HomeMobileAndroidReview Huawei Pura 70 Ultra: mai mult decat un excelent camera phone!

Review Huawei Pura 70 Ultra: mai mult decat un excelent camera phone!

Huawei Pura 70 Ultra propune un mix de design clasic cu o textură high end, un super sistem foto și un display de calitate materializate într-o soluție bine închegată.
Huawei Pura 70 Ultra propune un mix de design clasic cu o textură high end, un super sistem foto și un display de calitate materializate într-o soluție bine închegată.

Odată cu disponibilitatea în România a flagship-ului Huawei Pura 70 Ultra am avut ocazia să îl testez în amănunt, atât pe zona foto cât și pe cea de folosire zilnică. Rezultatul este unul peste așteptări, mult superior oricărui model Huawei cu care m-am întânit până acum. Și acest lucru se întâmplă datorită unor elemente pe care vă invit să le descoperiți mai departe.

Design clasic Huawei cu o propunere faină pentru carcasă

Huawei Pura 70 Ultra

Pentru cine a urmărit evoluția aparatelor Huawei de la primele modele ale seriei P, design-ul lui Pura 70 Ultra este unul familiar: o formă rotunjtă, cu display cu sticlă curbată care acoperă foarte bine partea din față (vorbim de 89,3% procente) și un spate cu o nouă textură ecologică, ce imită pielea, ce propune o abordare faină a sistemului foto printr-un concept în care camerele sunt poziționate într-un triunghi, “Super Symbol” după cum spune Huawei. Toate astea contribuie la două elemente cheie: un aspect plăcut și o priză excelentă.

Huawei Pura 70 Ultra are un spate care personalizat care arată foarte bine.

Revenind la partea frontală trebuie să spun că Pura 70 Ultra are camera frontală montată în centrul zonei superioare, o alegere care mi se pare potrivită.

Lateralele au și ele același format clasic folosit de Huawei și la modelele anterioare ale seriei P, cu butoanele de volum și pornire/oprire pe partea din dreapta, foarte puțin ieșite peste carcasa metalică, în rest liniile nu sunt întrerupte.

Aparatul are o dimensiune de 162.6 x 75.1 x 8.4 mm și cântărește 226 grame – este departe de a fi un model subțire sau ușor, însă nu uitați că vorbim de un display de 6.8 inci și un sistem generos al camerei foto, din a cărui cauză este și semnificativ mai greu în zona superioară.

Partea superioară și cea inferioară respectă și ele design-ul clasic al Huawei, cu linii drepte și margini curbate. În zona superioară sunt prezente două slot-uri pentru microfon și senzorul IR.

Iar în partea inferioară avem conectorul USB Type-C 3.1, difuzorul, microfonul și slot-ul pentru nanoSIM – apropo de asta, aparatul este dualSIM.

De departe însă elementul distinctiv este design-ul părții din spate. Avem logo-ul Huawei în partea de jos, gravat peste materialul din silicon cu o foarte bună aderență, ce imită pielea – se simte foarte bine în mână și îmi aduce aminte de LG G4. Din punctul meu de vedere, folosirea acestui tip de textură este e o alegere inspirată pentru că nu lasă să se vadă amprentele și permite o aderență foarte bună.

Și nu pot să lăs deoparte elementul emblematic pentru seria Pura 70 Ultra: modul în care e desenat și construit sistemul pentru camerele foto. Huawei numește acest design “Super Symbol” și dacă pozele nu vă conving că arată foarte bine, recomandarea mea este să mergeți într-un magazin să îl vedeți. Îmi place ideea că poți avea un smartphone care iese în evidență cu acest design ce îți insuflă cumva ideea de exactitate, cel mai probabil generată de asemănarea cu rotițele din angrenajul unui ceas elvețian.

Acest sistem e construit masiv, pentru oferi spațiu de mișcare sistemului de lentile, iar pentru a arăta bine, inginerii l-au desenat pe trei niveluri, ce se îmbină coerent.

Display: LTPO OLED, HDR și afișare la 120Hz

Huawei Pura 70 Ultra are un display OLED, cu suport HDR, capabil să afișeze 1 miliard de culori și pentru care se oferă o rată de afișare (variabilă) de până la 120Hz și elemente de configurare a modului de afișare. Ori de câte ori am posibilitatea, aleg pentru telefon modul Vivid, așa cum am făcut și de data asta, cu rezultate foarte bune atât în interior cât și în exterior.

Apropo de treaba asta, în soare puternic se activează sistemul de reglare automată a luminozității și imaginea devine puțin mată, dar cu o lizibilitate încă foarte bună.

Am făcut câteva teste cu rata de afișare setată pe valoarea maximă, însă am ajuns la concluzia că e mai bine să folosesc opțiunea dinamică pentru simplul fapt că oricum se duce automat la 120Hz atunci când se schimbă informația de pe ecran și revine la 60Hz când aceasta e statică (puteți face și voi testul dacă activați Developer Mode pe Android și apoi bifați funcția show refresh rate), oferind o mai bună autonomie.

Pentru că avem niște culori puternice (am zis că am activat opțiunea Vivid) și un nivel ridicat de strălucire (undeva la 2500 niți), display-ul de pe Pura 70 Ultra e unul dintre cele mai bune ale momentului, în ciuda faptului că Huawei a pus o rezoluție de doar 1260 x 2844 pixeli (doar 460 ppi densitate), despre care unii vor spune că e mică în comparație cu alte flagshipuri Android. Realitatea este că nu deranjează și puțini sunt cei ce văd diferențele.

Nu în ultimul rând, display-ul e protejat cu Kunlun Glass (Basalt-tempered), însă am văzut că vine și cu o folie de protecție.

Iar ca să închei, deși combinația de sticlă curbată se încadrează foarte ok în design-ul general, aș fi preferat să nu fie așa – e o chestie personală, dar parcă a trecut de mult etapa asta.

Performanță decentă

Înainte de a trece la cel mai important aspect asociat lui Pura 70 Ultra, adică zona foto/video, trebuie să spun câteva cuvinte despre performanța aparatului pentru că nu cred că cine e interesat de el îl va folosi doar pentru poze.

Vorbim despre un smartphone care folosește o versiunea modificată de Android denumită EMUI – versiunea 14.2.0. Fiind tot Android, Huawei Pura 70 Ultra folosește (aproape) orice aplicație Android de care aveți nevoie, inclusiv cele ale Google – dar la asta o să revin puțin mai încolo.

Din cauza limitărilor impuse de guvernul SUA, Huawei nu a putut să doteze seria Pura 70 cu tehnologii Snapdragon și suport 5G, dar asta nu i-a împiedicat să vină cu o alternativă care oferă o experiență de lucru bună. Îmi e clar că acest … bun, e o chestie relativă și de aia vreau să vă spun cum stă treaba aici. Huawei Pura 70 Ultra e construit pe platforma Huawei Kirin 9010 (pe structură de 7nm) și cu o combinație de CPU cu 12 core-uri (6 la 2.18 GHz: Cortex-A510, 4 la1.55 GHz: TaiShan V121 și 2 la 2.3 GHz: TaiShan V121) plus un GPU Maleoon 910.

Eu sunt adeptul analizelor făcute pe date repetabile și comparabile, pentru care (în teorie) avem benchmark-urile. Problema cu ele este că nu reflectă mereu performanța reală și că unele companii abuzează de ele pentru a transmite mesaje pozitive de marketing – știți probabil discuțiile cu OnePlus și alții, nu revin la ele.

Din acest motiv am rulat câteva teste ca să îmi fac o părere despre cum se poate compara Huawei Pura 70 Ultra cu alte modele de pe piață. Așa se face că avem un scor de 873844 puncte în AnTuTu Benchmark, care pune Huawei Pura 70 Ultra în zona lui Galaxy S22 5G/OnePlus 10 Pro 5G) și asta și din cauza faptului că am folosit un firmware mai vechi, neoptimizat.

GeekBench a dat un rezultat de 1006 puncte în Single-Core și 3487 în Multi-Core, în timp ce PC Mark Work 3.0 l-a dus spre 10346 puncte.

Spun datele astea toată povestea? În niciun caz. Pentru simplul fapt că în realitate Huawei Pura 70 Ultra se mișcă chiar foarte bine atât în interfață cât și în aplicații. Vă pot spune că de exemplu Huawei Pura 70 Ultra se descurcă fără probleme cu un stream YouTube 2160p pus pe 2X, via WiFi sau cu un film în format 4K, redat via player-ul VLC. Sau și mai bine, un film 1080p trimis pe TV prin WiFi Direct (Wireless Projection) pe un smart TV LG.

Adică scenarii pe care le veți folosi în realitate. Nu am pus jocuri pe el pentru că nu văd utilitatea: am Xbox și PS5, dacă vreau să mă joc o fac acolo la cea mai bună calitate posibilă. Iar dacă chiar aș vrea, am văzut cu un COD Mobile merge chiar bine.

E însă un lucru ce sper să fie rezolvat de Huawei cât mai repede: când îl pui la lucru intensiv, Huawei Pura 70 Ultra se încălzește binișor – am resimțit acest lucru destul de puternic atunci când am ieșit să fac poze cu el și aveam activă procesarea XMAGE (pe care nu o poți dezactivă cu actualele setări, sper însă că o să vină un update care să permită asta).

În utilizarea normală, fără trafic masiv, nu sunt probleme.

Pe de altă parte, optimizarea performanței are și un mare avantaj. Huawei Pura 70 Ultra are o autonomie excepțională. Testul PC Mark mi-a dat peste 21 de ore de la 100% la 20%, valoare pe care nu am mai văzut-o de foarte multă vreme pe un smartphone. Și am folosit rata de afișare maximă la 120Hz!

Iar în realitate folosești Huawei Pura 70 Ultra cel puțin o zi, fără niciun fel de problemă, cam în orice combinație datorită bateriei de 5200 mAh, cu încărcare rapidă la 100W pe fir și 80W wireless. Filme, muzică, foto, browsing – îl pui la treabă și se descurcă pe WiFi sau 4G – da, din păcate nu are suport 5G.

Foto: punctul forte al lui Huawei Pura 70 Ultra

De-a lungul ultimilor ani Huawei a fost pe primul loc în topul DXOmark cam de fiecare dată când a adus pe piață un model nou. Și acum, sistemul de camere a primit cea mai mare notă din test, adică 163 de puncte. E reală povestea?

Mereu mă îndoiesc de testele făcute de alții pentru că de aproape 25 de ani m-am obișnuit să fac eu teste și după aia să vorbesc. Iacă-tă că a venit Pura 70 Ultra și după testare mi-a lăsat aceiași impresie plăcută ca și Huawei P30 Pro, aparatul cu care am reușit să fac unele dintre cele mai faine poze de vacanță din colecție.

Dar să revin la Huawei Pura 70 Ultra. Plecăm de la premisa că oferă un sistem de lentile retractabil și că are trei camere (se pot vedea foarte bine în imaginea de mai sus):

  • Una principală de 50 MP Ultra Lighting Pop-out (1-inch CMOS, F1.6~F4.0 aperture, Sensor Shift OIS) 
  • A doua de 40 MP Ultra-Wide Angle (F2.2 aperture)
  • Și încă una de 50 MP Ultra Lighting Macro Telephoto (F2.1 aperture, OIS)

Te cam entuziasmezi când vezi câți pixeli a adus Huawei în smartphone-ul ăsta și vrei să vezi ce poate și cum poate. Pentru că fotografia nu e un punct forte pentru mine, în toate testele mă bazez pe setările automate, la valorile maxime, ceea ce am făcut și de această dată. Și am ieșit prin Brașov dimineața și seara târziu.

Pura 70 Ultra beneficiază de o aplicație Camera cu funcții clasice, ce permite alegerea modului de lucru: Photo, Night, Portrait, Pro și un Super Macro (folosește o opțiune de mărire). Trebuie doar să selectezi ce te interesează și apoi să îndrepți camera către subiect, focalizezi (dacă vrei, ca aparatul poate să o facă în locul tău) și faci poza.

Ce a ieșit?

Încep cu pozele făcute cu Super Macro:

Avem detalii foarte bune și culori foarte apropiate de realitate.

Apoi am cadrele mai largi, în diferite condiții de iluminare. Am căutat zonele cu mult soare, însă vremea nu a prea ținut cu mine. Partea bună este că am putut vedea cum se descurcă sistemul foto și AI-ul ca să compenseze.

În general îmi place cum a intervenit AI-ul să optimizeze culorile și să scoată în evidență detaliile (în special norii). În cele mai multe cazuri rezultatul este apropiat de realitate – am descoperit însă că te poți juca cu modul XMAGE și vă recomand să experimentați cu setările Vivid și Bright că o să vă placă ce iese.

M-am jucat puțin și cu modul de zoom digital pe zi și pe noapte. Telefonul beneficiază de Zoom optic de 3,5x (3,5x este o valoare aproximativă, distanța focală a obiectivului este de 24,5 mm, 13 mm, 90 mm) și zoom digital 100x.

Și a ieșit așa:

Țineți cont că am făcut pozele ținând telefonul în mână, fără să apelez la trepied.

Și noaptea …

Sunt detalii pe care nu aș fi crezut că le pot scoate cu telefonul în mână și modul Night.

Dacă pe zi mă așteptam ca pozele să iasă cum trebuie, pentru modul Night am avut îndoieli, însă rezultatul e fost bun – merită să experimentați cu modul Bright al XMAGE pentru că sunt momente în care rezultatul este spectaculos, mai ales pentru zone în care există combinații de lumină artificială.

O plimbare prin centrul Brașovului a arătat cam așa:

Îmi place modul în care au ieșit culorile în majoritatea cazurilor și mă bucur să văd că detaliile există – pozele din articol au rezoluția mică, din motive de spațiu. Le puteți consulta însă pe pagina noastră de Facebook.

Mai sunt mici probleme legate de focalizare în anumite situații, încălzire excesivă atunci când modulul XMAGE funcționează intensiv și modul de redare a culorilor, însă sunt lucruri inerente pentru un model proaspăt lansat. Am văzut că deja există un update de firmware – 14.2.0.161 care ar trebui să repare multe din elementele menționate anterior.

Experiența de utilizare

Și am ajuns la ultimul aspect: cum se comportă Huawei Pura 70 Ultra pe post de smartphone? În ciuda faptului că Google nu permite preinstalarea platformei sale Google Play pentru a putea folosi la maxim serviciile, lucrurile stau mult mai bine decât vă imaginați.

Datorită soluției microG (alături de GBOX) e posibil să folosești pe Huawei Pura 70 Ultra majoritatea serviciilor Google, inclusiv cu notificări. De exemplu Android Auto merge în Google Maps și Waze, cu tot cu comenzi vocale, după ce sunt activate câteva aplicații – aici am detaliat ce și cum.

Și că să ajungi la aplicațiile Google poți lansa magazinul AppGallery din care să iei YuouTube, moment în care soluția magică microG (e pachet Open Source cu bibliotecile Google) e instalată automat și îți dă acces la serviciile Google. Trebuie doar să urmărești instrucțiunile de pe ecran.

În felul acesta, experiența de utilizare a aplicațiilor Android pe smartphoneurile HUAWEI a avut parte de un upgrade semnificativ, aducând serviciile Google chiar și cu notificari în timp (aproape) real. Am folosit GMAIL, Maps, YouTube, Android Auto. Și poți avea chiar și acces direct în Google Play Store, dacă vrei asta.

Și aș mai zice că interfața EMUI 14 a progresat enorm și nu doar că e foarte rapidă, dar e mult mai stabilă decât versiunile anterioare și continuă să ofere opțiuni de personalizare, inclusiv pentru o similitudine ridicată cu iOS.

Concluzie: camera foto excelentă și o experiență bună de utilizare

Și inevitabil ajungem la final: cum stă treaba cu Huawei Pura 70 Ultra? Își merită banii?

Încep prin a spune că am văzut că există la partenerii Huawei mai multe promoții pentru acest model, care duc prețul la 6000 de lei, iar în magazinul Huawei cumpărătorii primesc cadou un voucher de 1000 de lei, un set de căști FreeBuds 5i, o husă și garanție extinsă de încă 12 luni.

Prin urmare, prețul configurației cu 16GB RAM și 512GB pentru stocare este undeva la 6000 de lei.

Merită? Aici fiecare dintre voi trebuie să decidă pe baza elementelor enumerate în articol.

Din punctul meu de vedere este un smartphone care merită să fie luat în considerare datorită aspectului, display-ului foarte bun, a sistemului de camere foto și autonomiei deosebite, mai ales că lipsa serviciilor Google preinstalate nu mai este o problemă.

Una peste alta, mie îmi place cum se simte în mână acest smartphone, cum se mișcă, cum arată și cum face poze – practic cei ce caută o soluție foto versatilă, au răspunsul. În perioada următoare o să vină un update de firmware care va repara câteva dintre problemele actuale existente pe modelele de test – am în vedere performanța foto și probabil partea de încălzire.

În zona elementelor contra sunt motivele evidente: lipsa suportului 5G, o performanță maximă inferioară celei oferite de platforma Snapdragon 8 Gen3 și fără suport standard Google. Toate trei sunt chestii relative, care fie pot fi reparate (poți folosi aplicațiile și serviciile Google prin microG) sau pot fi trecute cu vederea în favoarea elementelor pozitive.

Și am un semn de întrebare legat de modul în care o să reziste în timp sistemul de retractabil al camerei foto – îl auzi și îl simți cum se mișcă de fiecare dată când pornești aplicația Camera. Știu că a fost testat în diverse condiții și că în teorie se va descurca foarte bine, dar sunt curios ce va fi peste câteva luni.

Dacă aș fi un pasionat de fotografie aflat în căutarea unui smartphone nou, cu siguranță m-aș uita foarte atent la Huawei Pura 70 Ultra.

Informații: Huawei
Preț: 6000 de lei, în promoție

PROCONTRA
+ design modern
+ super display
+ autonomie excelentă
+ sistem foto performant
+ 512GB capacitate de stocare
+ protecție IP68
– lipsă suport 5G
– performanță sub alte flagship-uri
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep