HomeFeaturedFocus10 lucruri pe care nu le știai despre seria Galaxy S

10 lucruri pe care nu le știai despre seria Galaxy S

galaxys10plus

Supremația Samsung pe piața smartphone-urilor a început în urmă cu 10 ani, mai exact în martie 2010, atunci când vedea lumina zilei primul model Galaxy S. De atunci și până acum seria Galaxy S a dominat piața smartphone-urilor, schimbând imaginea Samsung de la o companie care copiază Apple la una care creează viitorul. De la dimensiunea și forma ecranului (4 inci Super AMOLED), la materialele de contrucție pentru carcasă (primele modele având carcasa de plastic) și funcționalități, seria Galaxy S a marcat pentru totdeauna industria smartphone-urilor, aducând-o acolo unde este ea acum: un display de 6,4 inci, carcasă din sticlă și aluminiu plus un super sistem foto cu trei camere principale.

În timp ce scriam review-ul de Galaxy S10 Plus mă gândeam că sunt unul dintre puținii norocoși ce au avut ocazia nu numai să asiste la crearea și transformarea industriei smartphone-urilor, dar și unul dintre cei ce au putut să testeze toate modelele importante și să dea feedback vizavi de ce a fost bine și ce a fost rău. Așa mi-a venit ideea să fac acest material în care să prezint zece dintre lucrurile mai puțin știute despre seria Galaxy S.

Haideți să vedem, să începem cu ceva simplu.

De la ce vine S-ul din denumirea seriei?

În 2011 Samsung a explicat filozofia din spatele literelor asociate denumirilor smartphone-urilor din portofoliu. Ia să văd, știți de la ce vine litera S din seria Galaxy S?

De la ”Super Smart”. În traducere liberă ar însemna foarte deștept. Nu cred că v-ați gândit vreodată la asta.

1. Primul Galaxy S avea doar 512 MB RAM și o rezoluție de doar 480 x 800 pixeli

Cred că foarte puțini dintre voi știu că primul model Galaxy S, lansat în martie 2010, avea doar 512 MB RAM și un procesor single-core la 1GHz. În comparație cu ceea ce avem acum pe telefoane pare o chestie greu de imaginat. Nici cel mai slab smartphone al momentului actual nu mai are display de 4 inci și rezoluție de 480 x 800 pixeli, că de 512 KB RAM nici nu mai vorbesc.

În 2010 aceste specificații erau unele de top.

2. Galaxy Nexus construit pe șasiul lui Galaxy SII

În 2011 Samsung a lansat practic două modele din seria Galaxy S. Varianta SII, lansată în februarie, venea cu o cameră de 8 MP și cu LED Flash, plus display de 4,3 inci și rezoluție de 480 x 800 pixeli în timp ce capacul carcasei din plastic beneficia de un profil capabil să ofere o mai bună aderență la prindere.
Pentru ca mai apoi, în luna octombrie, Samsung să lanseze în colaborare cu Google primul Galaxy Nexus, flagship-ul Android ce venea cu display mai mare (4,65 inci) și o rezoluție de 720 x 1280 pixeli, cameră foto principală de 5 MP. Nexus era la momentul respectiv referința Google în ceea ce înseamnă un smartphone.

3. Galaxy SIII a fost ultimul model care a beneficiat de numerotarea cu cifre romane

Lansat în luna mai 2012, Samsung Galaxy SIII a fost ultimul model din seria Galaxy numerotat cu cifre romane și primul care creștea rezoluția la 720 x 1280 de pixeli. Cu 1G RAM și platformă Exynos cu procesor quad-core la 1,4 GHz, Galaxy SIII folosea Android 4.1 și introducea opțiunile de Multi Window, Ambient Light și S Voice. Pentru prima dată Samsung reușea să aibă 9 milioane de pre-comenzi, ajungând la 70 de milioane de unități vândute.

4. Display de 5 inci pe Galaxy S4

În luna aprilie 2013 Samsung aduce pe piață Galaxy S4, primul Galaxy cu display de 5 inci Super AMOLED și o cameră principală de 13 MP. Deja lucrurile începeau să fie interesante și pe zona de fotografie. Samsung începea să își dea seama că simpla creștere a specificațiilor tehnice nu este suficientă pentru a atrage noi clienți așa că și-a îndreptat atenția către partea software și a început să aducă elemente noi în interfața Touch Wiz, care să permită folosirea senzorilor și a camerei pentru diferite funcții: captura de imagini, oprirea redării video atunci când utilizatorul nu se mai uită la cameră ș.a.m.d. Air gesture și Smart scroll sunt doar două dintre noutăți.

5. Rezistența la apă (certificare IP67) și scanner-ul de amprentă vin cu Galaxy S5

Seria Galaxy S5 a adus cu sine ideea de protecție la apă și praf, certificarea IP67 fiind unul dintre atu-urile lui S5. Totodată Samsung continuă integrarea componentelor S Health cu senzorii de monitorizare a bătăilor inimii și generarea de rapoarte despre nivelul de stres. Cu S5 seria Galaxy beneficiază acum de senzor de amprentă pe butonul Home, permițând deblocarea prin autentificare cu amprentă. Și vorbim pentru prima dată de o cameră foto principală de 16 MP.

În 2014 Samsung Galaxy S5 a fost cel care a introdus și conceptul de Private Mode, un loc unde să se poată stoca criptat fișierele importante, pentru ca doar utilizatorul (recunoscut după amprentă și/sau parolă) să le poată accesa.

6. Primul ecran curbat de pe smartphone: Galaxy S6 edge (și edge+) și trecerea la sticlă și metal

Este momentul în care Samsung arată viitorul smartphone-ului modern: ecranul curbat de pe Galaxy S6 edge. Lansat în aprilie 2015, S6 edge a fost produsul care a pavat calea către ceea ce avem acum drept referință pe piața smartphone-urilor: display-ul cu margini rotunjite. Atunci Samsung a prezentat S6, smartphone-ul clasic și S6 Edge (și varianta Edge+) adică viitorul – prima implementare de display edge to edge.

Reprezentativă a fost și migrarea de la carcasa de plastic la cea din sticlă și metal.

7. Certificarea IP68 este adusă pe seria Galaxy S

În luna martie 2016 Samsung prezintă seria Galaxy S7, cu modelele S7 și S7 Edge. Au configurații similare, aducând îmbunătățiri incrementale seriei S6. Distinctivă este trecerea către wireless charge (cu fast charge) și introducerea certificării IP68 pentru rezistență la apă (până la 1 m adâncime, timp de 30 de minute) și praf. Sistemul foto devine tot mai important în structura pieței smartphone-urilor unde deja bătălia nu se mai dădea doar în specificațiile tehnice, camera foto fiind deja criteriu de diferențiere. Tot acum Samsung aduce tehnologia Dual Pixel pe o cameră de 12 MP cu rezultate foarte bune în low light și readuce slot-ul microSD, la care renunțase cu un an înainte. Iar pe zona de display, își face apariția funcția Always On display, prin care se pot afișa permanent informații (ceasul, calendarul) pe display-ul seriei S7.

8. Primul display Infinity pe Galaxy S8/S8+, HDR și 3D Touch

Galaxy S8 a venit cu încă o schimbare în filozofia de design: ecranul Infinity Display, care acoperă acum aproape toată partea frontală a aparatului. Adică utilizatorul va beneficia de un ecran mai mare (curbat) într-o carcasă mai mică și cu asta Samsung schimbă din nou trend-ul, mai ales că a decis să mute senzorul de amprentă pe spatele smartphone-ului.

S8 și S8+ erau identice în ceea ce înseamnă rezoluția, difereau doar în ceea ce înseamnă diagonala display-ului. S8 avea 5.8 inci în timp ce S8+ venea cu unul de 6.2 inci, ambele capabile de HDR10.

Cu seria S8 aduce și pe Android conceptul 3D Touch (doar prin butonul Home de pe ecran).

9. Camera foto primește ”Dual Aperture”, adică deschidere variabilă pe Galaxy S9/S9+

Camera foto este elementul principal de pe seria S9 și pentru asta Samsung introduce conceptul de deschidere variabilă, ceea ce aduce un plus semnificativ în ceea ce privește fotografia de zi și de noapte. Pe Galaxy S9+ apare și a doua cameră secundară, capabilă de un zoom 2x.

Cu un upgrade pe partea audio în urma colaborării cu AKG, Samsung aduce o creștere de 30% a volumului în difuzoare, iar împreună cu căștile AKG se poate folosi Dolby Atmos Surround Sound.

10. Senzorul de amprentă din ecran, sistemul cu trei camere foto și display-ul Infinity-O

Și am ajuns în 2019, unde odată cu lansarea seriei Galaxy S10 ne putem bucura de senzorul de amprentă pus sub display și un sistem principal de fotografiere compus din trei camere foto. Dacă până acum Samsung a evitat trend-ul ”notch”, cu seria S10 propune o alternativă: gaura din ecran pentru camerele foto, element reprezentativ pentru seria S10, care, după cum știți, numără pentru prima dată 3 modele: S10E, S10 și S10+ (al cărui review vă invit să îl citiți aici).

Așa arată pentru mine evoluția seriei Galaxy S, de la primul până la cel mai recent model. Iar lucrurile vor fi cât se poate de interesante în perioada următoare dată fiind efervescența generată de ideea de display curbat, care pare să fie noua direcție de dezvoltare.

Și ca să închei, vă las să vă delectați cu un interesant infografic al seriei Galaxy S pe marginea specificațiilor hardware, realizat de https://gadgetsdeck.com/galaxy-s-series/.

Voi cum vedeți evoluția? Sunt alte lucruri pe care le considerați reprezentative?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep