HomeMobileAndroidGoogle Play Protect e de fapt inutil. Nu va bazati pe el!

Google Play Protect e de fapt inutil. Nu va bazati pe el!

Introdus în urmă cu trei ani, Google Play Protect nu reușește să protejeze utilizatorii de Android conform testelor AV-Test.
Introdus în urmă cu trei ani, Google Play Protect nu reușește să protejeze utilizatorii de Android conform testelor AV-Test.

Lansat în urmă cu trei ani, Google Play Protect ar fi trebuit să ofere o soluție solidă de protecție pentru utilizatorii Android, însă conform rezultatele testelor AV-Test, soluția este inutilă. Practic, din șase puncte posibile, Google Play Protect primește … 0 pentru că nu e capabil să detecteze malware-ul așa cu ar trebui.

Comparat cu celelalte soluții de detecție a malware-ului pe Android, Google Play Protect stă foarte prost:

Mai exact a reușit să detecteze doar o treime din cele 6700 de sample-uri de malware care au fost trimise pentru scanare. Ca să traducem, practic în două din trei cazuri malware-ul o să treacă de produsul de protecție propus de Google. În același timp, Play Protect a detectat 37% din 3300 de noi sample-uri de malware active, lansate cu mai puțin de 24 de ore înainte – deci ideea de real time protection este și asta o glumă proastă.

La polul opus, Antiy, Bitdefender, Cheetah Mobile, NortonLifeLock, Trend Micro și Kaspersky au reușit o detecție de 100%. Că veni vorba, aici vedem Cheetah, aplicație ce stă sub umbrela companiei chineze ce tocmai a fost eliminată de Google din Play Store pe motiv de incălcare a regulilor, inclusiv încălcarea intimității.

Totodată e bine de știut că în ciuda scanării zilnice a peste 100 de miliarde de aplicații, Google Play Protect a avut rezultate extrem de proaste. O explicație ar fi că Google nu are niciun fel de expertiză legată de protecția malware pe PC/smartphone, în timp ce BitDefender, Kaspersky, Trend Micro mai știu una alta.

Însă, dincolo de toate astea eu revin la ceea ce am mai spus: nu vă bazați pe soluțiile anti malware pe Android pentru că acestea nu au capacitatea (cel puțin nu acum) de a vă feri de pericole. Majoritatea funcționalităților se bazează încă pe detecția de semnături deja publicate și prea puțin pe cea euristică (configurația hardware nu permite așa ceva la un nivel acceptabil), așa că singura soluție pe care o aveți la îndemână este să aveți mereu sistemul Android patch-uit la zi (chestie puțin probabilă în cazul aparatelor low end care primesc maxim o actualizare majoră de Android), să stați departe de site-urile periculoase (p0rn, aplicații piratate) și să nu instalați aplicații din magazine cunoscute ca fiind cu malware.

Și nu în ultimul rând, atunci când vă luați un smartphone nou cu Android, încercați să îl luați cu cea mai nouă versiune de Android, pentru că dacă el nu are atunci cel mai nou Android, șansele să îl primiți ulterior (împreună cu patch-urile de securitate) sunt foarte mici.

via BP

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep