HomeCloud & MobilityOrange vă invită să testați 5G/5G+

Orange vă invită să testați 5G/5G+

Clienții Orange beneficiază pentru 2 luni de acces gratuit la 5G/5G+, indiferent de abonament.
Clienții Orange beneficiază pentru 2 luni de acces gratuit la 5G/5G+, indiferent de abonament.

În urmă cu o lună vă spuneam de campania Orange care oferă clienților săi acces 5G+ gratuit timp de două luni (https://www.mobzine.ro/2023/06/orange-ofera-o-luna-de-5g-gratuit/), indiferent de abonament, iar cu ocazia aceasta marchează și borna de 34 de orașe cu acces 5G în rețea, cel mai nou fiind Baia Mare. Timpul a trecut și aproape uitasem de treaba asta, însă imediat ce m-am întors din concediu, m-am trezit că membrii familiei îmi spun că pe aparatele lor au testat 5G/5G+ și mă întreabă ce le-am făcut.

5G și 5G+ pentru toți clienții

Nu le-am făcut nimic, aparatele lor au intrat automat în rețeaua 5G/5G+ (cele care sunt compatibile evident), fără să activăm vreo setare anume, datorită campaniei promoționale Orange 5G+ în care clienții au acces în exclusivitate și fără costuri la cea mai rapidă și performantă rețea din România. Iar treaba cu cea mai rapidă nu o spun eu, o spune cel mai recent studiu ANCOM pentru 2022 (poate fi consultat aici: https://www.ancom.ro/cresteri-de-peste-25-ale-vitezei-de-download-pentru-internetul-fix-si-mobil-in-2022_6867 ) care arată că Orange este lider în ceea ce privește internetul pe mobil cât și pe fix.

Comparație: vitezele medii de download pe internet mobil pentru operatorii din România.

Informația de mai sus și mai multe comentarii ale celor cu care am interacționat pe Twitter m-au făcut să verific puțin cum stă treaba cu 5G/5G+ în Brașov, iar pentru că am avut ocazia să ajung și în București am făcut și acolo câteva teste.

Viteza medie de internet mobil în România, 2022.

După cum recomandă și ANCOM, testarea unei  rețele înseamnă să încerci să vezi cum merge rețeaua, în scenarii similare, în aceleași locuri, în mai multe zile și apoi să compari rezultatele (metodologia de testare folosită de ANCOM e disponibilă aici: https://www.ancom.ro/downloadFile/url/Raport_calitate_2022.pdf pentru cei ce vor să afle mai multe).

Viteza medie de download mobil în România pentru 2022.

De asta am și ieșit prin Brașov, trei zile consecutive să fac câteva teste în niște locuri pe care le frecventez mai des: zona Gării, campusul Coresi, AFI, urmărind și detaliile de pe harta de acoperire 5G+ afișată pe site-ul Orange https://www.orange.ro/acoperire/harta-acoperire-retea/ .

Consultați site-ul Orange pentru a vedea care e zona de acoperire 5G/5G+.

Înainte am apucat să citesc și faptul că în acest moment rețeaua 5G+ este disponibilă în toate cele 34 de orașe (Baia-Mare este orașul cu numărul 34) în care există rețea Orange 5G, însă momentan nu va avea același nivel de acoperire precum 5G. Peste zonele în care există 5G se suprapune un extra layer de performanță care oferă viteze semnificativ mai bune (5G+), dar care momentan este mai restrâns ca acoperire.

Ținând cont și de gradul de ocupare al orașului în perioada aceasta a anului, ora testării (intervalul 18:00 – 21:00), plus faptul că pentru clienții Orange trecerea de la rețeaua 5G la 5G+ se va face în mod transparent și fără a fi nevoie de setări suplimentare, am obținut viteze similare pe toate cele 4 aparate cu care am testat (iPhone 14 Pro, iPhone 12, Samsung A52s și Zenfone 10), adică în jurul valorii de 500 Mbps pentru download și undeva la 50 Mbps pentru upload (să zicem un 5G standard). Întâmplător am ajuns în zonele respective când erau și ceva evenimente culturale. Mi-ar fi plăcut un 1,5 Gbps, măcar pe unul dintre telefoane, însă e bine de știut că rețeaua permite.

După o săptămână de la primul test, mai exact vinerea trecută, am repetat experiența și am obținut niște valori mult mai bune, de aproape 800 Mbps download și 120 Mbps upload, în aceeași zonă de lângă AFI – în Parcul Consiliul Europei. Merită să spun și că joi am ajuns în București și măsurând aleator rețeaua în mai multe zone, am prins viteze de aproape 1Gbps pentru download, respectiv 140 Mbps pentru upload, unul din teste fiind făcut din mașină, când traficul era blocat în zona Casei Presei Libere.

Ce este  Orange 5G+ și cum poți beneficia de el?

Și dacă tot am deschis subiectul acesta cu 5G, vreau și să vă dau câteva informații. 5G în România a venit la nivel de mesaj de MK de destul de multă vreme, în practică doar de 3-4 ani putem să discutăm de acces general la viteze bune de upload/download. 5G+ reprezintă următorul pas al actualelor rețele 5G, aducând performanțe net superioare față de ce oferă în prezent 5G-ul standard. Dacă în prezent 5G oferă viteze de 500 – 600Mbps, 5G+ poate oferi viteze maxime de până la 1,5Gbps – practic viteze de 3 ori mai mari față de 5G și de peste patru ori mai bune decât cele 4G+ (0,35 Gbps).

Din acest motiv vă invit să faceți teste să vedeți cum merge și pentru voi  – atenție însă, dacă veți folosi Speedtest de la Ookla, o să consumați câțiva GB buni din abonament doar pentru așa ceva. De aceea gândiți-vă bine dacă merită!

De 24 de ani, de când sunt client Orange am văzut că operatorul oferă mereu accesul clientilor la cele mai noi si performante tehnologii. Vizavi de 5G se poate vedea că au crescut constant numărul de orașe cu acces la rețeaua 5G, au scăzut semnificativ și constant prețul abonamentelor cu 5G, iar în magazinul online au crescut varietatea de telefoane compatibile 5G și au mai mereu oferte și promoții pentru ele.

Dacă în momentul de față nu aveți un smartphone 5G/5G+, poate că e momentul să vă luați unul – vedeți că în mod constant sunt oferte interesante la abonamente și smartphone-uri ce pot fi achiziționate în rate. Aruncați un ochi aici: https://www.orange.ro/.

Rețeaua Orange 5G+ e disponibilă deja în 34 de orașe, incluzând acum și Baia Mare. Și după cum am spus, toți clienții Orange (abonați și PrePay) au acces gratuit la 5G/5G+ până la finalul lunii august, dacă au smartphone compatibil, fără să facă nimic – bine, eu vă sugerez să verificați dacă nu cumva aveți smartphone-ul blocat în 4G și să îl puneți pe modul Auto 3G/4G/5G. În felul acesta veți avea acces la viteze mai bune, în zonele unde acesta există. Pentru asta consultați harta Orange 5G+ de aici: https://www.orange.ro/acoperire/harta-acoperire-retea/.

Și să nu uit: aparatele nu pot să afișeze icon-ul cu 5G+ la nivel de conectivitate, așa că nu vă bazați pe informația asta ca să vedeți dacă sunteți în zona de 5G+. În schimb, faceți un test de viteză – fie un Speedtest, fie un download de pe YouTube ca să vedeți cum stă treaba.

La ce ajută 5G/5G+?

Și am ajuns și la o întrebare cheie: de ce 5G/5G+? La nivel teoretic, toată lumea discută despre 5G, vrea un smartphone 5G și abonament pentru așa ceva, dacă se poate cu trafic nelimitat … pentru că sună bine și e la modă.

Doar că nu despre asta e vorba.

În primul rând 5G înseamnă volum de trafic mai mare, într-o perioadă mai scurtă de timp, adică un consum mai redus de baterie. Să vă dau un exemplu pe care l-am resimțit puternic în vacanța din SUA din care tocmai ce m-am întors: când am timp (și îmi fac constant) verific feed-urile de Twitter, Threads și Facebook ca să caut informații.

Pe zonele unde accesul era deficitar la 5G și timpii petrecuți pentru încărcarea informațiilor erau semnificativ mai mari și duceau inevitabil la consumul de baterie. În România, am avut foarte puține momente de acest gen, așa că accesul permanent la Orange 5G/5G+ îmi permite accesul instant la informație, cu consum mai redus de baterie și de timp petrecut pentru download-ul conținutului.

A doua chestie, pe apelurile video (WhatsApp, Skype), viteza superioară dată de accesul în banda 5G/5G+ înseamnă din nou un consum mai mic de energie (telefonul nu mai comprimă atât de mult materialul video, având disponibilă o viteză mai bună de upload/download, poate trimite o calitate mai mare în timp scurt) și o calitate mai bună a convorbirilor.

Ca să nu mai vorbesc despre opțiunile mai rapide de upload pentru conținutul audio/video pe care vrem să îl trimitem prietenilor sau să îl urcăm pe canalele de social media – cu cât viteza e mai mare, cu atât timpul petrecut pentru upload e mai mic, deci consumul de energie scade.

Toate astea se traduc printr-o experiență mai bună de folosire a smartphone-ului și o autonomie semnificativ mai mare.

Și nu în ultimul rând, există un beneficiu suplimentar adus de 5G/5G+: latența mai mică a conexiunii. Ca să explic termenul de latență – mă refer la timpul scurs din momentul în care se începe negocierea pachetelor de către smartphone către destinatar și cel în care destinatarul răspunde prezent. Latențele mici sunt resimțite pozitiv în primul rând de toți cei ce se joacă multiplayer de pe o conexiune mobilă, dar odată cu creșterea numărului celor ce lucrează de acasă, sau au adoptat un stil de lucru mobil (așa cum sunt eu de mulți ani), o conexiune stabilă 5G/5G+ cu latență mică e vitală pentru a putea lucra în condiții optime.

Și aș mai putea aduce în discuție scenarii complexe legate de echipamentele IoT pe care începem cu toții să le folosim acasă, dar în special cele din zona enterprise.

Concluzia este că o conexiune 5G ajută în foarte multe situații și acum Orange o face mai accesibilă pentru toată lumea. Iar cel mai  inovator lucru la 5G+ este ceea ce vom face cu el – de acum, exclusiv la Orange, ai experiențe fără limite la puterea 5G+, în cea mai rapidă rețea din România.

Mă bucur că am ales să rămân în continuare cu Orange reteaua#1 și vă invit și pe voi să o testați.

P.S.: acest articol a fost realizat în parteneriat cu Orange România.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep