HomeFeaturedFocusReview Samsung Galaxy S20 Ultra 5G: ultra de la performanta la pret!

Review Samsung Galaxy S20 Ultra 5G: ultra de la performanta la pret!

DSC_3415

Galaxy S20 Ultra 5G este vârful de gamă adus de Samsung pe piața smartphone-urilor din 2020, echipat cu o configurație hardware excepțională și o super cameră foto de 108MP. Dar își merită banii? Aflați în cele ce urmează.

Am avut plăcerea ca în ultimele două săptămâni să testez (în izolare, pentru că #stamacasa) Samsung Galaxy S20 Ultra (venit în teste prin programul Orange Smartphone Testers) și pot să vă spun care sunt părțile lui bune și unde Samsung ar mai fi trebuit să lucreze. Una peste alta vorbim despre un smartphone de top, așa cum ne-a obișnuit Samsung în ultimii ani, care propune un îndrăzneț zoom 100X (digital) plus o cameră principală de 108MP, într-o carcasă familiară, dar parcă fără nimic cu adevărat spectaculos.

Specificațiile tehnice ale lui Samsung Galaxy S20 Ultra 5G:

Samsung S20 Ultra

Dimensiuni (mm) 166.9 x 76
Grosime (mm) 8.8
Greutate (g) 222
Diagonala display (inci) 6.9
Tip display Dynamic AMOLED 2X
Rezoluție (pixeli) 1440 x 3200
Aspect 20 : 9
Densitate (dpi) 511
Protecție Gorilla Glass 6
Rată refresh (Hz) 120
Acoperire (%) 89.9
Nr butoane hardware 2
Carcasa Sticlă + aluminiu
Conector USB Type_C
Senzor amprenta Sub display
Nr camere frontale 1
Rezistență apă/praf IP68 (1.5m pt 30 min)
Senzor Face ID IR
Capacitate baterie (mAh) 5000
Fast Charging (W) 45
Wireless Charging (W) 15
Cipset Exynos 990 (7 nm+)
CPU Octa-core (2×2.73 GHz Mongoose M5 & 2×2.50 GHz Cortex-A76 & 4×2.0 GHz Cortex-A55)
GPU Mali-G77 MP11
RAM (GB) 12
Stocare (GB) 128

Design: forme rotunjite într-o combinație de sticlă și aluminiu

DSC_3401

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G folosește același design clasic al Samsung din ultima perioadă – adică o combinație de stilcă pe partea din față și spate (Gorilla Glass 6), ținute laolaltă de o structră de aliminiu. Samsung a depus mult efort să vină cu o soluție în care generosul display de 6.9 inci acoperă aproape 90% din suprața smartphone-ului (mai exact 89.9%) chestie ce ar trebui să îi dea o eleganță aparte. Discutăm în continuare de margini rotunjite, dar ideea de display curbat introdus pe seriile Edge s-a diminuat mult, curbura display-ului intrând foarte puțin în margine.

DSC_3408

S-au păstrat curburile puternice la părțile inferioare și cel mai mult îmi place că s-a redus marginea – puteți observa și în imaginea de mai sus că informația afișată pe display ajunge foarte aproape de margine. Până la urmă acesta este un lucru mult mai important decât acela de a avea marginile curbate – sporul de spațiu de câștigat se simte în densitatea display-ului Dynamic AMOLED 2X care în ciuda unei diagonale foarte mari (6.9 inci) are o rezoluție excelentă de 1440 x 3200 pixeli, căreia îi corespunde o densitate de 511 ppi.

O altă chestie deșteaptă din partea Samsung este că a renunțat la butonul hardware pentru Bixby (pe care oricum prea puțină lume în folosea) și a rămas cu o configurație simplă în care avem pe marginea din dreapta doar butoanele de volum și pornire/oprire. Sunt poziționate ergonomic, ușor de identificat și manevrat.

DSC_3430

Partea laterală din stânga este păstrată curată, lăsând să se vadă curbura intensă a sticlei de pe spatele aparatului.

DSC_3418

Trecând la partea din spate, nu se poate să nu observăm imensa denivelare necesară pentru introducerea sistemului de lentile pentru ansamblul de patru camere foto. Știu că multora li se pare o chestie urâtă, mie unul chiar îmi place design-ul și modul în care Samsung a reușit să poziționeze eficient cele patru camere – da, seamănă mult cu trend-ul dat de Apple, dar la final lucrul acesta contează prea puțin.

DSC_3425

Acest ansamblu crește cu peste 2 mm grosimea aparatului, care chiar și la 8.8 mm nu se simte deloc masiv din acest punct de vedere. În schimb dimensiunea de 166.9 mm x 76 mm și greutatea de 222 g îl aduc în categoria smartphone-urilor masive, care vor trage bine de tot în buzunarele noastre, mai ales pe timpul verii, când purtăm haine mai ușoare.

Părțile superioare și inferioare ale lui Samsung Galaxy S20 Ultra 5G sunt construite la rândul lor clasic:

DSC_3409

În zona superioară avem ușița de acces la slot-ul nanoSIM, respectiv unul dintre microfoane, pentru ca în partea inferioară să avem difuzorul și fantele asociate, slot-ul USB Type-C și încă deschizătură pentru microfon.

DSC_3403

Ansamblul produce un smartphone clasic, care în afara impozantului ansamblu de camere foto de pe partea din spate, nu iese cu nimic în evidență, de parcă Samsung a încetat să încerce să vină cu ceva nou în direcția asta. Și adevărul este că dacă ne uităm la toate mesajele de marketing ale coreenilor, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G ni se prezintă mai degrabă ca o super cameră foto (care din păcate nu este) decât ca ceea ce este cu adevărat: un smartphone puternic, modern, capabil să fie transformat într-un înlocuitor de PC.

Display: top-ul tehnologiei actuale

DSC_3464

Marele atu al smartphone-urilor Samsung, adică display-ul excepțional, se păstrează și în cazul lui Galaxy S20 Ultra 5G. Super rezoluția de 1440 x 3200 pixeli pusă pe o diagonală de 6.9 inci, cu suport de refresh la 120 Hz, e drept, doar la rezoluție FHD+ (1080 x 2400 pixeli). Cred că Samsung a încercat aici să facă un compromis: dacă unii dintre competitori aduc suport de refresh la 120 Hz, hai să facem și noi asta, pentru ca fanii noștri gameri să se poată bucura de ea, chiar și cu prețul reducerii semnificative a rezoluției.

Cum nu mă joc pe smartphone și consider că dacă ai în mână un smartphone de peste 1300 EUR (6584 LEI mai exact) ar fi bine să îl folosești la maxim, nu să începi să îi tai din specificații în ideea că vrei ceva mai mult de la el. În schimb mă uit frecvent la filme și materiale video direct pe smartphone, așa că diagonala mare și rezoluția impresionantă sunt binevenite.

DSC_3561

Din păcate însă pentru Samsung, competiția reușește să vină cu display-uri cel puțin la fel de bune (aici am făcut o comparație între display-urile lui S20 Ultra 5G și noul Huawei P40 Pro), așa că singurul diferențiator adevărat rămâne rezoluția mai bună.

Pe parcursul utilizării lui S20 Ultra 5G am activat (ca de obicei) opțiunea de protecție la atingerile accidentale și am avut neplăcuta surpriză să constant de foarte multe ori că aparatul nu mai răspundea la comenzi, pornind de la partea de deblocare cu amprentă și până la comenzile touch prin diferite aplicații. Probabil că dacă aș fi activat și folosit navigarea exclusiv touch, problemele ar fi fost și mai mari. Așa că am fost nevoit să dezactivez funcția (Settings/Display/Accidental touch protection) și în mare probleme au dispărut.

Un ultim lucru important pe care vreau să îl menționez vizavi de display-ul lui Samsung Galaxy S20 Ultra 5G este că aparatul vine din fabrică cu o folie de protecție pe el, extrem e utilă. În condițiile în care am ieșit din casă doar de 2 ori în perioada de testare și am fost nevoit să îl țin în buzunar, aparatul a stat mai mult prin casă și cu toate astea folia de protecție a primit câteva zgârieturi. Mă gândesc că nu degeaba a luat Samsung decizia de a pune folie de protecție pe ecran.

Centru multimedia

Citind specificațiile tehnice ale lui Samsung Galaxy S20 Ultra 5G vă puteți da ușor seama că acest smartphone se poate transforma instant într-o soluție multimedia. Am ascultat foarte mult radio (TuneIn) pe el și pot să vă spun că nivelul sunetului este bun, peste seria S10, dar nu excelează. Și seria S20 Ultra 5G folosește tehnologia de generare a sunetului în display cu un rezultat foarte bun și asta permite urmărirea fără nicio problemă a materialelor multimedia.

DSC_3434

În plus, via Screen Mirroring, puteți trimite prin wireless display imaginile către orice smart TV compatibil și în felul acesta nu sunteți limitați la a folosi doar display-ul smartphone-ului.

Înregistrare foto și video

Cum spuneam la începutul articolului, vizavi de Galaxy S20 Ultra 5G Samsung pune accentul pe capabilitățile de înregistrare foto și video ale ansamblului quad camera. Configurația camerelor foto arată așa:

– 108 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, OIS
– Periscope 48 MP, f/3.5, 103mm (telephoto), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, OIS, 10x hybrid optical zoom
– 12 MP, f/2.2, 13mm (ultrawide), 1.4µm, Super Steady video
– 0.3 MP, TOF 3D, f/1.0, (depth)

Doar citind informațiile de mai sus vă puteți da seama că avem de a face cu o propunere consistentă pentru un înlocuitor de DSLR. Avem deja cel puțin doi ani de când smartphone-ul este privit tot mai insistent ca o cameră foto și mai puțin ca un instrument smart. De asta și asistăm la schimbări rapide și importante în această direcție.

SamsungGalaxyS20Ultra5G_4

Pentru Galaxy S20 Ultra 5G Samsung face o propunere îndrăzneață: cameră principală de 108 MP cu f/1.8, 26mm și stabilizare optică, o configurație ce pregătește smartphone-ul pentru viitor. Avem o premieră: opțiune de înregistrarea video 8K plus zoom optic de 10X și digital de 100X.

Ca să vă faceți o idee, mai jos aveți un material video înregistrat 8K cu Samsung Galaxy S20 Ultra 5G:

Gândiți-vă că abia acum tehnologia 4K începe să fie ceva comun, cea 8K este încă accesibilă prin aparate foarte scumpe. S20 Ultra 5G democratizează accesul la această zonă, oferind o șansă nesperată creatorilor de conținut 8K ce nu au la dispoziție foarte multe resurse financiare pentru achiziția de echipamente.

Alături de funcția de înregistrare video 8K, S20 Ultra 5G vine cu o tehnologie îmbunătățită pentru stabilizarea optică pe zona de înregistrare video.

Și pentru zona foto Galaxy S20 Ultra 5G e extrem de bine pregătit: cameră principală de 108 MP, una tele de 48 MP cu periscop ce permite zoom optic 10X și digital de 100X și una ultrawide de 12 MP.

Am reușit să fac niște teste pentru camera principală și rezultatul l-am agregat cu cele obținute de Huawei P40 Pro, Huawei Mate 30 Pro și Huawei P30 Pro (vă invit să parcurgeți rezultatul aici).

Pe baza fotografiilor din test, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G reușește să fie egalul lui Huawei P40 Pro, smartphone clasat în acest moment pe primul loc în top-ul DxOMark.

Poza_1

În general camera de pe Samsung Galaxy S20 Ultra 5G reușește culori bune și focus rapid. Am remarcat totuși probleme de focalizare, mai ale în pozele macro, treabă care nu s-a remediat chiar și după aplicarea primului update de firmware care promitea că rezolvă această problemă.

20200405_135233

După cum am spus, camera de 108 MP se remarcă în ceea ce înseamnă redarea culorilor, intensitate și detalii. Vă invit să consultați pozele aici.

20200405_135002

Și mare are un atu: fiind făcute cu un senzor de 108 MP, pozele pot să fie redimensionate ușor pentru a extrage detalii relevante. Funcționează bine pentru evidențierea detaliilor din poze făcute la câțiva metri distanță și să scutește de necesitatea de a vă mai deplasa.

Însă … nu vă lăsați păcăliți de mesajul de marketing cu zoom 100X pentru că o să vă pară rău. Partea cu 100X e mai degrabă o funcție de tip binoclu decât opțiune de fotografiere, în prea puține cazuri (spre deloc) rezultatul putând fi folosit.

Să vă explic: pentru funcționalitatea de mărire Samsung Galaxy S20 Ultra 5G folosește senzorul de 48MP,f/3.5, 103mm și sistemul de lentile cu periscop. Acesta merge relativ bine cât timp vorbim de zoom optic, adică până la 10X. După aceea încep să apară probleme de focalizare și rezultatul se degradează pentru că ce se întâmplă este că software-ul din smartphone va încerca să focalizeze cu zoom 10X și apoi să taie imaginea pe zona în care ne dorim zoom.

Chestia asta cu zoom 100X nu vă va ieși niciodată fără să aveți un trepied sau măcar să țineți cumva smartphone-ul imobilizat. Dar chiar și așa, stabilizarea optică nu va putea face față mișcărilor generate de vânt.

Am făcut un test comparativ cu Huawei P40 Pro, Huawei Mate 30 Pro și Huawei P30 Pro al cărui rezultat vă invit să îl parcurgeți aici ca să vă dați seama ce poate face cu adevărat zoom-ul de pe Samsung Galaxy S20 Ultra 5G în comparație cu ce există pe alte aparate de top.

Mai jos aveți un exemplu de zoom de la 1x la 100X în care mi-am propus să văd cum arată Poiana Brașov văzută de la mine din cameră:

1_21_31_41_51_6

Este eclovent vizavi de ceea ce v-am spus deja: zoom-ul este doar o opțiune de tip binoclu, probabil extrem de utilă celor interesați de detalii obținute de la distanță, nu pentru a putea face poze.

Și nu în ultimul rând, sistemul complex de camere foto de pe Samsung Galaxy S20 Ultra 5G poate înregistra și materiale video superslow motion, cu efecte deosebite.

Și nu în ultimul rând mai vreau să evidențiez funcția Single Shot prin care AI-ul Samsung înregistrează și generează secvențe interesante dintr-o filmare, fără ca utilizatorul să intervină.

Performanță

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G este construit pe cel mai nou cipset Exynos 990 (7nm+) cu o configurație Octa-core (2×2.73 GHz Mongoose M5 & 2×2.50 GHz Cortex-A76 & 4×2.0 GHz Cortex-A55), GPU Mali-G77 MP11, 12 GB RAM și 128 GB pentru stocare și suport microSDXC (se renunță la opțiunea dual-SIM). Din prisma performanței nu există nici cea mai mică problemă, orice vreți să rulați va merge excelent, cu atât mai mult opțiunile de editare video prezente pe smartphone (singura problemă este că nu veți putea edita materialele înregistrate 8K cu software-ul implicit, editarea necesitând conversia la 4K!).

Eu folosesc smartphone-urile la capacitate maximă, asta înseamnă că nu optimizez nimic vizavi de power management și țin rezoluția la maxim. Pe o așa configurație S20 Ultra 5G se descurcă excelent în operațiile zilnice.

Dar pentru a putea să îmi fac o idee despre cât de rapid este și cum se compară cu alte smartphone-uri, l-am pus să ruleze mai multe teste (aici găsiți o comparție de performanță cu Huawei P40 Pro, Mate 30 Pro și P30 Pro) și rezultatul este interesant de discutat.

Primul lucru pe care trebuie să îl știți este că folosind rezoluția maximă și setarea implicită de Power Management, e foarte posibil ca smartphone-ul să înceapă să se încălzească, chestia asta traducându-se în reducerea progresivă a frecevenței de lucru și automat diminuarea performanței.

Mai jos vedeți diferența dintre rularea testului AnTuTu cu aparatul ținut afară (unde erau cam 10 grade C) și înăuntru (unde erau cam 22 grade C).

AnTuTu

La fel, dacă este redusă rezoluția de la 1440 x 3200 la valoarea minimă de 1600 x 720, crește semnificativ performanța în același AnTuTu spre 525613 puncte, fără să modificăm și setarea de performanță care să nu limiteze procesorul la 70%. Cu rezoluția minimă și setarea de performanță maximă, scorul crește la 535571 puncte, o diferență extrem de mare față de valorile ”normale”, dacă le pot spune așa.

Screenshot_20200412-214424_AnTuTu Benchmark2

Chestia asta se întâmplă cu oricare alt test pe care l-am rulat și îmi arată că Samsung a implementat o politică agresivă de control al temperaturii pentru a se asigura că nu apar probleme mari (vă amintiți treaba cu explozia bateriei de pe Galaxy Note7, nu?).

Chiar și atunci când frecvența procesorului era redusă la 70%, S20 Ultra 5G tot a reușit să fie mai rapid decât alte smartphone-uri, cu scoruri de peste 500000 de puncte.

Cum se reflectă asta în utilizarea zilnică? Absolut deloc. Aplicațiile merg cursiv și rareori am simțit că smartphone-ul este încins.

Dar ceea ce mi se pare relevant este că toată puterea de pe Samsung Galaxy S20 Ultra 5G nu trebuie să fie folosită la jocuri sau editare video, ea are o întrebuințare care face ca investiția în acest smartphone să aibă sens: transformarea sa în PC prin DeX.

Screenshot_20200405-154008_Samsung Internet

Pentru mine este funcția definitorie care m-a făcut să înclin în ultimii ani către smartphone-urile Samsung: atunci când sunt în plecat în concediu/delegație nu mai trebuie să car după mine laptop-ul, printr-un dock pot să adaug tastatură și maus și să transform smartphone-ul în PC. M-a surprins plăcut să văd că S20 Ultra 5G se comportă fluid în modul DeX și un utilizator obișnuit nici nu va simți că nu are de fapt de a face cu un PC: are la îndemână aplicațiile, pozele, documentele, oriunde s-ar afla. Vă invit să citiți articolul în care am vorbit despre Desktop Experience pe Samsung Galaxy S20 Ultra 5G.

Dar cum stăm cu autonomia?

Autonomia e legată direct de setările de utilizare: cu cât smartphone-ul este setat să fie mai performant, cu atât bateria are de suferit. Cu rezoluția maximă, strălucirea pusă pe auto și opțiunea standard de Power Management, bateria de 5000 mAh de pe S20 Ultra 5G poate să țină o zi. În plus, are Fast Charging și dacă e cazul vă încarcă telefonul de  la 20% la 100% în mai puțin de o oră.

Samsung a găsit o soluție să ofere în sfârșit o autonomie de o zi utilizatorilor, chiar și atunci când toate caracteristicile sunt setate la valorile maxime, adică exact așa cum ar trebui să se comporte un smartphone de 1300+ EUR.

Screenshot_20200412-182708_Digital Wellbeing and parental controlsScreenshot_20200412-182725_Device care

Am măsurat cu benchmark-ul PC Mark o autonomie de 11 ore și 9 minute de la 100% la 20% cu rezoluția maximă, respectiv 13 ore și 29 minute cu rezoluția FHD+. Observați că diferența este de aproape 20%, lucru deloc de neglijat.

Screenshot_20200327-174829_PCMarkScreenshot_20200327-062958_PCMark

Autonomia nu e rea, dat fiind că vorbim despre un smartphone Samsung. Însă ținând cont de faptul că discutăm de o baterie de 5000 mAh, lucrurile nu mai sunt chiar atât de interesante.

Pentru a avea o imagine mai bună am comparat autonomia lui S20 Ultra 5G cu cea a lui Huawei P40 Pro, Mate 30 Pro și Huawei P30 Pro, aparate despre care se știe că excelează la baterie – citiți articolul aici. Noul Huawei P40 Pro reușește o autonomie de la 100% la 0% de 22:36 ore, față de cele 16:51 ale lui Samsung Galaxy S20 Ultra 5G.

Concluzie: un smartphone de top care vrea să fie și un super DSLR

SamsungGalaxyS20Ultra5G_3

Și care e de fapt treaba cu Samsung Galaxy S20 Ultra 5G? Își merită statul de smartphone ultra, vârful de gamă al Samsung?

În mare măsură S20 Ultra 5G este exact ceea ce Samsung a vrut să fie: un aparat echipat cu tehnologie modernă (5G, super cameră foto) pe care utilizatorii să și-l dorească. Excelează în ceea ce privește display-ul și îmi place optimizarea la nivel de software pe care Samsung a adus-o vizavi de performanță/încălzire.

Are un plus legat de autonomie, care acum durează o zi, cu setările maxime legate de rezoluție, ceea ce este un lucru îmbucurător. Sistemul modern de camere foto completează o configurație harwdare de top, făcând din S20 Ultra 5G un instrument ideal pentru pasionații de multimedia și cei pasionați de vlogging. Zoom-ul 100X este o găselniță interesantă pe care mulți o vor găsi utilă.

Aparatul se comportă excelent în utilizarea normală, display-ul de 6.9 inci fiind ideal pentru parcugerea email-urilor, browsing, social media și vizionarea de filme. Cu un S20 Ultra 5G la îndemână nu mai ai nevoie de ebook reader, tabletă și nici chiar de PC/laptop, dacă îi activezi funcția DeX.

Cu toate astea, ceva îi lipsește. Design-ul și carcasa nu se ridică la nivelul celorlalte opțiuni, iar prețul este un factor decisiv. În plus, e masiv și destul de greu, necesitând ceva timp pentru acomodare – cine e dispus să treacă pe un smartphone cu display de 6.9 inci, va accepta ușor acest lucru.

Îl recomand tuturor celor ce vor înregistrare 8K și îl vor folosi mai mult decât un simplu smartphone, mai ales dacă îl pot lua la un preț bun (Orange îl are la 4939 LEI cu abonament Me 30).

PRO

CONTRA

+ excelent display

+ performanta

+ camera de 108 MP

+ zoom optic 10X, 100X digital

+ senzor de amprenta sub display

+ transformarea in PC prin DeX

+ autonomie si Fast Charging

+ Wireless PowerShare

– design

– probleme de focalizare pe camera foto

– pret

Informații: Samsung

Preț: de la 4949 LEI

P.S. Am testat câteva huse pentru Samsung Galaxy S20 Ultra venite de la partenerul nostru MobileDirect.ro.

DSC_3799

Mi-a plăcut cea originală Samsung Protective Black Cover, făcută pentru cei ce știu că vor supune la chinuri acest smartphone. Are și opțiunea desfacere a unei cleme și transformarea ei în picior de susținere (vedeți poza de mai sus).

DSC_3797

Și cea Spigen Core Armor Black, mai ușoară și mai puțin voluminoasă.

DSC_3790

Iar cine vrea eleganță poate opta pentru o husă originală Samsung LED View Cover care împreună cu software-ul Samsung permit afișarea de informații prin husă, ca să nu mai fie nevoie să o desfaceți mereu.

DSC_3808

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep
În mare măsură S20 Ultra 5G este exact ceea ce Samsung a vrut să fie: un aparat echipat cu tehnologie modernă (5G, super cameră foto) pe care utilizatorii să și-l dorească. Excelează în ceea ce privește display-ul și îmi place optimizarea la nivel de software pe care Samsung a adus-o vizavi de performanță/încălzire.Review Samsung Galaxy S20 Ultra 5G: ultra de la performanta la pret!