HomeEvenimenteLansarea Java8 pe scurt: unificarea ecosistemului, expresii lambda, productivitate, multicore

Lansarea Java8 pe scurt: unificarea ecosistemului, expresii lambda, productivitate, multicore

WP_20140326_10_51_43_Pro

Odată cu lansarea Java8 Oracle își propune să revoluționeze dezvoltarea de aplicații, treabă ce ar trebui să aducă beneficii importante în zona enterprise și dincolo de asta, să faciliteze dezvoltarea Internet of Things (IOT). La invitația Oracle România am participat la o întâlnire cu câțiva oficiali Oracle unde am discutat mai pe larg pe marginea subiectului lansării Java8.

Cu o bază de peste 9 milioane de dezvoltatori, peste 3 miliarde de dispozitive ce folosesc Java, din care peste 125 de milioane sunt orientate în zona multimedia, Java este o platformă matură care avea nevoie de un suflu nou.

image

Java8 este considerată și promovată ca cea mai importantă lansare Java din istorie, marcând momentul în care este unificat ecosistemul Java embedded. Odată cu Java 8, Java ME devine un subset pentru Java SE și cele două platforme vor avea cicluri de lansare sincronizate. Acum avem deja Java SE 8, Java ME 8 fiind așteptat în lunile următoare.

image

La nivel de API-uri s-a început unificarea și deja o colecție considerabilă este identică pe SE 8 și ME 8, în timp ce elementele de limbaj Java 8 sunt deja unificate. Teoretic, prin această facilitate cei peste 9 milioane de dezvoltatori Java au acum posibilitatea să înceapă să scrie cod și pentru Java Embedded.

Georges Saab din echipa Java a menționat în prezentare că una dintre cele mai importante caracteristici din Java8 este introducerea expresiilor lambda, care alături de engine-ul javascript Nashorn sunt în măsură să crească extrem de mult performanța – la lansarea Java8, transmisă live de Oracle, s-a specificat că de exemplu Twitter a obținut creșteri de performanță chiar și de 50%.

Java 8 Launch Prague_Georges Saab 1

Un alt element important în cazul Java SE8 e legat de optimizarea codului, excelentă pentru utilizarea în medii multi-core și multi CPU. Mi-a atras atenția și o altă declarație interesantă: codul Java pe mașina JVM are acum performanțe egale cu cel compilat nativ, pe anumite configurații hardware.

Java 8 Launch Prague_Nandini Ramani

Nandini Ramani, vice president Java a mai amintit și că NetBeans IDE 8.0 este la rândul său disponibil pentru download (aici) împreună cu Oracle JDK 8 și Oracle Java SE Embedded 8. Ciclul de lansare pentru Java SE 8 a fost marcat de un set lung de build-uri săptămânale, lansate în comunitate de îndată ce au fost gata.

”Java este un standard global pentru dezvoltarea de aplicații pentru orice platformă – de la dispozitive mici până la Cloud. Convergența Java SE 8 și Java ME 8 va oferi un mediu de dezvoltare consistent care să crească productivitatea dezvoltatorilor și performanța aplicațiilor, alături de posibilitatea de a avea proiecte dimensionate corect pentru implementarea într-o gamă variată de scenarii de utilizare” a declarat Nandini Ramani.

Java JDK 8 evidențiază la rândul său noutățile aduse de Project Lambda (JSR 335), Nashorn JavaScript Engine, un nou API Date and Time (JSR 310), un set de Compact Profiles. Ar fi încă multe de spus despre noutăți, le puteți consulta pe îndelete aici.

Ar mai fi de spus că Oracle Java SE Embedded 8 permite dezvoltatorilor să folosească de Compact Profiles, seturi predefinite de API-uri Java SE 8 cu care se pot crea platforme pentru embedded devices. Așa se pot realiza proiecte cu un footprint de până la 10 MB și să fie folosite pe sisteme cu 16 MB RAM, de 2-3 ori mai mici decât cele generate cu Oracle Java SE Embedded 7. Oracle Java SE Embedded 8 este disponibil pentru mai multe configurații de Linux on ARM, x86 și PPC, cu input de la entuziaști ce a dus la crearea optimizării și pentru Raspberry Pi sau Freescale i.MX 6 Series.

Apropo de Java8, dacă vreți să fiți la curent cu noutățile, vă recomand să vă abonați la Java Magazine. O puteți face gratuit pe oracle.com/javamagazine.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep