HomeFeaturedFocusReview Xiaomi Mi Smart Compact Projector: un sistem home cinema portabil de...

Review Xiaomi Mi Smart Compact Projector: un sistem home cinema portabil de luat in seama

Mi Smart Compact Projector este un proiector de mici dimensiuni, cu un sunet foarte bun și o imagine cu culori bune. Merită banii? Aflați mai jos.
Mi Smart Compact Projector este un proiector de mici dimensiuni, cu un sunet foarte bun și o imagine cu culori bune. Merită banii? Aflați mai jos.

Zilele acestea am decis să mai testez o gamă de produse pe care nu am mai atins-o de multă vreme – proiectoarele portabile și m-am jucat cu modelul Mi Smart Compact de la Xiaomi. Vine într-un format mic – aproape un cub cu latura de 15 cm, nu face mult zgomot, are sunet foarte bun (Dolby Stereo DTS) și suport de redare FullHD (adică 1080p) cu HDR10.

Își merită banii? Citiți cele ce urmează.

Aspect compact

Xiaomi Mi Smart Compact Projector.

Mi Smart Compact este un proiector versatil, cu o dimensiune de 150 x 150 x 115 mm, ce cântărește doar 1,3 kg, fiind extrem de simplu de mutat prin casă sau luat prin vacanțe (sau week-end-uri) unde vreți să vă bucurați de un cinema portabil. Îmi place design-ul, formele rotunjite amintind de un produs Apple (de altfel se știe că Xiaomi face tot posibilul pentru a replica la propriile produse conceptele de design Apple), bine finisat. Carcasa este de plastic alb, cu partea din față acoperită de o bucată de material textil gri.

Datorită acestui lucru poate fi poziționat/montat rapid în orice locație (are și sistem de înfiletare în zona inferioară), atunci când aveți nevoie. Mi-a plăcut și că nu e neapărat nevoie să îl montezi fix în același loc, partea de focalizare automată făcându-și foarte bine datoria, recalibrând imaginea ori de câte ori l-am pornit.

Desgin-ul curat al lui Xiaomi Mi Smart Compact Projector face ca toate elementele de conectivitate să fie poziționate în spate: vorbesc despre cablul de încărcare, conectorul HDMI, jack-ul audio și slot-ul USB 2.0. Datorită acestui lucru se poate păstra liberă zona de montaj.

Pe de altă parte, zona de aerisire e destul de mare dacă o raportăm la dimensiunea proiectorului, iar împreună cu conceptul de răcire inteligentă, temperatura sursei LED și a plăcii de bază este controlată automat prin setarea corespunzătoare a vitezei ventilatorului. Am folosit proiectorul într-o cameră de 25mp, cu temperatură de 22,5 grade C și nu m-a deranjat sunetul ventilatorului – mai mult, aproape că nu l-am auzit, mai mult zgomot a făcut laptop-ul Dell de pe care am scos semnal-ul HDMI.

Folosirea proiectorului Mi Smart Compact presupune în cazul ideal (adică atunci când rulați materiale video de USB sau de pe Netflix/YouTube, TED etc.) punerea sa pe un suport și pornirea. Prima dată va fi nevoie să îl conectați la o rețea WiFi – are suport pentru Wi-Fi 2.4/5 și Bluetooth – și adăugarea conturilor pentru serviciile de streaming folosite. Proiectorul este construit în jurul Android TV 9, așa că în principiu aveți acces la toate aplicațiile de streaming existente în Google Play Store.

Proiectorul este controlat exclusiv prin intermediul telecomenzii din dotare, destul de bine finisată. După ce memorezi poziționarea butoanelor o să îți fie destul de ușor să le identifici doar prin pipăit și să le folosești rapid.

Calitatea audio și video

Imaginea proiectată poate ajunge și la o diagonală de 3m.

Haideți să vorbim despre calitatea imaginii și a sunetului. Încep cu sunetul, că e mai simplu: proiectorul Xiaomi Mi Smart Compact are un sistem audio stereo, cu suport pentru Dolby DTS. Se aude foarte bine, raportat la dimensiunea proiectului – într-o cameră de 25mp am stat cu volumul undeva la 35% și a fost suficient. Din păcate nu am găsit în meniul Android TV o funcție de ajustare manuală a tonalității, alta decât setările standard.

Ca fapt divers trebuie să știți că proiectorul poate fi folosit și pe post de boxă, fiind posibilă conectarea la el prin Bluetooth.

Haideți să trecem acum la partea video. Proiectorul Xiaomi Mi Smart Compact este construit în jurul unui sistem optic închis ermetic, cu o luminozitate de 500 lumeni ANSI, capabil de o rezoluție 1080p, cu dimensiunea imaginii proiectate de până la 120 inci (304 cm), cu o diagonală minimă de 60 inci.

Am folosit proiectorul acasă, direct pe un perete vopsit alb mat, cum probabil îl va folosi majoritatea. În condițiile date am fost plăcut surprins de modul în care se văd filmele redate direct pe HDMI: culorile sunt vii, detaliile sunt bune în majoritatea cazurilor.

Mai sunt și scene unde se văd artefacte, nu sunt însă sigur dacă problema este de la proiector sau de le algoritmul de compresie al serviciului de streaming (Netflix în cazul de față).

În schimb pe materialele redate direct de pe YouTube în aplicația proprie sau cele trimise prin WiFi, direct de pe smartphone-ul Android (poți activa opțiune de proiecție WiFi Direct), culorile nu sunt chiar cele mai bune. Nu am vreo explicație clară aici: același film de pe YouTube arată într-un fel în aplicația YouTube de pe proiector și diferit dacă vine de pe smartphone sau HDMI.

Inițial am dat vina pe faptul că sistemul de proiecție adaugă un canal de lumină albastră, față de proiecția tradițională LED pe trei canale. E drept că se crește luminozitatea, însă în unele cazuri tenta de albastru este mai mult decât evidentă. Citeam că acest proiector este dotat cu noua generație de cipuri DMD fabricate de Texas Instruments, cu milioane de lentile reflectorizante DMD ce sunt rotite independent la o frecvență de 166.600 de ori pe secundă cu ± 17 °.

Dar nu sunt neapărat sigur că de aici apare problema, pentru că același stream redat prin HDMI se vedea mai bine.

În altă ordine de idei, imaginea are o luminozitatea bună, culorile sunt redate binișor în cele mai multe cazuri. Cu plus pe redarea HDMI.

Ceea ce am apreciat cel mai mult la acest proiector este faptul că știe să facă focalizare automată și nu îți pierzi timpul să ajustezi manual opțiunile de proiecție. Ai avantajul că îl pui pe o suprafață plană, încerci să fie perfect orizontală, iar proiectorul va fi capabil să corecteze imaginea în așa fel încât să te poți bucura de cea mai bună experiență. Asta îl face extrem de util pentru categoria de utilizatori care nu are nici cunoștințele și nici disponibilitatea de a explora tehnicile de reglare.

Xiaomi Mi Smat Compact Projector beneficiază de funcții de focalizare automată, excelente pentru cei ce nu vor să piardă timpul cu așa ceva.
Xiaomi Mi Smat Compact Projector beneficiază de funcții de focalizare automată, excelente pentru cei ce nu vor să piardă timpul cu așa ceva.

Ar mai fi de spus un singur lucru: cum se vede imaginea în timpul zilei? Xiaomi spune că proiectorul are 500 lumeni ANSI, o valoare normală pentru un proiector de tip office. Pentru unul din zona home cinema e nevoie de 1000-2000 de lumeni.

Din ce am apucat să testez, proiectorul își face treaba bine într-o cameră întunecată, chiar și în semiîntuneric. În timpul zilei, mai ales dacă nu aveți draperii care să reducă lumina, nu vă așteptați la o experiență de top.

Sistem de operare, performanță

Deja am spus că Xiaomi Mi Smart Compact Projector funcționează cu Android TV (versiunea 9), cu plusurile și minusurile asociate. Plusul e legat de faptul că este permis accesul la Play Store și de acolo pot fi instalate aplicațiile pentru cele mai importante servicii de streaming. Implicit sunt instalate aplicațiile Netflix (există și buton dedicat pe telecomandă), TED, YouTube care merg destul de bine.

Xiaomi Mi Smart Compact Projector funcționează cu Android TV.

Proiectorul Mi Smart Compact este construit pe o platformă T962X Cortex-A53 quad-core 1,5 GHz / 64-bit cu 2GB RAM și 16GB pentru stocare internă, configurație capabilă de o performanță bună. Timpii de intrare/ieșire din aplicație sunt rezonabili – pe parcursul perioadei de testare nu am avut blocări.

Avantajul folosirii platformei Android TV este acela că se integrează cu smartphone-urile/tabletele ce folosesc sistemul de operare Google, fiind extrem de simplă proiecția imaginilor. Dezavantajul este că vorbim de platforma Google, pentru care nu ai niciodată garanția că va primi update-uri în timp util – și mă refer aici în special la cele de securitate.

Navigarea prin meniu e destul de intuitivă, oricine a folosit măcar o dată un smartphone/tabletă Android putând să se descurce fără probleme. În plus există și integrarea Google Assistant, dacă vreți să vă puneți contul personal, veți putea folosi întreaga putere a AI-ului Google pentru controlul dispozitivului.

UPDATE: în ideea că nu vreți să vă conectați cu un cont Google pentru a avea acces la Play Store și instala aplicații, puteți oricând să descărcați APK-ul VLC for Android TV de pe apkmirror și să îl instalați de pe un stick, moment din care puteți rula fără probleme (aproape) orice fel de conținut multimedia pus pe un dispozitiv de stocare USB.

Concluzie: proiector portabil, de luat în calcul

Merită să investiți în proiectorul Xiaomi Mi Smart Compact? Răspunsul este simplu: dacă vă interesează o soluție portabilă, care să poată fi montată ușor, pe care să puneți rapid conținut via WiFi, Xiaomi Mi Smart Compact este o opțiune de luat în seamă. Plusurile sale vin de la dimensiune, sunet foarte bun, opțiunea de focalizare automată și capacitatea de proiectare 1080p cu imagine de până la 120inci (diagonală de 3m).

Dacă însă vă interesează exclusiv o soluție home cinema pe care să o montați o dată și să beneficiați de calitate maximă, atunci ar fi bine să vă orientați către alte soluții. Mi Smart Compact nu este creat pentru așa ceva, utilitatea lui fiind în zona mobilă, pentru care oferă performanțe bune.

După cum am spus deja, mi-a plăcut cum se vede pe HDMI, are un sunet bun (nu aș putea spune că excelează), este compact și nu face zgomot excesiv. Din nou, marele plus vine pe zona de focalizare automată care permite o instalare rapidă.

Mai e însă de lucru pentru redarea corectă a culorilor/strălucirii.

Informații: Mi Smart Compact Projector

Preț: 2500 LEI

PROCONTRA
+ dimensiune mică
+ focalizare automată
+ suport 1080p, HDR10
+ difuzor stereo cu Dolby DTS
+ durată de viață de 30000 de ore
+ redare HDMI/USB 2.0
– doar 500 lumeni
– culorile redate nu sunt cele mai bune
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep