HomeMobileAndroidCe aduce nou EMUI 11: TOP 5 schimbări

Ce aduce nou EMUI 11: TOP 5 schimbări

Interfața EMUI 11 aduce pe smartphone-urile Huawei noi elemente de funcționalitate și optimizări pentru opțiunile existente.
Interfața EMUI 11 aduce pe smartphone-urile Huawei noi elemente de funcționalitate și optimizări pentru opțiunile existente.

Astăzi, în cadrul conferinței Developers Conference Huawei a prezentat și noul EMUI 11, interfața proprie pentru sistemul de operare Android, ce vine să extindă și să transforme experiența de lucru. Pentru că zilele acestea m-am jucat cu un build de test de EMUI 11 pe Huawei P40 Pro, vă spun din experiență care sunt cele mai interesante 5 noutăți.

Înainte de toate vreau să spun că EMUI 11 s-a instalat rapid, în ciuda unui pachet destul de mare (5.48 GB) și fără să fie nevoie de setări suplimentare. Toate fișierele și aplicațiile au rămas la locul lor.

După instalare veți descoperi că interfața EMUI 11 este neschimbată, elementele de noutate aflându-se integrate în câteva dintre aplicațiile esențiale. Am selectat cele mai importante cinci schimbări, despre care o să vă vorbesc în cele ce urmează.

Always on Display mai complex și cu opțiuni de configurare

Prima schimbare vizibilă se regăsește la nivelul funcției Always on Display. Mergând în Settings, Home screen & wallpaper și apoi Always on Display veți putea selecta stilul Mondrian din categoria Artistic. Observați că există mai mutle categorii din care se pot alege stilurile și imaginile pentru Always on Display.

Și cine dorește poate să personalizeze rapid modul de afișare (din Display Style se alege Images Category și apoi se selectează imaginea dorită). Sau dacă vrea, să aleagă alt șablon pe care să lucreze:

Se mai pot alege și șabloane din Paradox, Memphis, inclusiv cu animații predefinite.

Îmbunătățiri estetice pentru Gallery și Calendar

Aplicația Gallery a primit câteva mici schimbări de design, cu opțiunea de vizualizare a pozelor pe bază de Lună/Zi. Totodată aspecul Albums e făcut 4:3, cu mai mute detalii:

Atunci când sunt mai multe poze disponibile, cu pinch (folosind doua degete se ”ciupește” ecranul) va genera rearanjarea pozelor, operație similară cu ce oferă Apple pe iOS în aplicația de management de poze:

În ceea ce privește aplicația Calendar, reorientarea ei în format landscape are ca rezultat oferirea instant a mai multor detalii, iar engine-ul de animații de pe EMUI 11 a fost regândit, folosindu-se datele extrase de pe urma studiilor Huawei ce au vizat modul în care utilizatorii citesc informația de pe ecran. Scopul final este acela ca ochiul să nu fie distras de animații:

Smartphone-ul vibrează în ton cu melodia de apel

Odată cu EMUI 11 utilizatorii vor descoperi că smartphone-ul lor vibrează diferit în funcție de melodia aleasă ca ton de apel. Este o chestie interesantă, gândită pentru a oferi o experiență de folosire mai atractivă.

Multi-window smart

Smart Multi-Window pe Huawei P40 Pro cu EMUI 11.

Ideea e simplă: deja mulți dintre noi folosesc smartphone-ul într-un mod tot mai apropiat de laptop, iar partea de multitasking și mai ales cea multi-window începe să fie ceva normal. EMUI 11 beneficiază de Smart Multi-Window, cu posibilitatea de mutare a unei ferestre pe ecran și redimensionare.

Activarea multi-window e simplă: intrați în Task Manager (swipe de jos în sus dacă folosiți gestures) și apoi clic pe icon-ul mic din dreapta al ferestrei vizate (e sub forma unei mici ferestre). Aceasta va ”pluti” peste ecran și va putea fi pusă oriunde dorim.

De exemplu astăzi, când mă uitam de pe smartphone la Huawei Developers Conference prin YouTube am primit un mail important și cum nu am vrut să întrerup transmisia (dacă YouTube ajungea pe fundal, se oprea stream-ul) am pus YouTube în multi-window și am deschis clientul de email separat, am răspuns la mesaj și mi-am văzut în continuare de conferință.

Foarte fain este că e posibil ca nu doar poziția ferestrei să fie modificată ci și dimensiunea ei. Observați că există buton pentru minimize (bara orizontală ca pe PC) și maximize (butonul din stânga sus) care permit manipularea facilă a acestor ferestre smart.

Multi-screen Collaboration 3

EMUI 11 pe un smartphone Huawei (din seria P40 sau Mate 30) în combinație cu un laptop Huawei beneficiază de posibilitatea de a folosi mai mult de un singur ecran pentru Multi-screen colaboration.

Ce înseamnă asta? După cum vă spuneam aici, Multi-screen colaboration este o funcționalitate adusă de Hauwei pe EMUI și laptop-urile sale compatibile, prin care ecranul smartphone-ului este oglindit pe laptop și utilizatorul poate să interacționeze cu aplicațiile Android direct de pe PC, folosind mausul și tastatura.

Activând pe P40 Pro opțiunea de Huawei Share și NFC și lipind telefonul de tag-ul Huawei Share de pe laptop, se face instant legătura între cele două (prin WiFi și Bluetooth) și e posibil nu doar să folosim aplicațiile de pe smartphone dar și să accesăm fișiere și informații stocate pe smartphone.

Odată cu EMUI 11 vine un element suplimentar: orice aplicație Android poate să fie folosită pe Windows în propria fereastră. Planul este să se poată activa până la trei ferestre separate, versiunea de test de EMUI 11 pe care am avut-o mi-a permis doar două în același timp.

Integrarea este dusă cu un pas mai departe, dincolo de opțiunea de copy&paste de pe smartphone pe PC și invers este disponibilă acum posibilitatea de tragere a conținutului dintr-o aplicație Android direct pe PC. Pentru moment funcționează doar cu Gallery, Email și Notepad.

Dincolo de asta, cu EMUI 11 apare posibilitatea de a prelua apelurile direct pe laptop, dacă e activă multi-screen collaboration.

Și nu în ultimul rând, aplicația Notepad devine mai inteligentă, urmând direcția OneNote: se pot adăuga notițe complexe, inclusiv cu poze. Iar acolo unde se dorește, Notepad poate să extragă textul din poze, via OCR.

Pentru moment motorul OCR merge doar cu limbile engleză, japoneză, coreeană și chineză, deci pentru România nu poate fi folosită 100%.

Ar mai fi multe alte chestii faine cum ar fi opțiunea de ascundere a notificărilor dacă telefonul folosește Easy Projection și are ecranul afișat pe un smart TV sau proiector, dacă o aplicație funcționează în background și are acces la cameră sau microfon, interfața EMUI semnalizează asta.

Serviciul MeeTime a primit și el funcții noi – suportă partajare audio, video și de ecran, doar că din păcate nu este activ încă în România (doar în Germania, Franța, Italia, Spania, Malaysia, Tailanda, Indonezia, Polonia, Singapore, Filipine, Arabia Saudită și Africa de Sud).

Urmează ca EMUI 11 să continue faza de testare și în scurt timp să fie disponibilă ca actualizare pentru aparatele Huawei compatibile. Pe măsură ce primesc versiuni noi o să vă țin la curent cu noutățile.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep