HomeFeaturedFocusDiscutie: SafeDrive si motivatia din spatele unei aplicatii romanesti de responsabilizare a...

Discutie: SafeDrive si motivatia din spatele unei aplicatii romanesti de responsabilizare a soferilor

13

“Tinerii au nevoie de încurajare pentru a nu mai folosi telefonul la volan și credem ca o pot găsi în SafeDrive” mi-au spus cei din spatele aplicației de smartphone SafeDrive.

Cu ceva vreme în urmă am aflat că în România s-a lansat o aplicație de Windows Phone care își propune să educe lumea să nu mai folosească smartphone-ul  la volanul mașinii. Se numește SafeDrive și ideea din spatele ei e următoarea: dacă nu folosești smartphone-ul (adică în mod voluntar îți lansezi în mașină aplicația SafeDrive care se asigură că aparatul nu e folosit) în mașină poți câștiga puncte cu care ulterior să ai discount-uri pentru o serie de produse.

2

Mie nu mi-a spus nimic la prima vedere și am trecut rapid peste ea. În plus erau și ceva elemente ce nu corespundeau cu ideea mea de folosire a aplicațiilor de mobil.

De ce aș vrea să utilizez o aplicație de smartphone care să se asigure că de fapt nu folosesc smartphone-ul în mașină – apropo, eu chiar îl folosesc pe post de navigator cu HERE Drive sau cu GMAPS?

Cum arată Safe Drive:

Oare aș putea lansa întrebarea asta celor ce au făcut aplicația? Normal că se poate, iar dacă se poate, de ce să nu avem o discuție mai amplă, cu ocazia asta înțeleg și eu (și voi) care a fost motivația creatorilor SafeDrive când s-au apucat de lucru. Adică a lui Tudor Cobâlaș – business developer XL Team și Eduard Alexandrian – business developer Know Now Solutions și a echipei de dezvoltare formată din Carmen Albu – dezvoltator Windows Phone, Mihai Badea, Andrei Popescu, Sorin Lateș, Gabriel Sabiescu – dezvoltatori pe alte platforme, Alex Balosin și Doru Muntean – testeri, responsabili cu Quality Assurance, Lucius Nedelcu – project management.

Uitați ce a ieșit.

20141016_190650

MOBzine: De ce ați ales ideea aceasta (să lansezi o aplicație care să se asigure că nu folosești aplicații) pentru un program de Windows Phone?

Ideea a fost concepută pentru o utilizare pe toate tipurile de smartphone-uri. Faptul că am lansat-o întâi pentru Windows Phone se datorează răspunsului foarte bun pe care l-am primit de la Microsoft Romania când le-am prezentat ideea noastră de responsabilizare a șoferilor. Astfel, Microsoft Romania a devenit partenerul nostru pentru lansare iar modul deschis in care am putut discuta cu ei ne-a ajutat foarte mult.

MOBzine: Cât timp v-a luat să treceți de la idee la aplicație?

Practic, cel mai mult a durat până când noi, Eduard și Tudor, am avut oportunitatea de a ne cunoaște și de a ne împărtăși planurile. Din acel moment dezvoltarea a început destul de repede, pe baza unei colaborări foarte bune încă de la început.

MOBzine: Ați făcut vreun studiu legat de oportunitatea unei astfel de aplicații?

Ideea aplicației a venit după citirea unei serii de articole apărute mai ales in Statele Unite ale Amercii. Problema „Texting while driving” exista de ceva vreme, autoritățile și chiar mediul privat caută soluții pentru reducerea fenomenului. Propunerea noastră vine pe acest trend de atragere a atenției asupra problemei și de apelare la resorturile interne de responsabilitate care există în fiecare dintre noi. Ce aducem noi în plus este plaforma prin care companiile comerciale responsabile pot ajuta acest efort al fiecăruia de a avea grijă de propria persoană.

MOBzine: De ce ar vrea un utilizator de Windows Phone (Lumia) să folosească aplicația voastră în condițiile în care el are telefonul pus în cradle, conectat Bluetooth pe sistemul audio și cu Here Drive+ activat, inclusiv Cortana?

Aplicațiile care oferă navigare prin intermediul smartphone-ului aduc și ele un grad de risc, chiar dacă mai mic. În fapt, orice interacțiune cu telefonul în timpul condusului este considerată „deturnare a atenției” în documentele oficiale elaborate de autoritățile din Statele Unite ale Americii, aceasta alături de căutarea unui lucru în mașina, mâncatul, fumatul și schimbarea muzicii. Diferența o face gradul în care fiecare dintre acestea creste riscul unui accident. Astfel, în timpul utilizării unei aplicații de navigare, SafeDrive nu acordă puncte. Punctele se acordă numai în perioada în care SafeDrive este cea care ocupă ecranul principal iar viteza este de peste 10km/h.

MOBzine: Cum știți că cel de conduce are de fapt telefonul și nu un pasager?

Am ales să nu intrăm atât de în detaliu fața de utilizatorii noștri. Este un detaliu pe care partenerii noștri comerciali l-au îmbrățișat în ideea în care există oricum un câștig social dacă un pasager al unei mașini alege să nu folosească telefonul și, în acest timp, să discute cu șoferul sau, pur și simplu, să privească peisajul.

MOBzine: Cum detectați și tratați frauda?

În afara securității tehnice, aplicația oferă un număr limitat de puncte pe zi iar beneficiile pe care le acordă partenerii comerciali nu sunt sub forma unor lucruri gratuite ci a unor discounturi semnificative la produsele și serviciile lor. Pe lângă acest lucru, sistemul este dezvoltat astfel încât același utilizator să nu poată câștiga puncte de pe mai multe dispozitive în același timp. Am luat măsurile de precauție necesare pentru a preveni frauda.

MOBzine: De ce Windows Phone și nu altă platformă?

Partenerii noștri, Microsoft Romania, au acceptat imediat să sprijine o aplicație care ajută utilizatorii să fie mai responsabili. Acesta este motivul pentru care prima platformă mobilă în care este disponibilă aplicația SafeDrive este Windows Phone. În același timp, toată lumea a fost de acord că toți utilizatorii de smartphone-uri trebuie sprijiniți pentru a fi responsabili, ceea ce vom face în mai puțin de două săptămâni.

Echipa SafeDrive are un istoric bogat de activități – numai în 2013, XL Team a dezvoltat aplicația Gropometru care înregistrează în mod automat gropile din carosabil. În ceea ce privește Know Now Solutions, compania a dezvoltat și comercializează, din 2012, împreună cu un partener, aplicația 4secunde, care automatizează procesul de depunere a declarațiilor fiscale de către firmele de contabilitate. În prezent, lucrează la o aplicație care recreează 3D spații de birouri, ca mijloc de prezentare.

Ce mai pot să mai spun? Oamenii au dreptate și au vrut să facă ceva interesant și în același timp responsabil.

Vă invit acum pe voi să încercați aplicația și să ne spuneți ce credeți despre ea.

SafeDrive se poate descărca din Windows Phone Store (România) urmând link-ul de aici.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep