HomeFeaturedFocusA ieșit iOS 17.4 cu patch-uri 0day și schimbările impuse de UE....

A ieșit iOS 17.4 cu patch-uri 0day și schimbările impuse de UE. Instalați-l rapid!

Aseară a ieșit iOS 17.4, update-ul pe care mulți în așteptau pentru că în teorie le deschide niște opțiuni interesante vizavi de instalarea de aplicații din magazine terțe, posibilitatea de a folosi soluții alternative de plată și browser-e cu alt engine decât WebKit. Dar cel mai important, rezolvă niște probleme majore de securitate.

Dacă nu nu sunteți la curent cu informațiile legate de UE și Apple, pe scurt lucrurile stau așa: UE a considerat că Apple a abuzat de poziția sa de monopol și că a blocat accesul utilizatorilor la soluții mai bune (browser-e?), magazine terțe de a instala aplicații (altceva decât App Store), opțiuni suplimentare de plată. Prin urmare a obligat Apple să facă niște schimbări în iOS care să elimine restricțiile.

Odată cu iOS 17.4 schimbările devin accesibile utilizatorilor din UE (cei ce nu fac parte din UE nu vor avea acces la modificări) DAR numai atâta timp cât se află pe teritoriul UE. De îndată ce ies în afara UE, acestea nu mai sunt active.

În stilul Apple, implementarea schimbărilor e făcută în bătaie de joc în așa fel încât să îngreuneze cât mai mult folosirea opțiunilor alternative. Dar asta e altă poveste și în scurt timp se va rezolva, sunt sigur.

Lăsând la o parte discuția pe marginea validității schimbărilor, după instalarea lui iOS 17.4 veți vedea că vi se propune un browser ballot similar cu cel de pe Windows și Android, în care trebuie să alegeți ce browser devine implicit, atunci când porniți prima data Safari.

Dat fiind că în acest moment toate browser-ele propuse au fix același engine ca Safari (adică WebKit) nu are niciun sens să schimbați soluția implicită. Poate că mai încolo, când Chrome sau Firefox vor veni cu opțiunile îmbunătățite, ar fi bine să faceți schimbarea.

Legat de accesul la magazine terțe, pentru moment nu aveți ce face că nu exista niciunul, așa că nu vă bateți capul. Însă în ceea ce privește folosirea unor instrumente de plată terțe, în afara Wallet, așteptați ca banca pe care o folosiți să vă ofere una și apoi o veți putea activa.

Dincolo de schimbările astea iOS 17.4 mai aduce câteva schimbări interesante – emoji-uri (că știu că fierbeați că nu aveți destule), opțiuni de transcriere a podcast-urilor în engleză, franceză, germană și spaniolă, posibilitatea e a adăuga în playlist-ul Music melodiile recunoscute cu Shazam, activarea Stolen Device Protection pentru toate locațiile (spuneam aici că nu e implementat complet), detalii suplimentare asociate Battery Health pentru seria iPhone 15, introducerea de card-uri virtuale Apple Cash, posibilitatea de a folosi Call Identification pentru numerele de telefon verificate de Apple etc.

Și mult mai important, iOS 17.4 repară două vulnerabilități majore (0day) Kernel (CVE-2024-23225) și RTKit (CVE-2024-23296) prin care atacatorii pot obține accesul de la distanță asupra aparatelor. Din cauza asta Apple a actualizat și versiunile mai vechi de iOS (16.7.6) pe lângă iPadOS.

Pachetul e măricel – undeva la 1.7GB așa că poate ar fi bine să îl descărcați prin WiFi. L-am pus aseară, s-a instalat fără probleme. Vedem cum se comportă în zilele următoare.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep