HomeFeaturedFocusAdevarul despre solutiile antivirus pe Android: nu sunt ceea ce spun ca...

Adevarul despre solutiile antivirus pe Android: nu sunt ceea ce spun ca sunt

image

Actualii utilizatori de Android sunt în marea lor majoritate utilizatori de Windows. Pentru ei, diversitatea de platforme și deschiderea sistemului de operare Android este de fapt paradisul Windows de pe PC, transferat in lumea smartphone-urilor si a tabletelor. Adică o diversitate de forme, caracteristici hardware, de prețuri, software gratuit, instalare nelimitata de aplicații. Mulți se așteaptă să găsească (și până la urmă să facă) aceleași lucruri ca pe PC-ul cu Windows, situație ce din fericire se întâmplă.

Din nefericire, fix această largă deschidere de instalare a oricărui tip de aplicație, din diverse surse, face ca Android-ul să fie vulnerabil la atacuri, la fel cum a fost Windows XP la început. Iluzia de invulnerabilitate și falsul sentiment de siguranță mascat în … mie nu mi se poate întâmpla sunt exact aceleași caracteristici ce dominau percepția utilizatorilor de Windows XP acum vreo 10 ani.

Nu e de mirare că multe din companiile ce oferă soluții de securitate pe PC-uri s-au orientat și către Android, încercând să valorifice aici renumele câștigat pe PC-ul cu Windows. Unii au reușit, alții încearcă.

Singura mare problemă este că … soluție antivirus (sau să zicem antimalware) de pe Android nu sunt ceea ce par a fi la început. Deși sunt prezentate ca sisteme de protecție, funcționalitatea lor e limitată atunci când se discută despre detecția și eliminarea infecțiilor.

După cum probabil știți deja, multe din pachetele de securitate din Google Play sunt de fapt niște instrumente de securizare (adică criptare) a informației și soluții de administrare de la distanță pentru cazurile în care device-ul e furat. Mai toate oferă și motoare de scanare pentru URL-urile deschise în browser-ul implicit (webkit), aproape niciuna nu știe unul terț.

Peste toate se mai vine și cu un pretins motor de scanare antivirus (antimalware). Raportul dat e doar … informativ, pentru că în realitate, chiar și dacă e detectată o infecție într-una din aplicațiile deja instalate, pachetul de securitate nu poate face mai nimic. Spre deosebire de aplicația similară de pe PC-ul cu Windows, pe Android se poate doar raporta o infecție. Eliminarea ei nu este posibilă, singurul organism ce are la îndemână pârghiile de a elimina aplicații de pe Android e doar Google. Cu sau fără acceptul utilizatorului, doar Google poate face dezinstalări automate. Despre subiectul acesta mai mai discutat cu mult timp în urmă când avertizam că Google spionează de mult toți utilizatorii de Android conectați la internet.

Revenind, actualele soluții de securitate pe Android au doar facilitatea de a raporta o infecție într-o aplicație deja instalată. E mai mult decât nimic, dar nu e suficient. Mai adăugați aici și tehnologiile de detecție euristică oarecum limitate în ceea ce înseamnă performanța, mult sub ceea există pe PC. Majoritatea se bazează pe algoritmii din cloud și necesită o conectare permanentă la net ca să fie cât de cât eficiente.

Și acum aveți o idee mai bună despre performanța actuală. Pe scurt, rețineți ce știu să facă: să ofere instrumente de administrare remote, criptare a datelor, filtrare URL doar pe browser-ul webkit și o detecție limitată prin scanare. Ineficiente când vine vorba despre eliminarea malware-ului din aplicații deja instalate.

Sunt mai mult decât nimic, asta e clar. Dar nu suficient.

Dacă vă interesează mai multe detalii despre eficiența lor, vă recomand ultimul test av-test.org pe Android.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

17 COMENTARII

  1. @cc
    Da. Sa nu instalezi aplicatii din alte surse decat din Play Store. iar cand iei una de acolo sa te asiguri ca are review-uri pozitive, ca nu e facuta de vreun asiatic si ca are multe download-uri la activ.

    iar cand exista un update de software pentru aplicatii/sistem de operare sa il aplici. Chestie clasica deja.

  2. @DD
    Windows Mobile e istorie. windows phone si iOS, beneficiind de un sistem mai riguros de filtrare pentru aplicatiile publicate si fiind limitate la instalarea lor doar din store, sunt (inca) mult mai sigure.

  3. Nu pot dezinstala dar te poate ghida catre dezinstalare si apoi stergerea ramasitelor din spatiul de stocare, in caz ca ai luat un apk piratat. Apare un mesaj mare in status bar, click si te directioneaza in Manager Aplicatii spunandu-ti numele aplicatiei pe care s-o dezintalezi. E de ajuns.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep