HomeFeaturedFocusMicrosoft lucreaza la un browser cu engine Chromium (Anaheim) care va inlocui...

Microsoft lucreaza la un browser cu engine Chromium (Anaheim) care va inlocui Edge in Windows 10

browser Chromium Anaheim
Zvonurile spun că Microsoft va renunța la browser-ul Edge și va construi unul nou, pe baza Chromium (același pe care e construit și Chrome) cu numele de cod Anaheim.

Pentru că browser-ul Edge nu a reușit să se impună pe piață (la trei ani de la lansare nu a reușit să câștige o cotă importantă de piață) și că nu există Edge pentru iOS sau Android, Microsoft a decis că e momentul să renunțe la el și a pornit să exploreze posibilitatea de a construi un alt browser, pe baza engine-ului Chromium (cel care stă și la baza popularului Chrome) care să îi asigure atât posibilitatea de portare cross platform (concept pe care Microsoft l-a îmbrățișat odată cu venirea lui Satya Nadella la conducerea companiei, cât și suportul dezvoltatorilor.

Conform celor mai noi zvonuri, Microsoft a renunțat deja la Edge și lucrează la noul browser “Anaheim” ce va înlocui Edge în Windows 10, construit pe baza proiectului Open Source Chromium. via WindowsCentral aflăm că e posibil ca într-o viitoare versiune de Windows 10 19H1 Insider Preview să vedem deja primele implementări pentru noul browser care va înlocui Edge și care va folosi motorul de randare Blink, același care este în Chromium și Chrome, Vivaldi sau Opera.

Informația are sens dacă ne gândim că deja pentru iOS și Android Microsoft folosește engine-ul Chromium în browser-ul Edge pentru dispozitivele mobile. Adoptarea lui și pe desktop este o mișcare logică, aceasta deschizând calea introducerii unui browser Microsoft Edge (sau cum se va numi până la urmă) pe MacOS și Linux deopotrivă, atingând dezideratul global dorit de Satya Nadella – fie vorba între noi, dacă proiectul Windows Mobile a murit, ideea de a ajunge pe toate platformele mobile e încă validă via Chromium.

În acest moment nu avem alte detalii despre browser-ul Anaheim, speculațiile despre subiect ne sugerează că abia la anul prin Aprilie (poate la conferința BUILD?) am putea vedea prima versiune în acțiune.

Iar cu asta se va mai întâmpla ceva: fără Edge și cu Firefox într-un continuu con de umbră, Chrome ar putea să rămână singurul browser de pe piață, iar treaba asta ar fi ceva extrem de rău pentru toată lumea, pentru că am învățat ceva din momentele de glorie ale lui Internet Explorer: când nu este competiție nu mai există nici progres …

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. […] După anunțul legat de mutarea a browser-ului Edge pe cod Chromium Microsoft dă drumul la un program de testare similar cu Insider Preview de Windows 10 pentru viitorul Edge. Cine vrea să se implice și să testeze viitorul Edge se poate înscrie deja în program urmând link-ul de aici și să devină Insider de Edge. […]

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep