HomeFeaturedFocusTrump s-a razgandit: companiile americane au voie sa lucreze cu Huawei

Trump s-a razgandit: companiile americane au voie sa lucreze cu Huawei

Președintele Trump a anunțat sâmbătă că Huawei poate să își reia colaborarea cu companiile americane.

Lupta SUA – China în care Huawei a căzut victimă continuă cu un nou episod: sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, președintele SUA Donald Trump a declarat că a ridicat interdicția companiilor americane de a colabora cu Huawei.

Vă miră? Nu ar trebui pentru că acest deznodământ era de așteptat nu doar prin prisma faptului că SUA și China depind în egală măsură de schimburile economice, dar mai cu seamă pentru faptul că foarte multe produse ”americane” sunt de fapt produe în China, iar interdicția companiilor americane de a face afaceri cu China este pierzătoare și pentru SUA în primul rând. În fine, la aproape o lună de la momentul în care Donal Trump a pus Huawei pe lista neagră și a interzis companiilor americane să facă afaceri cu Huawei, fără un aviz special, lucrurile par să se relaxeze, dar cu siguranță nu vor reveni la normal – răul a fost făcut, ca să mă exprim așa și semnalul de alarmă este tras nu doar pentru companiile chineze, ci pemtru toate: dacă SUA vrea, niciun smartphone Android nu mai poate funcționa. Iar asta sunt sigur că nu îi convine nici lui Samsung.

În altă ordine de idei, la summit-ul G20 de la Osaka Trump a declarat că „firmele americane ce vând componente către Huawei își pot relua colaborarea cu compania chineză, cel puțin acelea care nu vând componente care ar reprezenta o problemă de securitate națională”. Fără detalii suplimentare și fără nici-un fel de document scris – probabil că în zilele următoare o să vedem că Huawei e retrasă de pe lista neagră a guvernului SUA. Oricum, asta ar însemna că cel puțin Qualcomm poate să livreze componentele iar Google să permită activarea noilor produse (vă amintesc că seria Honor 20, lansată acum o lună nu este încă la vânzare din acest motiv).

Trebuie să înțelegem care este amploarea deciziei: de exemplu în 2018 Huawei a cumpărat produse în valoare de 11 miliarde USD de la Intel, Qualcomm și Micron iar o nouă analiză arată că de exemplu la fiecare Huawei P30 Pro vândut, companiile americane primesc 59 USD. Ori treaba asta nu avea cum să nu afecteze economia americană.

Însă un al doilea mare efect nu are cum să fie evitat: la începutul anului Huawei era pe val și deja existau prognoze care spuneau că la finalul lui 2019 compania chineză va detrona Samsung de pe primul loc al vânzărilor de smartphone. Cel mai probabil că odată cu interdicțiile din ultima lună vânzările au scăzut și aparatele Huawei continuă să aibă un semn de întrebare. Ca să nu mai zic că prețurile smartphone-urilor Huawei de pe piața second hand au scăzut enorm, semn că unii utilizatori s-au speriat de impact și au încercat să scape cât mai repede de modelele deținute.

După cum am mai zis și cu altă ocazie, singurul lucru bun din acest episod este că deja Huawei are în vedere dezvoltarea unui alt sistem de operare, probabil tot bazat pe Android, în care depedența de Google nu mai există. Mi-ar plăcea să văd așa ceva pe piață și cât mai repede, pentru că în acest moment toate smartphone-urile din lume folosesc fie iOS fie Android și ce a mai rămas din Black Berry și Windows Phone, toate sisteme de operare din SUA. Care, dacă președintele se supără, pot să fie blocate instant.

Ia gândiți-vă: ce veți face dacă într-o dimineață vedeți că nici Android-ul și nici iGadget-ul vostru nu mai funcționează pentru că așa a vrut guvernul SUA?

via BBC

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep