HomeFeaturedFocusÎn 2013 noua normalitate va fi 5 inci?

În 2013 noua normalitate va fi 5 inci?

JDI Display 5 inci

E o întrebare pe care am ezitat încă să o ridic public, dar la care mă gândesc de ceva vreme: care e noua normalitate în materie de dimensiune a display-urilor? 4 inci, 4.7 inci, 5 ?

Când Apple a venit cu un display de 3,5 inci pentru iPhone a setat un standard la care toată lumea s-a raportat. În dorința de diferențiere clară, Androizii au venit cu display-uri mai mari: 3,7 inci pentru HTC Desire, 4 inci pentru Samsung Galaxy S. A urmat apoi 4,3 inci pentru Sensation și Galaxy S2 pentru ca în 2012 să trecem la 4,7 inci pe Galaxy Nexus S, Galaxy S3 și HTC One X. Abia acum a revenit Apple și a zis: ok, trecem și noi la 4 inci. Nu ne ducem mai sus că nu e cazul. Încă. Și lumea nu a fost deloc deranjată.

În tot acest timp, Samsung s-a jucat cu dimensiunile și a propus Galaxy Note (un smartphone excelent după părerea mea, apărut totuși puțin cam înaintea vremii sale) de 5.3 inci. Imens.

De curând Samsung a mai schimbat puțin strategia cu Galaxy Note 2 în care a dus puțin mai încolo mărimea display-ului: 5.5 inci. Cursa de a crește dimensiunea aparatelor pe care le numim (încă) smartphone-uri (sau deja am intrat în zona phablet?) e în continuă desfășurare.

După generația de 4,7 inci de anul acesta, vom asista la trecerea către 5 inci în 2013?

E foarte posibil să fie așa. Citeam pe cnet că Japan Display a anunțat că greii industriei japoneze: Sony, Toshiba și Hitachi au pornit producția în masă a unor ecrane LCD de 5 inci, destinate să echipeze smartphone-urile high end de anul viitor. Mai exact, display-urile IPS LCD au o rezoluție de 1,080×1,920-și o densitate de 443ppi, peste ceea ce acum în iPhone 5 (326 ppi) sau Galaxy S3 (306 ppi).

În condițiile date, întrebarea ”care e următoarea normalitate” devine firească. Nimeni nu crede că greii aștia au pornit producția doar ca să arate că pot. Au pobabil clară evoluția și ea se îndreaptă către ecrane mai mari în smartphone-uri, că vrem sau nu.

Prin urmare, vă întreb eu: dacă acum cei 4,7 inci de pe HTC One X/Galaxy S3 vi se par că determină un smartphone prea mare, cum va sta treaba cu aparat ce are 5 inci în diagonala display-ului?

Pentru mine lucrurile sunt clare: am spus dintotdeauna că HTC Desire e cel mai fain smartphone pe care l-am avut vreodată. Din toate punctele de vedere, cu accent pe formă, dimensiune și diagonala display-ului. Am trecut la Sensation că nu aveam alternativă – asta nu înseamnă că m-am acomodat cu dimensiunile. Vreau încă un smartphone în buzunar și nu o tabletă. Nu am trecut încă la One X, în principal din cauza dimensiunii.

Și tot din cauza asta, Lumia 800 mi se pare ideal și nu îl mai las din mână. Da, e excelent să ai un display mai mare pe care să vezi mai multă informație utilă, nu contest. Nu îmi place totuși că un display mai mare înseamnă greutate mai mare, dimensiune mai mare și autonomie mai mică.

Sunt curios cum se rezolvă aspectele astea în generația de smartphone-uri 2013?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

6 COMENTARII

  1. @Zsolt
    Asta am spus si eu: Lumia 800 e ok la dimensiuni pe post de telefon/smartphone. Cred ca si daca am mai vrea astfel de dimensiuni nu vom mai gasi.

    @Florian
    Nu stiu ce sa zic. Mie mi-a placut primul Galaxy Note, dar tot il consideram mare. Astept sa vad Galaxy Note 2 – pleaca totusi cu un dezavantaj pentru mine: incet dar sigur migrez pe Windows Phone. Mai am totusi nevoie de un Android, asa ca … vedem.

  2. Sunt curios ce opinie vei avea dupa ce vei face un review la Galaxy Note 2 (sper sa-l citesc aici). Autonomia pare excelenta la acest phablet si hardware-ul de top. Ai sacrifica din preferinte (legate de dimensiuni rezonabile) pentru ce iti ofera?

  3. Daca ma intrebi pe mine, in acest moment dimensiunile Lumia 800 mi se pare normale. SGS3 deja mi se pare prea mare. Tocmai de aceea, sunt putin ingrijorat in legatura cu Lumia 920. Inainte sa iau decizia de cumparare vreau sa il tin in mana sa vad cum e.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep