HomeFeaturedFocusMini review: E-Boda Supreme XL 400 QC prin ochii utilizatorului de rând

Mini review: E-Boda Supreme XL 400 QC prin ochii utilizatorului de rând

_DSC1071

Am explicat acum câteva zile care va fi abordarea produselor care ajung în teste la Mobzine. În virtutea acestei perspective a utilizatorului de rând, primul produs cu care m-am jucat este tableta produsă de E-Boda, Supreme XL 400 QC. Targetată încă de la momentul lansării sale ca fiind “prima tabletă românească quad-core”, a reușit să stârnească destule controverse cu formularea respectivă. Însă încercarea de a face apel la patriotismul potențialilor cumpărători nu s-a oprit doar la acest slogan. Cutia tabletei, care de altfel este una solidă și eficient compartimentată în interior, pune și ea accent pe același patriotism, etalând un steag tricolor de toată frumusețea. În schimb, mult mai nefericită este formularea de pe manualul de utilizare “Computer Tabletă”, care, mie cel puțin, îmi sună tare aiurea și nu bate deloc cu cea de pe cutie. Despre expresia “Pentru noi doar România contează”, prefer să nu comentez.

Pentru România

_DSC1079

Depășind acest aspect, E-Boda Supreme XL 400 QC, prima tabletă quad-core aparținând unui producător din România, impresionează și prin aspect. Și o face folosind o rețetă experimentată deja cu succes de nume mari din zona gadget-urilor mobile, astfel că vârful de gamă al celor de la E-Boda etalează un design extrem de atent realizat, care îmbină armonios părțile de plastic alb cu cele metalice (aluminiu), mai ales în partea din spate a device-ului, acolo unde sunt evidențiate și boxele prin perforații ale carcasei. V-am mai spus deja că încep să mă abat de la linia clasică de negru în ceea ce privește preferințele de culoare pentru gadget-uri mobile, iar modelul Supreme XL400 QC vine să confirme această înclinație.

_DSC1089

În schimb, impactul pozitiv lăsat de aspectul îngrijit și de paleta de culori aleasă, a contrastat cu senzația ușor neplăcută pe care greutatea relativ mare a acestei tablete mi-a lăsat-o. E drept că vorbim de un display de 10.1 inchi și că este o părere personală, care vine de la un utilizator frecvent de tabletă de 7 inchi, care poate fi ținută cu ușurință și cu o singură mână (lucru care cu E-Boda Supreme XL 400 QC este mai greu de realizat). Parcă marginile care înconjurau display-ul mai puteau fi reduse. Vorbim despre aproximativ 670 grame conform specificațiilor producătorului (cu bateria plină, ca să glumim). Nu este o greutate de speriat, dar în contextul de mai sus este ușor incomodă.

La ce am folosit-o

Dacă tot am vorbit despre procesorul său quad-core și premiera națională pe care a reprezentat-o prezența acestuia în configurația tabletei, trebuie specificat că pare să își facă treaba relativ bine. Încă odată, o spune un utilizator uzual de tabletă de 7 inchi cu procesor single-core. Saltul este mare, reacția tabetei celor de la E-Boda este evident mai bună, timpii de instalare și mai apoi de încărcare pentru aplicații sunt clar semnificativ mai mici. Diferența se face simțită mai ales în zona de gaming, acolo unde am avut un ajutor de nădejde în persoana fiului meu. Care, luându-și rolul de tester pe zona de jocuri în serios, a reușit să pună în dificultate tableta. S-a întâmplat în cadrul jocului Blood & Glory: Legend, acolo unde E-Boda Supreme XL 400 QC a dat primele rateuri. Este un titlu cu o grafică destul de detaliată, care și-a pierdut cursivitatea destul de repede. S-ar putea ca lângă procesorul quad-core Cortex A9 și cel grafic, un Vivante Multicore GC1000, să fi arătat mai bine o memorie de RAM de 2GB, nu cea de 1GB cu care este dotată tableta. Ca și notă pozitivă la acest aspect, s-a încălzit destul de puțin în aceste momente de exploatare. Dar nu este suficient pentru a face din Supreme XL 400 QC produsul ideal pentru cei ce pun accentul pe gaming. Sau, cel puțin, nu pe jocurile mai pretențioase. Pentru că la cele casual, se descurcă onorabil. Am încercat-o pe Paradise Cove, și s-a descurcat fără probleme.

_DSC1081

În rest, E-Boda Supreme XL 400 QC face față cu brio activităților cotidiene pe care un utilizator de rând le poate derula. Recunosc, nu mă uit deloc la filme pe tabletă și nu am încercat să văd care este comportamentul modelului nostru în astfel de situații. Dar sunt sigur că Ionuț nu va rata ocazia. Pe zona de browsing, mailing sau de citit, modelul Supreme XL 400 QC își face treaba cu brio. Legat de autonomia sa, despre care am citit că ar fi deficitară, modelul testat de noi, folosit în regim de a doua tabletă, aproximativ de două-trei ori pe zi, pentru gaming, cam 40 de minute pe repriză, plus ceva mailing și browsing, a avut nevoie de încărcare abia la a treia zi. Și un mare plus în comparație cu tabelta cotidiană, este dat de faptul că în momentul în care bateria este pe sfârșite, ești anunțat din timp și chiar și în timpul uni joc, te mai poți bucura de 7-8 minute înainte de shut-down-ul total. Nu îmi dau seama dacă ține de acumulatorul de 6600 mAh sau de sistemul de operare, dar pentru mine a fost un mare plus.

eboda comment

Și dacă tot am vorbit de partea de acumulator și încărcare, dați-mi voie să spun aici un mare of de-al meu în legătură cu producătorii de tablete, fie ei de la noi sau de pe alte meleaguri. Este legat de încărcătoarele pentru acestea, care, în cel mai fericit dintre cazuri, au un cablu de un metru. Astfel că dacă sfârșitul bateriei te prinde angajat într-o activitate de la care nu te poți desprinde, fie ea joc, film sau browsing, te vei vedea nevoit să te muți lângă o priză și să stai în cele mai ciudate poziții pentru a putea folosi tableta în timp ce se încarcă. Faceți, fraților, cablurile mai lungi cu jumătate de metru, că nu se rupe cerul.

Revenind la E-Boda Supreme XL 400 QC, mai trebuie spus că memoria internă de 16 GB pare suficientă. Cei mai pretențioși la acest capitol, au la dispoziție și slot-ul microSD pentru mărirea capacității de stocare a tabletei. Pe lângă wireless, tableta poate dispune, via un dongle USB conectat printr-un adaptor, și de 3G.

_DSC1073

Display-ul tabletei, un IPS cu o rezoluție de 1280×800 pixeli, se descurcă rezonabil chiar și în condiții de lumină puternică, deși ar fi fost loc de mai bine. În schimb, pentru zona de reading, devide destul de repede obositor, așa că am renunțat relativ rapid la idee. Însă, dacă tot am încercat așa ceva, am vrut să văd cum se descurcă tableta în a manipula un fișier mare ca și număr de pagini. Pe un pdf cu 300 de pagini (text fără poze), se mișca cursiv, fără ezitări. La unul de 800 de pagini, de aceeași natură, fără poze, grafice sau tabele, au început să apară problemele. Nici măcar scroll-ul între pagini nu mai este cursiv. Având în vedere că oricum senzația dată de citiul pe această tabletă a fost ușor neplăcută, mă văd nevoit să recomand un reader clasic acelora care au cititul ca principală activitate în întrebuințarea unui astfel de device.

Concluzie

În schimb, celor ce vor o tabletă normală, fără pretenții exagerate, dar care țin la diagonala de 10,1 inchi, pot sa le recomand sincer E-Boda Supreme XL 400 QC, tocmai datorită prețului propus de producător, de 999 lei. Este evident că există loc de îmbunătățiri, dar se vede clar că cei de la E-Boda au făcut eforturi (și unele rabaturi) pentru a ține acest preț la un nivel cu trei cifre. Cu puțin noroc, prin ofertele anumitor distribuitori se pot găsi chiar și prețuri mai mici.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep