HomeMobileAndroidReview Huawei Watch GT2 Pro: cel mai bun smartwatch pentru Android

Review Huawei Watch GT2 Pro: cel mai bun smartwatch pentru Android

DSC_4847

Cu Watch GT2 Pro Huawei a reușit să combine într-un smartphone elegant, autonomia, materiale premium, un display de excepție și software-ul necesar unui entuziast. După mai bine de două săptămâni de testare pot spune că în acest moment moment pentru Android nu există alt smartwatch care să ofere atâtea la un preț excelent.

Și o să vă spun de ce.

Design și materiale premium

Huawei propune modelul GT2 Pro drept vârful de gamă a seriei GT2 (deschisă de GT2 și urmată apoi de GT2e) finisând design-ul modelului GT2 și aducând materiale mai rezistente: carcasă din titan și display cu sticlă safir, pentru a-l face mai durabil și mai puțin dispus zgârierilor accidentale, inerente atunci când porți un ceas aproape non stop – bine, utilizatorii care îl apreciază vor ști că în ciuda faptului că este făcut din materiale rezistente, ar fi bine să îl dea jos de a mână atunci când plănuiesc să facă niște activități care ar putea duce la lovirea/deteriorarea lui.

Huawei Watch GT2 Pro are o dimensiune de 46.7 x 46.7 mm și o grosime maximă de 11.4 mm, cântărind 52 de grame fără curea – în cutie există o curea de piele gri, premium și una din silicon, neagră cu fluoroelastomer, pentru cei ce vor o variantă mai sport.

DSC_4837

Ambele beneficiază de o modalitate clasică de prindere, cu telescop – ceea ce înseamnă că dacă veți dori să schimbați cureaua cu orice varianta clasică, puteți face asta.

DSC_4814

Eu am ales să folosesc cureaua de silicon, fiind mai aproape de modul în care folosesc ceasul – nu mai trebuie să fiu atent să nu îl ud.

Construcția lui Huawei Watch GT2 Pro nu diferă foarte mult de cea a modelelor Watch anterioare – avem aspectul rotund, al ceasurilor clasice. Display-ul este puțin ieșit peste nivelul carcasei și o muchie interesantă. Pe marginea din dreapta există două butoane, cu aspect de rotițe de ceas clasic (nu au implementată funcția de control prin rotire)

DSC_4856

Poate că mulți se așteptau ca Hauwei Watch GT2 Pro să vină cu un display edge-to-edge, treaba asta nu se întâmplă încă. Marginea display-ului are undeva la 2mm și pe ea se găsesc gradații pentru minute, o chestie foarte faină și pe gustul iubitorilor ce ceasuri clasice, ce arată excepțional alături de unul dintre skin-urile de ceasuri clasice, cum ar fi BlackTie de exemplu.

DSC_4825

În schimb oferă un aspect puțin ciudat atunci când alegi să folosești un skin digital – pe mine nu mă deranjează aspectul acesta, însă au fost persoane care s-au plâns de acest lucru, considerându-l un neajuns important. Până la urmă e o chestie de gust.

Privit de sus, Huawei Watch GT2 Pro arată la fel ca oricare alt ceas clasic, construit cu materiale premium. Carcasa sa din titan îi conferă un aspect solid, de dorit în cazul unui ceas bărbătesc – îndrăznesc să spun că Watch GT2 Pro stă mai bine pe mâna unui bărbat decât pe cea a unei femei, dar asta nu înseamnă că doamnele interesate nu îl pot folosi.

Pe partea din spate avem din nou un aspect specific ceasurilor clasice, cu un capac în relief, prins cu șuruburi, pe a cărui suprfață se pot vedea senzorii pentru detecția ritmului cardiac și a concentrației de oxigen din sânge. Și mai e ceva ce nu se poate vedea: componentele pentru încărcarea wireless pe standardul Qi – asta înseamnă că puteți să folosiți orice încărcător cu suport wireless Qi pentru a vă încărca ceasul (nu mai e nevoie să cărați după voi încă un încărcător), sau puteți să folosiți opținea de reverse wireless charger de pe smartphone (dacă aveți unul cu așa ceva) să încărcați ceasul la nevoie.

În partea inferioară, între cele două butoane, ceasul are o fantă pentru difuzor, prin care sunetul iese și se aude chiar foarte bine – nu doar pentru muzică (dacă vă trece prin cap să ascultați muzică la ceas) dar mai ales pentru opțiunea de folosire a ceasului pentru preluarea apelurilor de voce.

DSC_4836

Display: AMOLED de 1.39 inci cu touch

DSC_4852

Al doilea element definitoriu pentru Huawei Watch GT2 Pro este display-ul de 1.39 inci (rezoluție de 454 x 454 pixeli), AMOLED cu opțiuni touch. Display-ul AMOLED are sticlă safir, după cum deja am amintit, ceea ce îl face extrem de rezistent – după mai bine de două săptămâni de testare nu are nici cea mai mică urmă de utilzare!

Vă recomand să folosiți setările auto pentru luminozitate, în felul acesta veți putea obține cea mai bună autonomie posibilă și veți fi siguri că puteți citi informația de pe ecran în mai toate condițiile – din păcate în lumină puternică, sub anumite unghiuri, e cam greu să citești ce scrie pe ecran.

Mai jos vedeți cum arată ecranul lui Huawei Watch GT2e în comparație cu cel al lui Huawei Watch GT2 Pro:

DSC_4822

Dacă nu sunteți satisfăcuți de cum funcționează setările automate de luminozitate, din Settings/Display, direct de pe ceas, puteți să setați o valoare mai bună, care va fi mereu activă.

După cum am spus deja, display-ul are pe margini gradațiile pentru minute, specifice unui ceas clasic, care aduc o notă de distincție pe un skin analogic, dar pe unul digital nu arată chiar la fel de bine.

Din ce am putut să îmi dau seama până acum, touch-ul merge foarte bine, fără niciun fel de problemă. Un singur lucru nu am descoperit până acum: ce opțiune am să blochez ecranul și să îl feresc de atingeri accidentale.

Funcționalitate: ce poți face cu Huawei Watch GT2 Pro

Ca să înțelegem mai bine Huawei Watch GT2 Pro trebuie să vedem care sunt așteptările de la un smartwatch în acest moment: experimentele diferiților producători (inclusiv Google) ne arată că deși este de dorit să avem un ceas capabil de a rula o grămadă de aplicații, rezultatul este unul defectuos pentru că bateria se termină extrem de repede, iar utilitatea reală lasă de dorit.

Așa că încet, încet producătorii (lăsăm la o parte Apple, al cărui Watch abia poate să ofere autonomie de o zi!) au ales să concentreze în ceasurile smart doar funcțiile esențiale care se grupează în trei categorii: partea smart (notificări, aplicații de bază), monitorizarea activității fizice și zona extra (barometru, compas, player multimedia, apeluri de voce etc.).

Huawei Watch GT2 Pro le are pe toate, implementate foarte bine. Când dați drumul la ceas o vă vedeți doar partea principală: funcția de ceas, exprimată prin afișarea orei pe unul dintre skin-urile de bază. Pentru că nu are suport (încă!) pentru eSIM, multe dintre funcțiile smart ale lui Huawei Watch GT2 Pro depind de prezența unui smartphone asociat prin Bluetooth și a aplicației Huawei Health, responsabilă cu setarea legăturii dintre ceas și telefon.

DSC_4858

Partea foarte bună este că în magazinul Huawei Health există peste 100 de skin-uri personalizate, unele dintre ele fiind chiar foarte faine și gratuite. Am deja pregătit un articol despre cele mai faine 10 skin-uri pentru Huawei Watch, pe care o să îl public zilele următoare.

Pentru cei ce nu știu, smartwatch-urile Huawei din seria GT2 au posibilitatea de a folosi și un skin always-on, care să fie activ mereu – opțiunile sunt limitate la câteva modele clasice. Aceasta va fi afișată permanent (scade autonomia, evident) iar la mișcarea mâinii, se va afișa skin-ul principal, cu modelul de ceas ales.

Smart și notificări

Screenshot_20201011-221717_HealthScreenshot_20201011-221720_Health

Huawei Watch GT2 Pro poate să funcționeze și fără un telefon asociat, doar că are o funcționalitate limitată. Partea de monitorizare a activității fizice va fi disponibilă, la fel și opțiunile de alarmă, reminder și timer plus aplicațiile de barometru și busolă. Va pierde însă tot ce ține de partea de notificări, pentru că acestea ajung de pe telefon (din aplicația Health se pot alege ce aplicații instalate pot trimite notificări pe ceas). Recomandarea mea este să selectați atent ce notificări vreți să fie afișate pentru că altfel o să vă treziți că ceasul vibrează mereu (asta e modalitatea implicită de notificare).

Screenshot_20201011-221720_HealthScreenshot_20201011-221733_Health

Odată selectate tipurile de aplicații ce pot trimite notificări, acestea vor fi livrate pe ceas prin conexiunea Bluetooth. Eu am folosit Watch GT2 Pro pe Huawei P40 Pro și pe Samsung Galaxy Note20 5G și din păcate pe modelul Samsung am avut ceva probleme cu livrarea notificărilor în timp real. Partea de apeluri de voce preluate pe ceas a mers însă fără probleme.

DSC_4922DSC_4929

Notificările vin sub formă de mesaje text din sursele alese și pot fi consultate direct pe ceas – nu există însă nicio opțiune de interacțiune cu ele.

Dincolo de livrarea de notificări, celelalte funcții disponibile pe Huawei Watch GT2 Pro sunt legate de posibilitatea de a seta alarme, reminder-e și chiar opțiune de cronometru. Acestea sunt disponibile apăsând butonul de sus și apoi se poate parcurge lista prin touch.

DSC_4900DSC_4924

Monitorizarea continuă a activității fizice

Aici Huawei a depus un efort important pentru a aduce ceasul la nivelul celorlalte dispozitive smart prezente pe piață. Chiar zilele trecute vă spuneam cum ajută aplicațiile mobile și dispozitivele wearable la menținerea unei sănătăți mai bune. Îmbunătățirile propuse de Huawei se văd în Watch GT2 Pro prin prezența unui număr mai mare de activități fizice ce pot fi detectate (peste 100) între care avem și schiul sau snowboarding-ul – ca fapt divers, alte ceasuri smart din zona de consumer (nu vorbesc de cele speciale Garmin/Suunto/Polar) nu pot detecta acest lucru. Chiar și în curtea Huawei, doar GT2 Pro poate face asta.

DSC_4910DSC_4908

Puteți să lăsați ceasul să detecteze automat tipul de activitate, eu vă recomand totuși să o selectați voi înainte de a face sport – se face simplu: apăsați butonul sus, apoi Workout și alegeți tipul de activitate. Așteptați puțin ca ceasul să aibă o recepție bună  a semnalului GPS și apăsați butonul de jos pentru începerea activității. Pe măsură ce depuneți efort veți vedea pe ecran informații actualizate – eu m-am jucat puțin cu el pentru o tură de bicicletă (Outdoor Cycling) prin oraș și o plimbare pe munte (Mountain hiking), însă aștept cu nerăbdare iarna să văd ce rezultate oferă pentru schi.

Huawei Watch GT2 Pro este certificat pentru rezistența la apă până la 5 ATM și funcționează pe o gamă de temperatură de la -20 ℃~+ 45 ℃ și umiditate 5%~95% (necondensare). Pe Watch GT2e am avut de câteva ori surpriza să văd că se închide atunci când am stat mult cu ceasul în soare – până acum pe Watch GT2 Pro nu am întâlnit acest comportament.

Informațiile înregistrate sunt detaliate, de la timpi, caloriile consumate, distanța parcursă, viteză maximă și minimă, altitudine și graficul bătăilor inimii. Toate pot fi consultate direct pe ceas din Workout records sau din aplicația Health de pe telefon. Am făcut o comparație a detaliilor înregistrate de Watch GT2 Pro cu cele din aplicația Adidas Running și ele sunt pe acolo, diferențele sunt mici.

Dincolo de partea de înregistrare a exercițiilor există trei direcții esențiale în care Huawei Watch GT2 Pro este extrem de util: monitorizarea somnului, a bătăilor inimii și a cantității de oxigen din sânge (SpO2) și prin agregarea lor poate da detalii și despre nivelul stresului.

DSC_4912DSC_4914

Partea cu somnul este cea cu care sunt obișnuit de multă vreme vizavi de un ceas smart/brățară de fitness, trecând prin experiența cu Jawbone și FitBit Charge și este o chestie care mă interesează și de care țin seama. De-a lungul timpului am văzut că există o corelație clară între calitatea somnului și modul în care mă simt a doua zi. Folosind informațiile date de Watch GT2 Pro se poate observa ce e în neregulă – bătăile inimii sunt prea mari (verificați alcoolul și alimentația) sau somn neregulat.

DSC_4917DSC_4918

Pe lângă acestea, detecția nivelului stresului, ce se face automat, pe tot parcursul zilei, este ceva ce ajută la înțelegerea stării de sănătate – cine vrea, poate folosi indicațiile date de aplicația Breathe pentru a-și regla respirația și a reduce stresul.

DSC_4919DSC_4921

Iar dacă tot am vorbit despre respirație, Watch GT2 Pro vine cu algoritmi îmbunătățiți pentru detecția nivelului de oxigen (acest SpO2 de care începe lumea să vorbească de când a descoperit și Apple apa caldă) – funcția nu este activă permanent, trebuie activată manual și necesită o analiză continuă timp de 30 de secunde.

Dacă până înainte de pandemie nu m-a interesat niciodată aspectul acesta, acum e ceva ce verific la câteva zile, mai ales atunci când mă simt obosit.

DSC_4939

Telefonie, vreme, multimedia

Și a treia direcție în care partea smart din Huawei Watch GT2 Pro se face simțită este cea legată de posibilitatea de apelare/primire de apeluri de voce direct de pe ceas. Este o funcție pe care Huawei o are doar pe modelele GT2 și GT2 Pro, GT2e nu are suport, și e posibilă datorită prezenței unui difuzor și a unui microfon, încorporate pe ceas. În zona de acoperire a conexiunii Bluetooth (Watch GT2 Pro are Bluetooth 5.1,BLE / BR / EDR) care înseamnă chiar și peste 7 m, cu trecere prin zidurile unui etaj, poți primi apelurile direct pe telefon. E foarte utilă pentru că nu mai cari după tine telefonul prin casă, sau dacă lucrezi ceva manual, nu te oprești din lucru. Calitatea sunetului este ok în marea majoritate a cazurilor.

Watch GT2 Pro are o capacitate de stocare de 4GB pe memoria internă iar dacă vrem putem pune ceva muzică, ce ulterior poate să fie ascultată direct în niște căști Bluetooth. Pentru cei ce fac sport este o funcție utilă, inclusiv cu posibilitatea de control direct din ceas.

DSC_4925DSC_4927

Și nu în ultimul rând mai sunt câteva aplicații utile: barometrul care pune în valoare presiunea aerului citită de senzorii dedicați, compasul care folosește senzorul geomagnetic și GPS/accelerometru pentru detecția mișcării. Aplicațiile sunt disponibile direct pe ceas, se poate ajunge la ele prin navigarea touch.

DSC_4926

Cam aceasta este în mare selecția de aplicații disponibile direct pe ceas, gata de a fi folosite. În acest moment Huawei nu permite instalarea de aplicații terțe – și mi se pare o chestie deșteaptă pentru că din experiența unor altor modele de ceasuri smart am ajuns la concluzia că marea majoritate a aplicațiilor terțe nu face decât să consume inutil bateria.

Și mai vreau să spun un lucru: skin-urile de ceas disponibile în Huawei Health pun în valoare unul sau mai mulți senzori prezenți pe ceas. Dacă nu vreți să rămâneți la unul simplu, care vă arată ora și data, puteți alege unul complex, care să vă prezinte un sumar al tuturor informațiilor pe care ceasul le poate colecta.

DSC_4858

Treaba asta vine însă cu un dezavantaj: cu cât e mai complex skin-ul ales (ce informații colectează, de la ce senzori, cât de des) cu atât are un impact mai mare asupra autonomiei.

Autonomie: liniștit 10 zile!

Și dacă am adus în discuție aspectul acesta, bănuiesc că vreți să știți cât ține bateria. Cu setările puse pe auto (adică luminozitatea pe auto și monitorizarea permanentă a ritmului cardiac și a nivelului de stres) și un skin complex cum este Speedometer sau DigitalLightBlue, bateria se consumă în regim de 10-11% pe zi. Iar aici inlcud și vreo 5 de apeluri de voce și extrem de multe notificări primite via Twitter, email, Facebook, WhatsApp, Instagram etc.

DSC_4828

Deci se poate obține o autonomie de 9-10 zile fără niciun fel de problemă, fără să pun la socoteală monitorizarea activității fizice. Dacă veți folosi ceasul zilnic și pentru o oră de monitorizare a activității fizice și redarea de muzică, autonomia va scădea mai repede, probabil că veți mai pierde 3-4 zile.

Pe de altă parte, dacă umblați la setări și schimbați setările de monitorizare a ritmului cardiac și a stresului (adică să nu fie continuu ci mai rar, la câteva minute) și alegeți un skin clasic de tipul Burning, veți putea folosi ceasul și până la 14 zile, așa cum spune și Huawei.

DSC_4898

Oricum, 10 zile este o perioadă excelentă în condițiile în care nu se face rabat la utilitate vizavi de monitorizare somn, ritm cardiac, stres, Sp02 și cu notificări livrate pe un excelent display AMOLED. În plus, încărcarea lui Watch GT2 Pro este rapidă, de la 10% la 100%, folosind încărcătorul din cutie, se face în aproximativ 50 de minute.

Iar aici se verifică a doua mențiune Huawei: cu 5 minute de încărcare poți obține suficientă baterie pentru încă o zi. Am făcut un experiment și cu Samsung Galaxy Note20 5G cu reverese wireless charging, unde în 20 de minute am încărcat ceasul cu aproape 7%, consumând fix 7% din bateria telefonului.

Una peste alta, autonomia este foarte bună.

Concluzie: cel mai bun smartwatch pentru Android

DSC_4932

Luând în considerare toate aspectele de mai sus, adică un aspect elegant, materiale premium (titan plus sticlă safir), super display AMOLD, utilitate și autonomie și punându-le în balanță cu prețul de 1499 LEI cât a fost în promoție, Huawei Watch GT2 Pro mi se pare cea mai bună alegere pentru un ceas smart a unui utilizator de Android. Ca fapt divers trebuie să știți că merge și cu iOS, însă funcționalitatea e limitată la cea oferită de aplicația Huawei Health de pe iOS.

Singurul lucru pe care l-aș fi făcut altfel la Huawei Watch GT2 Pro este grila cu gradațiile minutelor de pe ecran – nu toți o vor aprecia. Altfel, dacă vreți un ceas smart care să reziste și care să vă ofere și opțiuni pentru apelurile de voce, GT2 Pro este cea mai bună alegere.

PRO

CONTRA

+ aspect

+ display

+ materiale premium: titan + safir

+ autonomie 10+ zile

+ suport receptie apeluri voce

+ detecție ritm cardiac/SpO2

+ detecție sporturi de iarnă

+ suită amplă de aplicații

+ încărcare wireless Qi

+ curea de piele și silicon inclusă în pachet

– gradațiile pentru minute de pe ecran nu arată bine pe skin-uri analogice

– e puțin cam masiv

– lipsă suport eSIM

Informații: Huawei Romania

Preț: 1499 LEI

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

11 COMENTARII

  1. Buna ziua. Este posibil ca intr-un viitor apropiat ceasul sa primeasca actualizare de sistem (firmware), prin care sa primeasca LTE, astfel sa putem vorbi la telefon fara sa fie conectat prin bluetooth? Multumesc.

    • Din cate stiu eu a doua curea e doar in cutiile pe care e specificatia “Sport”. In cutiile cu numele simplu Huawei Gt2 pro e doar cureaua de piele.
      Eu am luat ceasul din Spania de exemplu si la fel a fost. Nu m-a deranjat, mi-am cumparat eu curea de silicon separat de pe Amazon. Nu e ca nu as fi vrut acea curea, dar pur si simplu nu am stiut de chichita asta …..acum nu e stres.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep