HomeFeaturedFocusAdobe Flash e pe cale sa dispara definitiv: din 2020 Adobe renunta...

Adobe Flash e pe cale sa dispara definitiv: din 2020 Adobe renunta complet la el

adobe-flash-player-01-700x393

Încă o zonă în care Steve Jobs a avut dreptare: Internetul este mai bun, mai rapid și mai sigur fără Flash. Prorocirea sa e aproape de adevăr, Adobe tocmai ce a anunțat că din 2020 va renunța la a mai oferi versiuni noi și/sau actualizări pentru Flash. Asta se întâmplă pe fondul scăderii dramatice a utilizării Flash în Internet, dacă în 2014 cam 80% din utilizatorii Chrome vizitau cel puțin o pagina web cu Flash, astăzi doar 17% mai fac asta.

HTML 5 a reușit să se impună ca și standard web, mai flexibil, mai performant și bineînțeles nu la fel de consumator de resurse. Majoritatea serviciilor importante sunt trecute de mult pe HTML 5. Din 2007, de când Apple a refuzat să aducă suportul Flash pe iOS lucrurile au început să se schimbe.

Peste asta se adaugă problemele majore de securitate avute de utilizatori din cauza vulnerabilităților Flash și performanța scăzută, combinată cu un necesar ridicat de resurse pe sistemele PC și mobile cauzate de Flash. Firefox a blocat deja de un an plugin-urile Flash din funcționarea implicită a browser-ului, Microsoft și Google făcând același lucru.

Trebuie să recunoaștem totuși că pentru o bucată Flash-ul a fost o modalitate interesantă de îmbunătățire a experienței web, devenită ulterior insuficientă.

Încă nu putem răsufla ușurați, mai avem de îndurat încă vreo 3 ani rugămințile părinților de a le face să meargă jocurile din browser. Dar măcar vedem linia de final.

via Microsoft

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep