HomeEvenimentedeTpression sunt castigatorii finalei nationale a concursului Imagine Cup 2017

deTpression sunt castigatorii finalei nationale a concursului Imagine Cup 2017

20170427_163detpression_imaginecup2017153

Pe 27 aprilie, la sediul Microsoft România a avut loc finala națională a concursului Imagine Cup, ediția 2017, eveniment la care am participat (din nou) ca membru în juriu, alături de Flavia Oprea (membru fondator al echipei ENTy, cea ce a câștigat anul trecut marele trofeu al competiției), Oana Coșman, Laura Savu, George Diță, Cătălin Popa și Tiberiu Covaci.

Competiția continuă să evolueze, angrenând tinerii studenți în dezvoltarea unor proiecte în care să arate cum tehnologia poate să schimbe viața în bine, cel mai bun proiect fiind eligibil să primească și marele premiu de 100000 USD, în urma finalei de la Seattle. În mod clar viitoarele idei care vor revoluționa tehnologia vor veni de la cei care acum sunt studenți și care știu altfel decât noi să vadă și să folosească tot ceea ce e mai bun în IT.

Față de celelalte ediții Imagine Cup în care am fost implicat, lucrurile s-au schimbat foarte mult și totuși puțin. Nu mai sunt multe categorii de întrecere, toate echipele concurând acum doar în code.FTW!.

Entuziasmul a rămas la fel de mare, de ambele părți – și de la participanți și de la membrii juriului. Ideea că un astfel de concurs le permite tinerilor să vadă ce înseamnă să lucreze într-o echipă, să se lovească de dificultățile construcției și în final să învețe să le ocolească, e de fapt principalul câștig.

20170427_095856

14 echipe ajunse în finala locală a Imagine Cup 2017

În finala locală a concursului Imagine Cup 2017 au ajuns 14 echipe, dintre care doar 13 și-au prezentat proiectele în fața juriului, una dintre ele lipsind din motive logistice.

Echipele participante au avut la dispoziție 6 minute în care să vorbească despre proiectele lor, să facă un demo și să convingă juriul că merită să meargă mai departe.

Mi-a plăcut să văd tineri entuziaști, deschiși, cu idei și cu proiecte construite solid. De asta nici nu ne-a fost ușor să alegem echipa câștigătoare, cea care va merge în finala din Seattle ca reprezentantă a României.

Echipele de pe podium au fost PESNA, Mindfully și detPression.

Câștigătorii finalei naționale au fost membrii echipei deTpression, Vlad Niculescu, Alexandra Ciobîcă si Andrei Isac, studenți la Universitatea Politehnică din București. Proiectul lor este o soluție detecție a depresiei folosind analiza vorbirii și a imaginilor preluate de la un pacient. Constă dintr-un dispozitiv hardware (Raspberry Pi) care înregistrează audio și video mediul în care stă pacientul, analizează datele și apoi trimite statistici către medic și/sau familie legate de potențialul grad de depresie.

Aici puteți vedea live-ul de pe Facebook cu momentul anunțării câștigătorilor.

Proiectul lor a fost bine prezentat, închegat și are un grad ridicat de aplicabilitate – în momentul de față depresia este o boală care crește îngrijorător, iar dacă este detectată din fază timpurie fiind posibil să fie tratată.

Echipa care m-a impresionat cel mai mult a fost PESNA, formată din trei elevi de liceu care au venit cu o idee extrem de faină: să construiască o platformă online pe care cei interesați (părinți, copii, cadre didactice) să poată genera povești animate folosind imagini, sunete, animații. Ideea este încă în stadiul de început, cred că are mult potențial. Așa cum le-am spus și lor după finală, mi-ar plăcea foarte mult să meargă mai departe cu ea, să o lanseze în fază beta de testare și să vadă cum reacționează piața.

Nu în ultimul rând trebuie să amintesc și de Mindfully care a avut una dintre cele mai bune prezentări de proiecte pe care am avut ocazia să le văd în ultima perioadă. Coerent, corect, detaliat, ritm. Îi felicit din nou pentru asta.

Ideea lor este similară cu proiectul deTpression și vrea să detecteze de timpuriu schizofrenia. Ei folosesc un algoritm LSA care analizează transcrierea unei discuții doctor/pacient și caută indiciile verbale ale pacientului, măsurând frecvența schimbării câmpurilor semantice. Produsul se adresează specialiștilor neurologi, confruntați cu dificultatea detectării primelor simptome ale bolii rapid și timpuriu.

Ce urmează

Anul trecut echipa ENTy câștiga marele premiu și se bucurat de apreciere internațională. În acest unul din membrii echipei (Flavia) a făcut parte din juriu și le-a vorbit participanților despre experiența ei, iar altul – Daniel Rosner, cel care a mentorat ENTy este cel care se ocupă de echipa câștigătoare, ceea ce e un lucru foarte bun.

enty

detPression care va merge la finala mondială din Seattle și sper ca până atunci (mai au o lună și ceva în care să se pregătească) să finiseze proiectul și să fie pregătiți să câștige din nou.

 

Felicitări încă o dată tuturor participanților și așa cum am zis și în finalul concursului, cel mai important lucru este ca ei să meargă mai departe cu ideile lor și să nu se oprească după ce au câștigat/pierdut un concurs. Asta e irelevant, contează să învețe și să asculte, să știe ce să schimbe ca să facă ideile și proiectele mai bune.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep