cei de la Motorola au apelat la varianta de chipset de top de la Qualcomm de anul trecut. Modelul Snapdragon 888+. Generația următoare, Snapdragon 8 Gen 1 și-a făcut apariția undeva în noiembrie 2021 și a fost integrată în primele telefoane comerciale în ianuarie 2022. Pare că au găsit soluția perfectă pentru un raport preț/performanțe foarte bun.

Mai vedem că există combinații de memorii pentru mai multe tipuri de bugete. Sunt posibile patru configurații de RAM și memorie internă. Noi am testat varianta cu 8 GB de memorie RAM și capacitate internă de stocare de 128 GB. De culoare neagră, Cosmic Grey de fapt.

După ce luăm contact cu configurația completă a unui telefon, se ridică în mod automat două întrebări. Ce performanțe generează acea configurație și mai ales cât costă.

Performanțe apropiate de high-end

Pentru prima dintre aceste întrebări, cea legată de performanțele lui Motorola Edge 30 Fusion, un prim răspuns, care permite și comparații interesante, este oferit de cele mai populare aplicații de benchmark. Pe care le-am și rulat de altfel.

Cea mai populară dintre ele (în ciuda constesatarilor) este AnTuTu Benchmark. Scorul obținut îl vedeți în capturile de ecran de mai jos.

A urmat testul de performanțe din PC Mark. La fel, aveți captura de ecran mai jos.

Am rulat și toate testele din GFXBench. Scorurile în screenshot-urile de mai jos.

A urmat testul Geekbench. Rezultatele mai jos.

În cele din urmă am rulat câteva teste din 3D Mark. Mai întâi Sling Shot și Sling Shot Extreme.

Și mai apoi Wild Life și Wild Life Extreme.

Vedem că telefonul ține destul de aproape de segmentul high-end din zilele noastre. Nu punem acum la socoteală telefoanele de gaming, care fac un scop din dominarea topurilor aplicațiilor de benchmark. Ci facem referire la vârfurile de gamă ale producătorilor tradiționali de telefoane smart, care scot cifre ceva mai bune, dar diferența nu este consistentă.

Și în utilizarea cotidiană telefonul s-a comportat exemplar din punctul de vedere al performanțelor. A răspuns rapid la orice aplicație lansată, nu s-a blocat, nu a oprit nici una dintre aceste aplicații, nu s-a restat.

Am remarcat totuși că s-a încins puțin cât timp a rulat benchmark-urile care solicitau și partea de GPU. Nu m-a deranjat acest lucru, pentru că nu mă joc pe telefon. Cred că se descurcă și cu titlurile ceva mai pretențioase de jocuri, dar cu acest mic inconvenient al încălzirii ceva mai intense.

Autonomie peste medie

Tot în zona de performanțe poate fi încadrată și partea de autonomie. Iar Motorola Edge 30 Fusion păstrează obiceiul companiei de a oferi telefoane cu autonomie foarte bună. În condițiile unui acumulator cu o capacitate ce poate părea ușor sub-dimensionată, de 4500 mAh, autonomia obținută, atât în teste, cât și în utilizarea cotidiană a telefonului, este mai mult decât satisfăcătoare.

Am rulat testul de baterie din PC Mark. De menționat că a rulat cu luminozitatea ecranului la maxim. Am ales acest scenariu pentru a vedea comportamentul telefonului atunci când ai nevoie reală să îl folosești. Mi se pare că utilizarea cu luminozitatea la nivel minim nu corespunde unui scenariu aplicabil în realitate. Chiar și atunci când vrei să conservi cât mai mult bateria, tot nu poți folosi prea mult telefonul cu o luminozitate la un nivel incomod de scăzută. Ce a ieșit în acest test vedeți în capturile de ecran de mai jos.

Timpul obținut este peste media terminalelor pe care le-am testat de-a lungul timpului. Este departe de recordul persoal de 22 de ore (obținut tot de un Motorola), dar peste timpii unor telefoane cu pretenții, de la branduri chiar mai puternice.

Același comportament este obținut și în utilizarea cotidiană. Pentru mail, browsing, testele benchmark, fotografii și alte chestii pe care un utilizator obișnuit de Android le poate pretinde de la terminalul său, autonomia a trecut lejer de bariera incomodă a unei zile întregi de utilizare. Ba chiar am avut baterie suficientă pentru a doua zi. Lucru care, cred eu, este suficient.     

Preț de achiziție mic, raport preț/performanțe foarte bun

După performanțele pe care le generează configurația pe care am parcurs-o, a doua întrebare care se ridică este legată de prețul pretins pentru acel terminal. Aici apare unul dintre marile argumente în favoarea lui Motorola Edge 30 Fusion.

Fix în configurația testată de noi, 8 GB de RAM și 128 GB capacitate internă de stocare, terminalul are un preț de 2699 lei în oferta Altex. Mai jos aveți o captură de ecran.

Un raport preț/specificații/performanțe foarte bun, care face din Edge 30 Fusion un candidat serios de tot pentru cei care vor să țină sub control bugetul și vor să maximizeze ceea ce au de obținut pentru banii cheltuiți.

Pentru comparație, un Galaxy S21 de la Samsung, telefonul cel mai mic din seria flagship de anul trecut, în aceeași configurație de memorii 8 GB RAM + 128 GB, are un preț de vânzare de 3679 lei. Sensibil mai mare. Pun încă o captură de ecran, pentru că pe eMAG prețurile se schimbă destul de frecvent.

Mai trebuie menționat (cumva spre deosebire de competitorul evidențiat mai sus) că Edge 30 Fusion vine cu încărcătorul rapid de 68W inclus în pachetul standard.

Mai mult, acolo se găsește și o husă de protecție realizată dintr-un silicon transparent.

Sistem de operare și interfață

Mai punem aici, în zona de comparație, faptul că Edge 30 Fusion vine cu o versiune actuală a sistemului de operare. Și trecem la următorul argument în favoarea acestui telefon, faptul că interfața Motorola (My UX) este una foarte aerisită, care aduce modificări minime versiunii stock de Android. Au făcut mici îmbunătățiri, majoritatea la nivel vizual, dar se păstrează această calitate.

Nu avem bloatware inutil, sunt preinstalate doar chestiile standard pentru Android și o mică adăugire pentru serviciile Motorola, la care se poate renunța destul de ușor.

În plus, în momentul lansării s-au promis trei upgrade-uri majore ale sistemului de operare și patru ani de update-uri periodice de securitate. Un pas în față făcut de Motorola în politica sa de suport pentru telefoanele vândute, care așează compania la egalitate cu nume mari precum Samsung din acest punct de vedere.

Construcție elegantă

Așa cum spuneam, Motorola Edge 30 Fusion este o combinație dintre puterea flagshi-ului Ultra și eleganța modelului Neo. Este cel mai subțire terminal din serie, performanță pentru atingerea căreia s-a renunțat la încărcarea wireless.

Aspectul elegant este asigurat și de către marginile laterale curbate ale ecranului.

Iar finizajele se văd cel mai bine la nivelul modulului foto, acolo unde avem o senzație de terminal premium, care folosește materiale de calitate. Inclusiv noul design al modulului foto pe care compania l-a adoptat începând cu această serie este mult mai elegant.

Îmi place și textura suprafeței spate. Deși vorbim de sticlă Gorilla Glass 5, nu avem acel glossy lucios adus de multe telefoane, ci o suprafață mată, aderentă, care nu lasă la vedere urmele degetelor. Îmi place și partea de construcție și de finisaje și o consider un alt argument în favoarea eroului nostru.

Ecran luminos cu culori bine redate

Până la urmă este vorba despre un panel OLED, care mai vine și cu o rată de refresh de 144 Hz, destul de rară pe segmentul telefoanelor smart. Așa că nu avea cum să dezamăgească tocmai aici. Vizibilitatea este foarte bună, chiar și în condiții de lumină exterioară puternică. Și, așa cum spuneam, culorile sunt vii și bine redate.

Din acest punct de vedere este la nivelul competitorilor direcți. Rata de refresh mai bună se poate vedea în timpul vizionărilor de materiale video și mai ales în timpul jocurilor.

Mai este de lucrat la camera foto

Performanțele foto sunt în continuare capitolul la care Motorola cred că mai are puțin de lucrat. Nu dezamăgesc nici pe departe, dar nici nu impresionează. Probabil pe partea de optimizări software și componente optice, acolo unde poate nu ar strica expertiza unei companii specializate. Au făcut acest lucru și alți producători de smartphone și în prezent nu pare să mai existe exclusivitate din partea Zeiss, Leica sau Hasselblad. Așa că cine știe, poate că vom vedea un astfel de parteneriat în viitor.

Fotografiile realizate, nu dezamăgesc deloc, așa că exemplific cu câteva poze realizate în Milano, acolo unde m-am bucurat de două zile relativ însorite.

Mi-a plăcut cum au fost abordate fotografiile macro, pe care algoritmul software le identifică rapid și sugerează schimbarea modului.

Pozele la dimensiuni mai mari pot fi văzute într-un album evidențiat separat pe pagina de Facebook MOBzine România.

Argumente PRO si CONTRA. Concluzii

La final putem sumariza plusurile și minusurile lui Motorola Edge 30 Fusion. Clar marele argument al telefonului este raportul preț/specificații/performanțe. Și aici trebuie evidențiate și accesoriile incluse în pachetul standard (încărcătorul rapid și husa de protecție). Tot un plus este și partea de construție a telefonului, o construcție elegantă, cu margini curbate ale ecranului, un profil foarte subțire și finisaje atent lucrate.

Tot aici mai putem evidenția sistemul de operare (cu atenția acordată de companie suportului oferit utilizatorilor) și interfața aerisită My UX.

Și calitatea ecranului acestui telefon, un panel OLED cu rată de refresh de 144 Hz.

În zona de “așa și așa” aș trece performanțele camerei foto.

Și da, sunt și chestii care nu îmi plac la telefon. Una dintre acestea este lipsa slotului pentru card microSD. Cu doar 128 GB capacitate internă de stocare, utilizatorul trebuie să aibă grijă și să facă un bun management pentru memoria internă. Desigur, sunt disponibile variantele cu memorie internă mai mare. Dar cardul microSD are avantajele lui, mai ales atunci când schimbi telefonul.

De asemenea, nu mi-a plăcut faptul că telefonul s-a încins. E drept că a făcut-o atunci când rula teste benchmark ceva mai solicitante, nu în timpul utilizării cotidiene. Probabil că este unul dintre efectele profilului foarte subțire al telefonului, care a dus la îngesuirea componentelor pentru eficientizarea spațiului.

Chiar și așa, concluzia este una singură. Pentru cei care vor să limiteze bugetul alocat achiziționării unui telefon, Motorola Edge 30 Fusion este un candidat care nu poate fi ignorat. Este recomandarea mea sinceră! Telefonul are argumentele sale foarte clare și greu de constestat. Merită din plin efortul de a intra în contact cu el (prin showroom-urile Altex și Media Galaxy pare cel mai ușor). S-ar putea să fie dragoste la prima vedere! Cu motive întemeiate!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep