HomeFeaturedFocusTrei lucruri care mi-au plăcut la Motorola Edge 40

Trei lucruri care mi-au plăcut la Motorola Edge 40

Motorola Edge 40

Am rămas încă de anul trecut, de la lansarea seriei Edge 30, cu impresia că Motorola a început un nou capitol în ceea ce privește aspectul fizic al telefoanelor sale. S-a văzut atunci o schimbare majoră în abordarea acestui aspect, schimbare confirmată mai ales de modelul Motorola Edge 30 Neo. Iar acum, Motorola Edge 40, pe care îmi place să îl consider urmașul lui Neo, vine să lase aceeași impresie bună în materie de construcție și elemente de design.

Am testat cu câteva săptămâni în urmă și vârful de gamă Edge 40 Pro, un telefon care a lăsat o impresie excelentă și care a venit cu un raport preț/performanțe greu de bătut. Acum ne-am jucat ceva vreme cu Edge 40, varianta mid-range, care îmbină același design atractiv, cu performanțe peste medie și cu un preț mult mai accesibil. Un telefon care reprezintă cu siguranță o alternativă greu de ignorat pe segmentul premium mid-range. Un candidat serios pentru cei care caută un nivel ridicat de performanțe, dar nu vor un flagship tocmai pentru că sunt foarte atenți la bugetul pe care îl cheltuie pentru achiziția unui smartphone. Și nu în cele din urmă, o posibilă alegere pentru cei care urmăresc și un aspect fizic elegant, cu elemente premium.

Dispozitivul nostru are de partea sa câteva argumente clare în această direcție, pe care le vom trece în revistă mai pe îndelete în cele ce urmează. Dar până atuncitrebuie să vedem ce ne propune el din punctul de vedere al configurației sale.

Specificații tehnice complete Motorola Edge 40

Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Motorola Edge 40:

  • Ecran: P-OLED
  • Diagonală: 6.55 inchi
  • Rezoluție: 2400 x 1080 pixeli
  • Aspect ratio: 20:9
  • Densitate: 402 ppi
  • Screen-to-body ratio: 92.7%
  • Rată de refresh: 144 Hz
  • Altele: HDR10+, luminozitate de top de 1200 niți
  • Chipset: MediaTek Dimensity 8020 (5G)
  • Procese: 4 nm
  • Procesor: octa-core (4 x 2.6 GHz Cortex A78 + 4 x 2.0 GHz Cortex A55)
  • GPU: Mali-G77 MC9
  • Memorie RAM: 8 GB
  • Memorie internă: 128 GB sau 256 GB
  • Slot card microSD: nu
  • Sistem de operare: Android 13
  • Cameră foto principală: sistem dual-camera 50 MP (f/1.4, wide, 1/1.55″, 1.0µm, multi-directional PDAF, OIS) + 13 MP (f/2.2, 120˚, ultrawide, 1.12µm, AF)
  • Cameră foto frontală: 32 MP (f/2.4, wide, 0.7µm)
  • Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub display
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 4400 mAh
  • Viteză de încărcare: 68W
  • Încărcare wireless: da (15W)
  • Altele: USB Type-C 2.0, NFC, dual-SIM (depinde de zona geografică), IP68 (rezistență la praf și apă până la 1.5 mentri pentru până la 30 min)
  • Construcție: față sticlă, ramă laterală aluminiu, spate plastic cu eco leather
  • Culori: Nebula Green, Lunar Blue, Eclipse Black, Viva Magenta
  • Dimensiuni: 158.4 x 72 x 7.6 mm
  • Greutate: 167 g

Așa cum am spus deja, o configurație din partea de sus a categoriei mid-range, care arată destul de clar că nu s-au făcut concesii majore la nici unul dintre aspecte. Noi am testat modelul cu stocare internă de 256 GB (UFS 3.1), de culoare neagră (Eclipse Black), cu spatele învelit într-o piele ecologică. Primele două modele din gama de culori de mai sus au spatele standard, din plastic.

Avem configurația completă, așa că în mod aproape automat avem de lămurit două chestiuni cu legătură directă. Cât costă această configurație și ce performanțe generează ea.

Preț de vânzare

Legat de prima dintre cele dpuă chestiuni, lucrurile sunt relativ ușor de lămurit. Motorola Edge 40 are un preț de vânzare de 2399 lei pe eMAG.ro. Mai jos aveți o captură de ecran care să confirme această informație. Prețul este valabil pentru o unitate identică cu cea testată de noi, cu memorie internă de 256 GB, de culoare neagră, cu spatele din piele ecologică.

Prețul este unul corect pentru ceea ce are de oferit telefonul din punctul de vedere al specificațiilor tehnice. Mai mult, aici trebuie avut în vedere că în pachetul standard sunt incluse atât o husă de protecție de tip cover, realizată dintr-un material transparent, dar mai ales un încărcător TurboPower de 68W. Două accesorii pentru care, în mod normal, un cumpărător ar fi trebuit să mai scoată din buzunar undeva spre 200 de lei.

Mă bucur că Motorola nu a copiat obiceiurile altor companii, unele chiar de tradiție, care nu mai oferă în pachetele standard altceva, decât eventual un cablu USB Type-C, chiar și la modelele mid-range și entry-level.

Performanțe peste medie, spre high-end

Pentru ce de-a doua întrebare care vine în mod automat după ce luăm contact cu specificațiile tehnice ale unui dispozitiv, am apelat în primul rând la cele mai populare aplicații de benchmark. Este o modalitate destul de corectă de a face comparații. Putem astfel să plasăm performanțele generate de Motorola Edge 40 în partea de sus a categoriei mid-range, cu ușoare ambiții către zona de high-end.

Acest lucru este confirmat în primul rând de scorul din popularul, dar și controversatul AnTuTu Benchmark. Un scor pe care îl vedeți în capturile de ecran de mai jos.

Aceeași confirmare o obținem și din testul de performanță din PCMark. Aveți capturile de ecran mai jos.

A urmat mai apoi testul Geekbench 6. Ce a ieșit vedeți mai jos.

Am rulat mai apoi toate testele din GFX Bench. Rezultatele în screenshot-urile de mai jos.

Pentru că telefonul are potențial și în zona de gaming, am rulat și câteva teste din 3DMark. Mai întâi Sling Shot și Sling Shot Extreme.

Și în cele din urmă Wild Life și Wild Life Extreme.

Tot în zona de performanțe aș include și autonomia unui dispozitiv. Și aici am apelat la testul de baterie din PCMark. Rezultatul este mai jos. Am rulat testul cu luminozitatea ecranului la maxim și cu rata de refresh setată manual pe 144 Hz. Am încercat astfel să replic condiții de utilizare pentru o vizibilitate și o calitate a imaginii cât mai bune.

Senzația de dispozitiv puternic se resimte și în timpul utilizării cotidiene. Telefonul este stabil, nu s-a blocat, nu s-a oprit și a avut nici un fel de sincope. Singura mențiune, s-a încins ușor în timpul testelor benchmark. Iar la nivel de autonomie trece fără emoții bariera psihologică a unei zile întregi de utilizare, chiar și atunci când l-am forjat destul de tare (cu teste benchmark și fotografii). Am terminat mereu ziua cu peste 30% din capacitatea bateriei.

Raport preț/specificații/performanțe foarte atractiv

În urma acestor constatări, se conturează primul mare argument al lui Motorola Edge 40. Prima bilă albă, primul lucru care mi-a plăcut mult la acest dispozitiv. Este vorba despre raportul preț/specificații/performanțe, care este unul foarte atractiv. Telefonul maximizează ceea ce oferă pentru prețul de 2400 de lei, astfel încât utilizatorul să fie satisfăcut.

Competitori pe acest segment de preț sunt câțiva. Dar dacă îi filtrăm după o prezență solidă a companiei pe piața din România (lucru pe care eu îl consider obligatoriu), lucrurile încep să se schimbe. Astfel că Edge 40 pare să fie bine plasat și are argumentele sale în fața concurenței. Argumente greu de ignorat, astfel că el devine un candidat serios, demn de luat în considerare.

Ofertele disponibile în România din partea celorlalte nume de referință de pe piața de smartphone pe acest segment de preț sunt clar inferioare din punct de vedere tehnic.

Construcție și aspect fizic

Al doilea mare argument în favoarea lui Motorola Edge 40 este legat de aspectul fizic al dispozitivului. Așa cum spuneam, se simte acea evoluție în bine, pe care compania a pornit-o undva anul trecut, odată cu lansarea generației anterioare Edge 30.

Telefonul nostru are o formă elegantă. Marginile laterale curbate ale ecranului sunt completate în mod simetric de o curbură similară a suprafeței de pe spate. Contribuie și profilul îngust al terminalului. Aș fi fost tentat să cred că vine cu un aspect ratio de 21:9, deși în realitate avem doar un 20:9.

Îmi place foarte mult textura de pe spate, care imită pielea naturală. Cei de la Motorola o numesc piele ecologică. Este mată și asigură o aderență foarte bună. În același timp nu este deloc sensibilă la urmele pe care le pot lăsa degetele utilizatorului.

Am văzut varianta de culoare verde doar în poze, cred că mi-ar plăcea și mai mult decât cea neagră. Desigur, sunt aprecieri subiective, gusturile diferă de la utilizator la utilizator.  

De asemenea, îmi place mult felul în care modulul foto este integrat în suprafața spate. Deși este mai proeminent, este acoperit cu aceeași piele ecologică, pentru o senzație de produs uniform. O senzație care este pe placul meu.

Aspectul elegant este conferit și de profilul îngust al telefonului. Grosimea acestuia este de doar 7.6 mm și asta în punctul maxim, adică în zona modulului foto. În rest telefonul este chiar mai îngust. În combinație cu marginile laterale curbate și profilul alungit, chiar avem un dispozitiv elegant.

De apreciat că inginerii de la Motorola au reușit acum să integreze și suportul pentru încărcarea wireless, păstrând un profil foarte îngust. La generația anterioară, terminalul cel mai subțire renunțase la acest feature pentru a obține un profil cât mai subțire.

Îmbinările dintre cele două suprafețe și rama laterală sunt perfecte, nu se simt la mână. Iar detaliile cum ar fi butoanele metalice, sunt foarte discrete.

Celor de la Motorola le-a ieșit un telefon elegant, atent lucrat, care punctează în mod evident la capitolul aspect fizic.

Cred că este printre puținele telefoane care mi-au trecut prin mână la care aș fi tentat să nu folosesc o husă de protecție. Mi se pare că ar fi păcat, că ar fi mascate elementele forte ale dispozitivului. Avem totuși o husă în pachetul standard, pentru cei care au nevoie de protecție pentru telefonul lor. Iar pentru opțiuni care să ofere grade chiar mai mari de protecție sau pentru alte alternative cromatice, puteți consulta oferta partenerilor noștri de la MobileDirect.

Camera foto

O să includ la partea de argumente clare în fața acestui telefon și performanțele foto. Motivul pentru care fac acest lucru este unul destul de simplu. Dincolo de rezultatele foto mai mult decât satisfăcătoare de care este capabil Motorola Edge 40 (mai ales prin prisma prețului de achiziție), îmi place mult faptul că se vede o evoluție clară din acest punct de vedere.

Până acum vreo doi ani am susținut mereu că celor de la Motorola le lipsesc două lucruri pentru a face pași mari în față. O disponibilitate mai mare pe piața locală și eventual o relație mai bună cu operatorii de telefonie mobilă și mai multă atenție la partea de camere foto.

Lucrurile au evoluat în bine din ambele puncte de vedere. Iar Motorola Edge 40 confirmă că performanțele foto sunt clar îmbunătățite inclusiv la nivel de mid-range. Spun asta pentru că la Edge 40 Pro cumva mă așteptam, dar Edge 40-ul reprezintă o surpriză plăcută.

Vedeți câteva fotografii realizate într-o seară, în preajma apusului.

Și în zona de fotografii macro lucrurile stau foarte bine.

În interior, chiar și atunci când lumina naturală nu este foarte puternică, avem o redare a culorilor conformă cu realitatea.

Una peste alta, este genul de telefon pe care te poți baza cu încredere inclusiv pentru partea de concedii. Nu vei fi dezamăgit!

Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi văzute într-un album evidențiat separat pe pagina de Facebook MOBzine Romania.

Concluzii, plusuri si minusuri

Am punctat aici cele trei chestii care mi-au plăcut cel mai mult la Motorola Edge 40. Ar mai fi și alte bile albe pentru telefon. Una dintre acestea ar fi sistemul de operare aerisit, fără bloatware inutil. Cred că Motorola este cel mai aproape de un Android stock și asta este o mare calitate din punctul meu de vedere.

Și ecranul telefonului își arată calitatea, vizibilitatea este foarte bună, chiar și în exterior, în condiții de lumină foarte puternică.

Ca un aspect negativ, rata de refresh de 144 Hz își lasă destul de puternic amprenta asupra consumului de baterie. Cred că testul din PCMark a confirmat acest lucru.

Tot în zona de minusuri, telefonul s-a cam încins când a rulat aplicațiile de benchmark. În rest, nu prea am ce să îi reproșez.

Oricum, aceste minusuri nu sunt unele esențiale, așa că pot fi ignorate destul de ușor. Ele pălesc în fața argumentelor clare pe care le are telefonul de partea sa. Așa că, pe post de concluzie, Motorola Edge 40 este în mod clar unul dintre cele mai interesante și complete telefoane pe segmentul de preț din jurul valorii de 2400 lei, un candidat care ar trebui avut în vedere în mod evident. Se văd eforturile companiei din ultima vreme, eforturi care, cred că nu greșesc când spun că încep să fie încununate cu succes.

Un pachet complet, un telefon de asemenea complet, care îmbină în mod foarte eficient performanțele de premium mid-range cu un preț atractiv și mai ales cu un aspect fizic elegant și cu elementele de construcție atent lucrate. Un dispozitiv cu care ar trebui să luați contact cumva (și chiar recomand acest lucru celor aflați în căutarea unui telefon, care sunt dispuși să sară puțin peste 2000 de lei), pentru a vă convinge și singuri de acest lucru.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep