HomeFeaturedFocusIn loc de review, o părere despre consola portabilă ASUS Rog Ally...

In loc de review, o părere despre consola portabilă ASUS Rog Ally cu Windows 11

Încă de la lansarea ASUS Rog Ally am fost intrigat de concept și am vrut să văd cum funcționează și dacă își merită banii. Dacă după primele momente de utilizare am fost sceptic, pe măsură ce timpul a trecut a început să îmi placă ideea și cred că există o piață pentru așa ceva. Să vă spun de ce.

Ce este ASUS Rog Ally?

Înainte de toate vreau să lămuresc un aspect: ASUS Rog Ally este un minicomputer x86 cu Windows 11 Home, construit ca soluție portabilă pentru jocuri, ce oricând se poate transforma în PC-ul cu care să lucrezi liniștit de acasă.

ASUS Rog Ally.

În ideea asta ASUS a îmbrăcat un display touch FHD (1920 x 1080) 16:9 de 7 inci într-o carcasă de plastic mat (care fie vorba între noi nu arată chiar rău, în primul rând pentru că nu păstrează amprentele) ca să facă gadget-ul ușor, pe care a prevăzut sistemul de controale clasic al controller-elor Xbox, niște butoane cu care să lansezi rapid aplicațiile de bază, i-a oferit găuri pentru sunet și ventilație, toate astea într-o carcasă de 28.0×11.1×3.24 cm.

Am zis că arhitectura este x86, mai exact un CPU AMD Ryzen™ Z1 Extreme (“Zen4” pe 4nm, 8-nuclee /16-thread-uri, 24MB total cache, până la 5.10 Ghz boost) și un GPU AMD Radeon™ Graphics (AMD RDNA™ 3, 12 CUs, up to 2.7 GHz, up to 8.6 Teraflops), cu 16 GB RAM și 512GB pentru stocare, adică o configurație pentru un laptop din clasa medie. Acest lucru îi permite să funcționeze fără probleme cu Windows 11 Home, împreună cu toate aplicațiile de Windows, inclusiv jocurile.

În cadrul promoției existente acum cumpărătorii au acces și la 3 luni gratuite de PC Game Pass, putând să acceseze gratuit o grămadă de jocuri.

Ce poți face cu ASUS Rog Ally?

E firesc să vă întrebați ce poți face cu acest mini PC? Păi în principiu poți face orice lucru pe care îl faci cu un PC, pentru că prin interfața USB Type-C se poate conecta un monitor cu un cablu HDMI sau cu WiFi Display și o combinație de tastatură și maus, în așa fel încât să devină un PC clasic. Și așa nu doar că te joci cu tastatură și maus, dar poți folosi aplicațiile multimedia din Windows, să te uiți la filme, să editezi poze și materiale multimedia, chiar să îți faci lecțiile și să creezi/manipulezi documente Office.

Windows 11 Home pe ASUS Rog Ally.

Cu un astfel de dispozitiv poți să împuști doi iepuri: ai o consolă de jocuri (cu o performanță decentă) și să ai și un mini PC, care nu consumă mult și nici nu face zgomot.

Cum merg jocurile pe ASUS Rog Ally?

Forza Horizon 5 merge excelent pe ASUS Rog Ally.

Prima chestie pe care am făcut-o cu ASUS Rog Ally a fost să îmi instalez contul Microsoft și să mă conectez la Game Pass, de unde am avut acces direct la o grămadă de jocuri faine. Evident că puteam să pun Steam, sau aplicația EA sau orice client pentru jocuri în cloud.

Am preferat să aleg câteva jocuri din oferta Microsoft PC Game Pass, dacă tot mi-am activat abonamentul în perioada promoției. M-am aruncat asupra Quake, pe care nu l-am mai jucat de o grămadă de vreme – merge excelent și se aude bine. Apoi am migrat către Gears 5, la cererea copiilor am trecut prin Horizon, Civilization și nu în ultimul rând am testat noul Age of Empires IV. Știu că nu sunt jocuri foarte pretențioase la nivel de resurse, pot să vă spun că merg foarte bine, cu detaliile la maxim, atât direct pe display-ul consolei cât și pe monitor prin HDMI.

Gears 5 pe ASUS Rog Ally.

Platforma AMD Ryzen™ Z1 Extreme este suficient de performantă încât să ducă binișor majoritatea jocurilor – am sperat că pot ține consola ca să prind lansarea Starfield și să vă zic cum se mișcă, dar nu a fost să fie.

În schimb am rulat câteva teste ca să îmi fac o idee despre performanța platformei Ryzen Z1 Extreme pe baterie, ca să îmi dau seama care ar fi un minim de viteză pe care mă pot baza.

Așa se face că Geekbench oferă un scor de 2520 de puncte în Single Core și 9866 în Multi Core, iar în Cinebench 3D (test generic de 3D) am avut 8629 puncte în multi-core și 1633 puncte în single core, performanță considerată peste un CPU Intel I7, gen 11.

Am rulat și un Time Spy într-o versiune mai veche de 3D Mark pentru care aveam licență, cu un scor de 2321 de puncte.

Performanță ASUS Rog Ally în 3D Mark.

Revenind la jocuri, display-ul de 7 inci s-ar putea să nu fie chiar ok pentru anumite jocuri, unde rezoluția contează foarte tare, situație în care vă recomand să conectați consola Ally la un televizor sau monitor printr-un cablu HDMI pus într-un adaptor USB Type-C (cu USB 3.2 Gen2, accept DisplayPort™ 1.4) – singurul pe care l-am avut la îndemână a fost unul Apple, cel pe care îl folosesc pe MacBook Pro și care a funcționat perfect, cu toate că am primit mesaj că încărcarea e lentă (când folosiți consola legată la un TV/monitor veți dori să o și alimentați, ca să obțineți maximul de performanță) și că ar fi bine să am un adaptor mai bun.

Sunetul redat în difuzoare este bunicel, ASUS spune că cele 2 difuzoare cu tehnologie Smart Amplifier oferă Hi-Res și Dolby Atmos.

Fantele de pe fața consolei ASUS Rog Ally.

Mai departe, controlul direct al jocurilor prin DPad cu stick și butoane merge la fel de bine ca pe un controller Xbox – apropo, dacă aveți unul, îl legați prin Bluetooth și vă puteți joca liniștit de pe canapea în timp ce consola Ally e legată la curent (performanță maximă) și monitor/TV prin HDMI.

Ar fi de reținut și faptul că direct pe consolă mai există butoane de prindere, iar stick-urile analogice beneficiază de un efect halo, cu lumină personalizabilă, specifică produselor ROG.

Am spus deja că pe consolă există alte patru butoane cu rol de shortcut pentru niște aplicații ASUS preinstalate. Una dintre ele este Armoury Crate, de unde se pot accesa rapid câteva zone importante în care se regăsesc informații despre consolă și setări.

Zona de content din aplicația ASUS de pe Ally.

Din Game Library se pot selecta jocurile folosind controller-ului încorporat (asta dacă nu vreți să folosiți ecranul touch), din Settings accesați rapid setările importante, iar din Content interacționați cu elementele multimedia și descărcați jocurile.

Game Libray pe ASUS Rog Ally.

Pe consolă e prezentă și aplicația AMD cu care puteți schimba setări importante în așa fel încât să creșteți performanța jocurilor – face parte tot din suita de aplicații AMD, prezente pe sistemele ce folosesc acest tip de componente.

Ultimul lucru pe care mai vreau să îl spun legat de jocuri, este că în cea mai mare parte am folosit consola pe baterie (cu sistemul implicit de power management), care durează între 2 și 3 ore, în funcție de necesarul de resurse. Iar performanța e chiar bună.

Deși pare puțin, bateria de 40 WHrs, 4S1P, cu 4 celule Li-ion e suficientă pentru o repriză de gaming – oricum e indicat să faceți pauze din când în când.

Conectorul USB Type-C și cel ROG XG, alături de butoanele de control al volumului și slot-ul pentru cardul microSD UHS-II.

Legată la curent, consola ASUS Rog Ally are o performanță superioară, lucru care se traduce și într-o încălzire semnificativă (dacă vă jucați folosind controller-ul de pe consolă) care aduce după sine și pornirea ventilatoarelor, cu sunet care ar putea să deranjeze dacă nu folosiți căști.

Concluzie: o propunere interesantă, cu succes pentru entuziaști

ASUS Rog Ally cu Gears 5.

Și așa am ajuns la final. Rog Ally e un concept interesant, în stilul celor propuse mereu de ASUS. Realizarea e reușită, deși mai sunt clar zone unde se pot aduce îmbunătățiri – de exemplu la aspectul carcasei de plastic mată, care la final pare una ieftină sau la display (e unul bun, cu culori bine reliefate, dar pentru un astfel de produs mă așteptam la o propunere OLED).

În rest soluția de consolă/mini PC e versatilă, ușor de folosit și prin integrarea cu Windows 11 Home dechide o gramadă de oportunități de folosire. Chiar dacă nu e cea mai performantă soluție de pe piață, aduce ideea de gaming și în casele celor ce nu au suficient de mulți bani să îi investească într-o consolă adevarată și pe lângă să își ia și un laptop.

Văd ASSUS Rog Ally ca pe un dispozitiv ce poate sta foarte bine în sufrageria cuiva, pe post de soluție multimedia și gaming.

Merită ce 3999 de LEI? Aici depinde de fiecare ce își dorește. Doar pentru ideea de consolă, nu văd investiția ca fiind una eficientă. Pentru un combo multimedia/gaming/office, cu siguranță are atu-urile sale.

Informații: ASUS

Preț: 3999 LEI

PROCONTRA
+ arhitectură x86 cu Windows 11
+ dimensiune
+ performanță
+ versatilitate
+ display
– preț
– nu e pentru cele mai noi jocuri
– autonomie
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep