HomeMobileAndroidGalaxy S23 Ultra versus Galaxy S22 Ultra: construcție și performanțe

Galaxy S23 Ultra versus Galaxy S22 Ultra: construcție și performanțe

Galaxy S23 Ultra

Ca un utilizator al seriei Galaxy S încă de la Galaxy S7 și actual posesor de Galaxy S22 Ultra, m-am bucurat enorm când am primit la teste un Galaxy S23 Ultra. Evident că primul imbold a fost acela de a pune telefoanele unul lângă celălalt, pentru a vedea cât de mari sunt diferențele de ordin fizic.

Am fost și mai curios să văd care sunt diferențele dintre ele la nivel de performanțe. Poate și pentru că din punct de vedere fizic nu sunt prea mari deosebirile dintre ele. Așa că, pentru moment, cam acestea sunt subiectele materialului de față.

Va trebui să fac o scurtă paranteză aici, pentru că veți vedea în cele ce urmează și ceva rezultate din cele mai populare aplicații benchmark. Unitatea pe care o am eu la teste, este diferită de cea testată de colegul meu Ionuț. El va expus câteva argumente în favoarea lui Galaxy S23 Ultra folosind o unitate echipată cu 8 GB de memorie RAM (și o capacitate internă de stocare de 256 GB). Unitatea testată de mine este una cu 12 GB de RAM și 512 GB de memorie internă. Iar pentru comparație voi folosi un Galaxy S22 Ultra tot cu 12 GB de RAM (și memorie internă de 256 GB). Cred că anumite diferențe dintre scorurile obșinute în aplicațiile de benchmark de cele două S23-uri pot fi puse și pe seama acestei diferențe de memorie RAM.

Dincolo de diferențele la nivel de construcție (care așa cum am spus sunt destul de mici), comparația rezultatelor din Benchmark-uri mai are un rol. Unul destul de important! De a răspunde la întrebarea care stă pe buzele tuturor: merită un upgrade de la S22 Ultra? Aș spune că materialul de față arată destul de clar că răspunsul este unul afirmativ.

Comparație de ordin fizic

Din punct de vedere fizic Galaxy S23 Ultra este aproape identic cu predecesorul său. Ba chiar, în mod surprinzător este puțin mai mare, dar la un nivel care nu poate fi sesizat cu ochiul liber. Ambele telefoane au aceeași grosime, de 8.9 mm.

Camerele de pe S23 Ultra par mai proeminente și parcă mai mari. Dar este de fapt mai degrabă o iluzie optică, dată de faptul că telefonul este alb și inelele care înconjoară camerele foto sunt argintii. S22 Ultra-ul meu este negru complet. Ar fi ajutat să fie tot de culoare deschisă.

Noua generație este puțin mai înaltă și mai lată, cu 163.4 x 78.1 mm, față de 163.3 x 77.9 mm. Adică este cu 0.1 mm mai înalt și cu 0.2 mm mai lat. Insesizabil cu ochiul liber.

În rest, diferențele de natură fizică nu prea există. Doar niște linii de antenă pe muchiile laterale sunt așezate în locuri diferite. Așa că aici, cel mai bine, las fotografiile comparative să vorbească.

Comparație performanțe

Mult mai interesantă este comparația la nivel de performanțe între Samsung Galaxy S23 Ultra și generația anterioară Galaxy S22 Ultra. Am rulat în paralel trei dintre cele mai populare aplicații benchmark. Am început cu Geekbench, care tocmai a lansat versiunea Geekbench 6. Primul este rezultatul înregistrat de S23 Ultra, cel de-al doilea este cel obținut de S22 Ultra.

Vedem un scor single-core cu 22.5% mai mare pentru Galaxy S23 Ultra. Și unul multi-core cu 31.5% mai mare pentru noua generație. Este evidentă diferența la nivel de chipset. Trebuie menționat că S23 Ultra este echipat cu un Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, inclusiv modelul vândut în Europa (octa-core 1 x 3.36 GHz Cortex-X3 + 2 x 2.8 GHz Cortex-A715 + 2 x 2.8 GHz Cortex-A710 + 3 x 2.0 GHz Cortex-A510). La S22 Ultra încă aveam modelele europene echipate cu Exynos-uri proprietare. Modelul folosit pentru comparație are un Exynos 2200 (octa-core 1 x 2.8 GHz Cortex-X2 + 3 x 2.50 GHz Cortex-A710 + 4 x 1.8 GHz Cortex-A510).

Procentele pe care le-am calculat mai sus nu re reflectă direct proporțional și în performanțele directe ale dispozitivului, care țin de mult mai mulți factori decât chipset-ul.

Am trecut mai apoi la testul de performanță din PCMark. Primul este rezultatul înregistrat de S23 Ultra, cel de-al doilea este cel obținut de S22 Ultra.

Vedem un scor de 16.618 puncte pentru S23 Ultra. Cu 22.5% mai mare decât cele 13.103 puncte ale lui S22 Ultra.

Am lăsat la urmă AnTuTu Benchmark, aplicația cea mai populară de benchmarking. Galaxy S23 Ultra-ul testat de mine a reușit 1.252.055 puncte. Cu 31.5% peste cele 860.543 puncte ale lui S22 Ultra.

Cred că este evidentă diferența de performanțe dintre cele două generații ale flagship-ului celor de la Samsung. Și cred că avem deja un prim răspuns destul de solid legat la întrebarea: Merită upgrade-ul la S23 Ultra?

Rezultate benchmark complete pentru S23 Ultra

Dat fiind că toate capturile de ecran de mai sus au avut mai degrabă un rol comparativ, las mai jos rezultatele complete pentru cele trei benchmarkuri de mai sus. Încep cu Geekbench 6. Vedeți mai jos și detaliile scorurilor obținute de Galaxy S23 Ultra.

Mai apoi rezultatul de la testul de performanță din PCMark, cu tot cu detaliile sale.

Și cel din AnTuTu Benchmark, la fel, cu tot cu detalierea scorului total.

În plus am mai rulat și toate testele din GFXBench pe S23 Ultra. Ce a ieșit vedeți mai jos.

Și câteva teste din 3DMark. Mai întâi Wild Life și Wild Life Extreme.

Și în final Slingshot și Slingshot Extreme.

Aș include tot în zona de performanțe și autonomia. Am rulat testul de baterie din PCMark. Rezultatele, pe care le-aș cataloga peste medie, le vedeți în capturile de ecran de mai jos.

Avem un scor peste majoritatea celor ale altor terminale pe care le-am testat. Și unul foarte bun pentru un flagship high-end.

Concluzii

Acum avem o imagine destul de completă a performanțelor de care este capabil Samsung Galaxy S23 Ultra. Un adevărat powerhouse, care se duce în partea de sus a topurilor benchmark. Chiar pe podium în câteva situații. Așa cum a spus și Ionuț, în mod clar performanțele reprezintă unul dintre principalele argumente ale acestui smartphone premium.

În materie de performanțe, este evident progresul de la o generație la alta pe care l-a adus S23 Ultra. Dat în foarte mare măsură de upgrade-ul la nivel de chipset.

Un alt domeniu la care Samsung a plusat în noua apariție este zona de camere foto. Cu un senzor principal de 200 MP în loc de cel vechi de 108 MP. Singura schimbare (cel puțin hardware) în sistemul foto de pe spate. Așa că stați pe aproape că urmează o comparație între S23 Ultra și S22 Ultra și din acest punct de vedere.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep