HomeMobileAndroidReview Huawei MatePad 10.4 2022: o tabletă ieftină, cu ecran bun

Review Huawei MatePad 10.4 2022: o tabletă ieftină, cu ecran bun

Pentru toți cei ce sunt în căutarea unei tablete ieftine pe care să o folosească pentru multimedia și comunicare sau chiar pe post de eBook, Huawei MatePad 10.4 2022 (varianta cu Kirin 710A) este un produs ce merită încercat. Iar în cele ce urmează o să vă spun de ce.

De când cu pandemia și mutarea în online a tot mai multor activități am văzut că a crescut și la noi interesul pentru tablete: sunt mai ieftine decât un laptop, pot face (în mare) cam aceleași lucruri și oferă avantajul mobilității. De asta m-am gândit să arunc o privire asupra modelului Huawei MatePad 10.4 2022, o tabletă cu HarmonyOS 2 (o variantă personalizată de Android), 4GB RAM și 128GB pentru stocare, pe care am testat-o împreună cu o tastatură HUAWEI Smart Magnetic Keyboard care îi extinde foarte mult utilitatea.

Specificații tehnice Huawei MatePad 10.4 2022:

Ecran
Dimensiune (inchi): 10.4
Rezolutie: 2000 x 1200 pixeli, 224 PPI
Chipset
Procesor Octa-Core, Kirin 710A (4 x Cortex-A73 2,0 GHz + 4 x Cortex-A53 1,7 GHz)
Memorie
Capacitate: 128 GB RAM 4 GB
Slot memorie: card MicroSD, până la 512GB
Senzori
Senzori: senzor de lumină ambientala, Compas, Hall Sensor, Gravity Sensor, Indicator Status
Acumulator Capacitate acumulator: 5.100 mAh
Altele
Alte caracteristici: GPS, AGPS, GLONASS, BDS
 Conectivitate
USB USB 2.0 / USB Type-C
Wi-Fi IEEE 802.11 a/b/g/n/ac @2.4 GHz & 5 GHz, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi Direct
Convergenta
Bluetooth Low Energy 5.0
Cameră
Rezoluţie cameră (faţă): 13 MP, f/1.8
Rezoluţie cameră (spate): 8 MP, f/2.0, Auto Focus
Specificații fizice
Dimensiune: 245,2 mm X 154,96 mm X 7.35 mm
Greutate: 450 g
Baterie: 7250 mAh
Garantie
Garantie comerciala:Conform certificatului de garantie emis de producator

Construcție: format clasic, margini rounjite

MatePad 10.4 2022 este o tabletă cu aspect clasic din oferta Huawei. Beneficiază de un display cu diagonala de 10.4 inci, suport de încărcare USB Type-C și două camere foto pentru a asigura opțiunile de comunicare video.

După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, Huawei MatePad 10.4 2022 este aproape cât o foaie A4 și are un aspect plăcut datorită marginilor rotunjite. Camera frontală e poziționată pe centrul marginii superioare (privind tableta în format landscape), iar cea secundară vine în partea din stânga sus.

Carcasa este realizată simplu din aluminiu, modelul testat de mine fiind cel în culoarea Deepsea Blue.

Display: 10.4 inci, IPS, 2000 x 1200 pixeli

MatePad 10.4 2022 vine cu un display IPS de 10.4 inci, cu o rezoluție de 2000 x 1200 pixeli ce îi permite o densitate de 224 ppi, cu un nivel mulțumitor de strălucire și cu culori reale în cele mai multe situații. Este unul dintre lucrurile ce mi-au plăcut cel mai tare la această tabletă alături de sunetul opimizat de Harman Kardon în cele patru difuzoare disponibile.

Sistemul de operare HarmonyOS 2.0 pune foarte bine în valoare această rezoluție, mult mai bine decât multe dintre aplicațiile Android pe care le-am folosit. Ar trebui să știți că acest model de tabletă suportă și stylus în ideea că vreți să folosiți la maxim.

Revenind la display, touch-ul merge bine în utilizarea normală pentru browsing și citit. În cazul jocurilor FPS s-ar putea să aveți ceva dificultăți – vorbim totuși de o tabletă lansată în urmă cu mai bine de un an.

Performanță medie

Tableta MatePad 10.4 2022 a fost lansată de Huawei în urma cu putin timp, fiind construită în jurul platformei Kirin 710a/810, eu am testat prima varianta (realizată cu tehnologie de 14nm), octa-core (4×2.0 GHz Cortex-A73 & 4×1.7 GHz Cortex-A53) și folosește combinații de 4G RAM cu 64/128GB pentru stocare. Modelul testat este cel mai dotat, adică 4GB RAM și 128 GB pentru stocare, fiind și cel pe care vi-l recomand din această gamă.

Pentru partea grafică, MatePad 10.4 2022 folosește un GPU Mali-G51, care merge excelent în operațiile normale de browsing și multimedia. Din păcate trebuie să știți că zona de gaming 3D intensiv nu este punctul forte al acestei tablete, deși poate fi folosită și pentru a vă distra cu multe jocuri din magazinul de aplicații App Gallery.

Două dintre cele mai folosite benchmark-uri de Android ne arată că tableta MatePad 10.4 2022 se poziționează în zona inferioară a clasamentelor: AnTuTU Benchmark dă 190686 puncte întimp ce PC Mark Work 3.0 aduce un scor de 6406 puncte.

GeekBench arată 297 de puncte în single-core și 1239 în multi-core.

Ca de obicei nu trebue să privim performanțele unui produs doar din prisma rezultatelor din benchmark-uri – știm cu toții că de-a lungul timpului acestea au fost manipulate de companii mari precum OnePlus și chiar Samsung.

Până la urmă contează cum se mișcă tableta în utilizarea zilnică, iar aici HarmonyOS 2.0 (sistem de operare construit pe Android 10) face o treabă foarte bună, tableta fiind foarte vioaie în operațiile de browsing și multimedia.

Al doilea element extrem de important este autonomia: MatePad 10.4 2022 are o baterie uriasa de 7250 mAh și oricât de mult m-am chinuit, nu am reușit să o consum nici măcar jumătate într-o sesiune de utilizare mai intensă – YouTube cu aplicația Vanced, browsing cu Chrome și citit informații prin Flipboard, toate cu luminozitatea dată la maxim.

Estimez că puteți folosi tableta liniștiți 4-5 ore încontinuu, chiar și în cele mai ”stresante” scenarii. Iar treaba asta e un mare plus pentru o tabletă din această categorie de preț.

Utilitate: HarmonyOS 2.0 cu App Gallery și Petal Search

Și așa ajungem la cel mai important aspect: ce poți face cu o Hauwei MatePad 10.4 2022?

Răspunsul aici e simplu: orice poți face cu o tabletă Android, poți face cu MatePad 10.4 2022 pentru că în esență, atunci vorbim despre sistemul de operare HarmonyOS 2.0 avem în față tot un Android. Da, este modificat de Huawei și beneficiază de amprentă puternică a companiei chineze, doar că acest lucru nu e rău.

Dată fiind configurația hardware aș spune că e mai bine că nu există serviciile Google, pentru că mai mult ca sigur ar fi afectat negativ modul de funcționare. În plus, grafica pusă de Huawei pe HarmonyOS 2.0 arată chiar bine pe această tabletă.

Locul din care se instalează aplicațiile pe MatePad 10.4 2022 este magazinul App Gallery – mă bucur să văd că aici se regăsesc tot mai multe aplicații care în trecut erau doar în Google Play Store și ele funcționează la fel de bine. Pentru România (și nu numai) vorbim de o selecție amplă care include aplicațiile celor mai importante magazine, bănci și servicii.

Dacă sunt elemente pe care nu le găsiți direct în App Gallery vă recomand să apelați la Petal Search, inclusă în HarmonyOS care vă va oferi alternative pentru instalarea programelor de care aveți nevoie. Așa am putut instala Netflix, HBO GO Max, Chrome, Google Maps, Flipboard, Facebook, Instagram – ca să numesc doar câteva.

Pentru a vă putea bucura de YouTube fără reclame, vă propun să căutați Vanced. Și ar mai fi ceva de spus: dați o șansă aplicațiilor Huawei preinstalate pe HarmonyOS 2.0 care aduc o experiență similară cu cele ale Google – și aici mă refer la Petal Maps (alternativă la Google Maps cu opțiuni de navigare), Browser (în loc de Chrome), Gallery (managementul pozelor) etc.

Aveți chiar și o soluție gratuită pentru crearea și manipulare documentelor de tip Office: WPS Office. Pentru operații simple de vizualizare sau crearea de documente Word, PowerPoint, Excel își face treaba foarte bine – cu alte cuvinte puteți crea fără probleme documente pentru școală pe care să le urcați apoi în Classroom.

Și aici vreau să insist: împreună cu tastatura de tip cover (care la rândul ei are baterie proprie) aveți posibilitatea de a transforma această tabletă într-un mini laptop, cu care să vă faceți treaba.

Vă pot spune că pentru a putea comunica cu prietenii pe email, editare minimală Office, serviciile de socializare, apeluri video pe Skype/Whatsapp combinația aceasta de tabletă cu suport nano SIM (modelul de față are suport SIM care vă permite să aveți acces permanent la internet) și tastatură este ideală pentru familiile ce vor să experimenteze accesul la tehnologie cu un buget mic. Și nici nu au nevoie de ceva mai mult!

Mi-am lăsat copiii să folosească MatePad 10.4 2022 pentru câteva zile și nu au avut nimic de reproșat.

Nu în ultimul rând, MatePad 10.4 2022 merge foarte bine și pe post de eBook – în HarmonyOS veți descoperi o opțiune care modifică culorile și luminozitatea pentru a simula display-ul de pe eBook și în felul acesta să permită cititul fără a deranja ochii.

EXTRA: Integrarea cu produsele Huawei

Dincolo de toate cele spuse mai sus trebuie să știți că MatePad 10.4 2022 folosește la maxim tehnologia de interconectare Huawei, putând să se integreze simplu cu alte produse din oferta companiei chineze. Spre exemplu, dacă aveți deja un smartphone cu HarmonyOS 2.0, copiați instant poze de și pe tabletă, o folosiți ca display pentru telefon etc. Toate aste fiind facilitate de folosirea unui cont Huawei ID.

Concluzie: cea mai bună alegere în această gamă de preț

Și asta ne duce la final: merită banii? În gama de preț de până în 1400 (nu pun la socoteala tastatura care e inclusa in pachet) de lei nu veți găsi o tabletă Android care să își merite banii mai mult. Chiar dacă la nivel de performanță s-ar putea să fiți înclinați să alegeți niște branduri no name pe ideea că acelea nu vă taxează pentru renume, nu faceți asta pentru că ulterior o să vă pară rău – mai mult ca sigur că fiabilitatea va fi o problemă, nu veți primi actualizări de securitate și nici display-ul nu este la fel de bun.

Țineți minte că MatePad 10.4 2022 vine ca o soluție care să satisfacă nevoile de tip eBook, multimedia și office și nu ca un produs de gaming. Cu asta în minte o să vedeți că se mișcă chiar bine, iar display-ul este un mare plus.

Văd acest produs ca o alegere excelentă fie pentru acele familii sau copiii care au nevoie de soluție relativ ieftină de acces la internet și în general la tehnologie.

Cele două plusuri majore sunt legate de display-ul IPS de 10.4 inci și sunetul redat de boxele optimizate Harman Kardon.

Informații: Huawei

Preț: 1599 LEI

PROCONTRA
+ display 10.4 inci
+ sunet optimizat Harman Kardon in 4 difuzoare
+ preț
+ tastatură cover
+ App Gallery
+ nano SIM
– preformanță
– cipset de generație 2020
– lipsa serviciilor Google
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep