HomeFeaturedFocusDe ce sunt de acord cu aplicarea automata a actualizarilor in Windows...

De ce sunt de acord cu aplicarea automata a actualizarilor in Windows 10

windows 10_updates

Odată cu conceptul Windows as a service încep să apară și elementele clare ce vor ajuta la punerea în practică a acestui concept. Unul dintre ele este specificația din acordul de licență (EULA) din Windows 10 RTM (Insider Preview build 10240) prin care utilizatorul de Windows 10 își dă acordul pentru ca Microsoft să instaleze automat update-urile pe sistemul Windows 10.

Updates. The software periodically checks for system and app updates, and downloads and installs them for you. You may obtain updates only from Microsoft or authorized sources, and Microsoft may need to update your system to provide you with those updates. By accepting this agreement, you agree to receive these types of automatic updates without any additional notice.

Tradusă în limbaj comun înseamnă că dacă cineva vrea Windows 10 RTM (și probabil Windows 10 în general) va trebui să citeasă și să fie de acord cu elementele trecute de Microsoft în EULA – vi se afișează în momentul în care vă veți conecta prima dată la Windows 10. Iar dacă este de acord cu EULA va fi automat de acord și ca Windows 10 (versiunea HOME) să descarce și să aplice automat update-urile disponibile.

Ca urmare a acestui lucru Windows 10 HOME va fi mereu, pentru toți utilizatorii (teoretic) la cea mai recentă versiune. Teoretic asta nu ar trebui să aibă niciun fel de impact pentru utilizatorul de Windows 10 HOME: sistemul de operare e la zi cu patch-urile și în plus are cele mai noi funcționalități date de Microsoft.

Doar că teoria e teorie, practica e alta. Istoric vorbind update-urile date de Microsoft nu au funcționat așa cum trebuie pe toate sistemele și în toate situațiile. Unii utilizatori s-au trezit că sistemele nu le mai funcționează după aplicarea unor update-uri, alții au avut probleme cu aplicațiile pe care le aveau iar alții au descoperit că dacă pun pun update-urile versiunile lor pirat de Windows și Office plus multe alte programe non-genuine nu mai funcționau.

Din acest motiv treceau luni sau chiar ani și update-uri importante nu erau aplicate peste tot, sistemele rămănân vulnerabile sau nu aveau toate funcționalitățile necesare.

Windows ca serviciu: toate update-urile să fie la zi!

Ce se schimbă acum? Utilizatorii din zona consumer cu licențe HOME vor fi obligați să aibă mereu update-urile aplicate. Din cauza asta funcțiile de update din Windows 10 HOME propun doar două opțiuni: descărcare și instalare imediată, repornire sau descărcare și instalare, reponire ulterioară. Deci vrei nu vrei, update-urile vor fi aplicate.

De ce e bine asta?

E bine pentru că Microsoft va trebui să facă teste și să aplice update-uri doar pe sisteme care sunt la aceiași versiune – muncă mai puțină, testare mai riguroasă. Iar utilizatorii vor avea mereu (și rapid) sistemele patch-uite, deci se vor putea reduce epidemiile.

Iar în al treilea rând, companiile terțe ce produc software vor fi la rândul lor obligate să facă rapid schimbările necesare pentru ca aplicațiile lor să funcționeze corect cu cea mai recentă versiune de Windows. La final tot ecosistemul are de câștigat.

Riscul este că vor exista situații în care update-urile Microsoft vor strica sisteme și utilizatorii nu le vor putea folosi. E un risc asumat zic eu de Microsoft, care în urma contractelor de licențiere va trebui să își facă treaba mai bine și mai rapid.

Enterprise: update-urile vor fi ținute sub control

Cu totul alta o să fie situația în zona Enterprise și Pro. Aici utilizatorii vor avea un control mai amânunțit. Clar, sistemele Windows 10 Enterprise vor beneficia de un control amănunțit vizavi de ce se instalează și când, vor trebui să aibă însă licențe Long Term Servicing (LTS).

Pentru utilizatorii Windows 10 Pro situația e puțin la mijloc: vor putea să activeze Current Branch for Business (CBB), cale prin care vor avea un oarecare control asupra modului în care update-urile vor fi instalate. CBB merge în principiu pe calea Consumer (cea pentru Windows 10 HOME) doar că anumite update-uri vor putea fi amânate până să fie instalate.

Microsoft își dorește ca toată lumea să meargă pe versiunea Consumer sau în cel mai rău caz pe CBB.

Înainte de a decide dacă e bine sau rău vă dau câteva exemple de alte companii care au procedat la fel și ale căror acțiuni au avut un impact pozitiv în Internet. Google are browser-ul Chrome actualizat în același mod: când apare ceva nou, update-ul e aplicat automat, fără ca utilizatorul să își mai dea acordul.

La fel și Mozilla cu Firefox: utilizatorul poate opta pentru scenariul în care update-urile sunt instalate automat.

Eu mi-aș dori să văd același mecanism de actualizare și la Adobe PDF, Adobe Flash și Java. Dacă și astea ar veni cu un concept similar și toți utilizatorii vor fi forțați să aibă cele mai recente versiuni de software toată lumea ar avea de câștigat din punct de vedere securitate cel puțin.

Revenind la Microsoft și update-urile din Windows 10, e o decizie îndrăzneață a Microsoft care s-ar putea să îi facă pe mulți să nu opteze pentru upgrade-ul la Windows 10. Sunt sigur că e un risc asumat, ales pentru ca în viitor sistemul de operare să funcționeze mai bine.

Voi ce părere aveți de treaba asta? Aplicați oricum update-urile de Windows imediat ce ies? Sau vă e teamă că ele vă vor strica Windows-ul?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

9 COMENTARII

  1. Îmi amintesc foarte amuzat primul update la XP SP3, care a făcut imposibilă utilizarea conexiunilor PPPoE (un număr deja enorm de utilizatori casnici foloseau asta). Mai mult, şi după System Restore, tot nimic. Dacă voiai să înlături porcăria, trebuia să ştii mai mult decât utilizatorul mediu şi să te murdăreşti puţin prin command line. Până la următorul update, nu foarte prompt, multă lume a rămas aşadar fără posibilitatea de a folosi internetul ca atare, care la rându-i, era calea pe care urma să vină şi un eventual fix.

    Genial, nu?

    Acum, la modul serios, nu mă interesează ce default-uri vin pentru average Joe, dar să fii împiedicat să controleză ce update-uri faci şi când, nu ştiu zău. Printre ele numărăm poate versiuni noi de browsere. Să zicem că ai şi tu un Pro şi de dat raportări pe PF, iar pe CBB nu ai cum să eviţi instalarea unui update care-ţi mutilează browser-ul agreat de sistem şi devine imposibilă raportarea. Ce faci atunci? Te despăgubeşte MS în vreun fel?

    Simplificarea lucrurilor pentru cei mulţi nu trebuie să îi priveze de alegeri pe cei puţini, interesaţi să le facă.

    • @Alex
      De ce discutam despre u nsistem de operare de acum 15 ani?

      Si … Google te despagubeste daca cel mai recent update de Chrome iti buseste sistemul? Sau iti repara chestii si in schimb iti deschide noi vulnerabilitati? Nu cred.

      Strict legat de browser cred ca exemplul dat de tine nu este chiar cel mai bun, pentru din cate am inteles, Edge va avea o cale diferita de IE in termeni de legaturi directe cu sistemul de operare. Va fi un simplu browser si atat.

  2. Hmmm…istoric vorbind…toate pachurile microsoft au adus probleme noi cu solutii complicate (ultima licenta microsoft cumparata de mine a fost pt Windows XP…si m-am trezit parca la SP2…ca a trebuit sa renunt la o groaza de tool-uri care nu mai functionau…nu mai povestesc ca tot ce inseamna pach la microsoft…inseamna inca o incompatibilitate in plus fata de versiunile inferioare…).
    Din fericire nu am prea multe aplicatii microsoft…si incet incet…se pare ca renuntam de tot la microsoft…altfel…ma ingrozeaza ca la fiecare patch mai serios…trebuia sa recompilez zeci de aplicatii…corecturi…buguri…etc. Practic, cu sistemul asta…o sa mai trebuiasca sa angajam un om…care sa se ocupe de rezolvarea incompatibilitatiilor.
    Dap…sunt programator si de C# sub windows…I hate this part of job…

    • @bolovan
      Strategia de aplicare automata a update-urilor are doua chestii clare: tine utilizatorul casnic cu sistemul actualizat, ca vrea sau nu. Si ”obliga” companiile sa intre in sisteme de licentiere care o sa le permita tinerea sub control a patch-urilor.

      Si din punctul meu de vedere e un lucru foarte bun: cine mai vrea Windows, va fi obligat sa intre intr-un anumit sistem de pe urma caruia sa aiba de castigat, iar cine nu, are un motiv serios sa renunte.

  3. Nu mi se pare deloc buna ideea asta pentru ca asa cum s-a mai zis poate afecta multe firme in cazul unei erori. As fi de acord cu update-urile extrem de importante care tin de securitatea sistemului. Una este sa mi se actualizeze browserul si alta este sistemul.

  4. Microsoft a înregistrat deja un precedent petrecut acum vreo trei ani, când un update făcut kernelului a făcut imposibilă în aproape toate versiunile de Windows utilizarea în orice aplicaţie grafică (inclusiv în programele din MS Office) a fonturilor la o mărime mai mare de 24 de puncte (parcă).
    Atunci când eşti doar un particular care împinge biţii la deal pe Facebook, problema îţi rămâne indiferentă.
    Atunci când eşti implicat într-un proces de producţie, o treabă ca asta te poate costa (în afară de timp pierdut) şi bani. Aşa că până devine public mecanismul de upgrade şi până nu apar rezultatele unor teste serioase făcute în medii critice nu aş recomanda celor care pot avea probleme aplicarea unui upgrade sau trecerea la Win 10 mai devreme de câteva luni de la lansarea oficială.

    Povestea parcă ar imita-o pe cea prin care a trecut OS X de pe Mac unde, începând cu cersiunea 10.5 au tot apărut update-uri cu tot felul de bug-guri (unul mai trăznit ca altul) care făcea imposibilă utilizarea unor softuri de mii de dolari din zona de imprimare profesională – prepress.

    Din păcate unele softuri pretenţioase nu sunt realizate decât ori pentru Win, ori pentru OS X, aşa că vrei-nu vrei trebuie să le suporţi “chiflele” pe care le generează din timp în timp.

    • @Max
      Excelent punct de vedere.

      As spune doar un lucru in plus: daca la nivel corporate update-urile nu se aplica, diverse firme care scriu software important vor ”uita” sa dea update-uri. Ex: SAP nici acum nu a dat update-uri pentru clientii sai de conectare pentru Windows 8.1. x64. Si stiu cativa consultanti care sunt blocati in Windows 8 din cauza asta – ca SAP nu vrea sa isi miste fundul si sa avanseze.

  5. @Postolachi Dumitru
    Notificarea nu este egala cu instalarea. De exemplu parintii mei nu au nicio problema ca Firefox se actualizeaza automat (nici nu stiu ca se intampla asta) pe laptop-ul lor, insa intra in panica cand apare notificare de Flash, PDF sau Java. De asta sistemele automate, transparente sunt de dorit.

  6. Eu sunt de când mă știu pe pilot automat în ceea ce privește actualizările Windows și mi se pare absolut normal să automatizez ceea ce poate fi automatizat.

    În privința Adobe Flash Player ai posibilitatea după prima instalare să alegi dacă să-și facă automat update-urile, iar în cazul Java ești notificat automat când apare o nouă versiune.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep