HomeFeaturedFocusReview YotaPhone 2: doua ecrane si o posibilitate interesanta

Review YotaPhone 2: doua ecrane si o posibilitate interesanta

YotaPhone 2 03

Conceptul YotaPhone e fără îndoială unul interesant: un smartphone cu două display-uri dintre care unul foarte eficient în ceea ce înseamnă consumul și care oferă o vizibilitate excelentă în lumină naturală plus o configurație hardware puternică peste care este pus un Android aproape Vanilla. Iese un produs de succes?

Când am auzit de posibilitatea de a folosi un display eInk pe un telefon mi s-a părut o mișcare firească și de viitor. Am un Kindle cu eInk și sunt foarte mulțumit de el: informația se vede foarte bine pe ecran indiferent de condițiile de iluminare, autonomia e excepțională (chiar și 3 săptămâni). S-ar putea aplica așa ceva la un smartphone?

YotaPhone 2 18

Teoretic da. YotaPhone și YotaPhone 2 sunt exemple de smartphone-uri în care se încearcă introducerea de concepte și tehnologii inovatoare. Citind specificațiile tehnice ale lui YotaPhone 2 ești tentat să te duci și să îl comanzi fără să mai stai pe gânduri: teoretic este ceea ce ai nevoie. Adică un display principal AMOLED de 5 inci, full hd și protecție Corning Gorilla Glass 3 completat de un eInk de 4,7 inci, always-on grayscale capacitive touchscreen, 540 x 960 pixeli (doar o densitate de 235 ppi), o platformă Qualcomm Snapdragon 801 cu un CPU Quad-Core Krait 400 la 2,3 GHz și GPU Adreno 330, 2GB RAM și 32 GB pentru stocare. Amatorii de specificații tehnice ar trebui să fie mulțumiți …

YotaPhone 2 19

Design: o reminescență Nexus într-o înfățișare 2014

Ca de obicei ceea ce sună foarte bine pe hârtie s-ar putea să nu corespundă cu realitatea. Dacă la nivel de specificații tehnice YotaPhone 2 nu sună rău de tot, când vine vorba despre design și materiale din care e construit, treaba se cam schimbă dacă ai așteptări ridicate. Și cred că ar trebui să ai atâta vreme cât ești dispus să plătești prețul destul de mare al lui YotaPhone 2.

Haideți să vedem de ce: YotaPhone 2 e de fapt un smartphone făcut între două ecrane. Cele două sunt ținute la un loc de o bordură de plastic mat, negru, a cărei formă amintește puțin de banana lui Nexus X. Design-ul curbat alături de greutatea redusă – YotaPhone 2 cântărește doar 145 de grame într-o carcasă de 144.9 x 69.4 x 9 mm. E ușor, simplu de ținut în mână.

YotaPhone 2 06YotaPhone 2 14

Bordura rotunjită depășește foarte puțin display-ul atât pe spate cât și în față. Pe partea din spate, ecranul eInk e puțin rotunjit anticipând parcă ideea de Samsung Edge.

YotaPhone 2 are doar treo butoane hardware: cel de volum care ascunde în interior și slot-ul nanoSIM plus cel de volum – sunt poziționate pe laterala dreaptă. Se permite în acest fel prezentarea unui display frontal curat. În zona superioară există fanta difuzorului și cea a camerei frontale.

YotaPhone 2 16YotaPhone 2 13

Pe spate lucrurile sunt similare: ecranul eInk touch, pornit mereu, ține loc de capac pentru baterie. Sus avem camera foto și blițul.

Difuzorul de pe YotaPhone 2 se află în partea inferioară a carcasei așa cum suntem obișnuiți de la majoritatea smartphone-urilor. Conectorul microUSB se află tot acolo.

YotaPhone 2 05

Ideea de design a lui YotaPhone 2 nu e rea deloc iar modul de îmbinare a carcasei cu cele două ecrane pe față și pe spate permite crearea unui smartphone ușor de folosit în orice variantă de orientare am alege.

Display dublu: singurul avantaj al lui YotaPhone 2

YotaPhone 2 12YotaPhone 2 22

Practic singurul lucru remarcabil pentru YotaPhone 2 este faptul că smartphone-ul are capacitatea unică de a afișa aceiași informație pe oricare dintre cele două ecrane. În mod obișnuit se va folosi ecranul principal, la fel ca la oricare alt smartphone Android. În situații speciale se poate opta ca ecranul Android să fie afișat pe display-ul eInk, de pe spate – se face ținând apăsat butonul home și alegând opțiunea de trimite pe display-ul din spate. În acel moment se poate întoarce aparatul și porni al doilea display (cel principal se va închide).

YotaPhone 2 24YotaPhone 2 23

Teoretic ideea e excelentă: ai acces la informația vitală pe un ecran eInk, excelent în lumină naturală (doar că alb-negru). Ai și touch ca să interacționezi aplicațiile folosite, mai ales că funcționalitatea completă Android e prezentă și pe ecranul eInk.

Sună bine?

YotaPhone 2 25YotaPhone 2 20

Da, așa am crezut și eu. Ce faci pe smartphone zilnic? Citești informație text, interacționezi cu ea – email, Facebook, Twitter, știri, browsing. Dacă e nevoie mai rulezi și materiale multimedia.

În această idee eInk nu ar trebui să fie o alegere rea, corect?

Ei bine nu e chiar așa. Strict pentru luat email-uri ideea de a folosi Android-ul de pe YotaPhone 2 pe ecranul eInk stă în picioare. Chiar și pentru un minim de browsing.

Însă pe măsură ce folosești soluția o să îți dai seama că tehnologia folosită de display-ul secundar de pe YotaPhone 2 nu e făcută să afișeze informație în mișcare – timpii destul de mari de refresh și reacția greoaie la touch sunt în măsură să reducă semnificativ experiența. Peste asta adăugați faptul că telefonul se încinge când e pus la treabă pe un astfel de scenariu. Poate că lucrurile astea ar fi putut fi ușor trecute cu vederea dacă autonomia câștigată pe un astfel de scenariu ar fi fost semnificativă. Din păcate cele 15-20% câștigate pe mine nu m-au convins.

Pe de altă parte, odată ce folosești ecranul eInk pentru aplicații importante trebuie să îți amintești mereu că simpla apăsare a butonului hardware de oprire/pornire nu va face ca informația de pe display-ul de pe spatele lui YotaPhone 2 să dispară. De câteva ori am uitat de acest aspect și email-ul a rămas afișat, vizibil pentru toată lumea.

Workaround-ul este să nu uiți să oprești afișarea aplicației Android și să activezi unul din cele trei ecrane predefinite pentru display-ul eInk: calendar, apeluri, prognoză meteo sau cel cu aplicația eBook reader, toate pe un fundal negru care reduce mult consumul de energie.

YotaPhone 2 10YotaPhone 2 09

Atunci când YotaPhone 2 are ecranul închis e închis de fapt cel principal. Cel secundar va fi mereu pornit afișând o poză (la alegere) sau orice altă aplicație ați lăsat pornită.

Din punct de vedere al lizbilității, ideea e excelentă: informația text se vede excelent și poate fi consumată eficient. Din punct de vedere interacțiune experiența nu e cea mai bună (era de așteptat) – display-ul eInk de 4.7 inci cu 540 x 960 pixeli nefiind conceput pentru așa ceva.

Pentru ecranul principal de 5 inci, cu rezoluție Full HD (1080 x 1920 pixeli) și o densitate de 442 ppi, am lucruri pozitive de spus: culorile sunt suficient de bine reprezentante, nivelul de strălucire permite un contrast bun. Nu și în lumină puternică artificială, unde informația e greu de văzut.

YotaPhone 2 17

Configurație hardware

YotaPhone e smartphone puternic și care în principiu are de toate: o platformă Qualcomm Snapdragon 801, CPU quad-core 2,3 GHz Krait 400 și GPU Adreno 330. Elemente încă de top, validate de piață.

VIne cu 2 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, fără suport microSD – nu ar trebui să ridice niciun fel de problemă pentru zona de stocare și performanță normală.

Pentru conectivitate YotaPhone 2 are WiFi 802.11 a/b/g/n, receptor radio FM, Bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, NFC și microUSB 2.0, LTE. Senzorii clasici sunt și ei prezenți: accelerometru, proximitate, compas.

YotaPhone 2 04

Bateria este una bunicică de 2500 mAh Li-Ion.

Performanță

Dacă la nivel de specificații YotaPhone 2 este un aparat atractiv când vine vorba de performanță lucrurile sunt puțin diferite. Testele clasice din Play Store oferă niște informații interesante în general clasând smartphone-ul pe același nivel cu cele ce au configurație hardware similară (HTC One M8, Zxperia Z2 sau chiar LG G3).

Screenshot_2015-03-10-09-22-45Screenshot_2015-03-10-10-29-09

Sunt și destule de abateri, de exemplu pentru Quadrant, AntuTu rezultatele sunt sensibil mai mici.

Screenshot_2015-03-10-11-29-55Screenshot_2015-03-10-08-22-18

Pe de altă parte, în 3DMark Ice Storm Unlimited performanța e chiar mai bună.

Screenshot_2015-03-10-08-11-35

Asta e la nivel teoretic. La nivel practic am observat că YotaPhone 2 cu Android 4.4.3 nu oferă o experiență suficient de fluidă așa cum te-ai aștepta de la un smartphone ce are o asemenea configurație hardware. La fel, pentru browsing, parcurgerea de știri via Flipboard (pe ecranul principal, nu pe eInk) nu am primit cursivitatea pe care o așteptam.

Nu înseamnă că e mișcă rău: experiența e bună, nu la fel de bună ca pe produse cu configurație hardware similară.

Mergând mai departe, calitatea pozelor făcute cu camera principală de 8 MP (3264 x 2448 pixeli) lasă de dorit. Oricât am încercat nu am reușit să obțin niște imagini care să justifice în vreun fel cei 8 MP (din nou, specificațiile tehnice nu sunt relevante dacă nu sunt puse în context). Câteva exemple:

IMG_20150228_165145IMG_20150228_165155IMG_20150301_115720IMG_20150307_191004

Cred că aplicația standard de management a camerei foto de pe YotaPhone 2 are și ea partea ei de vină și concură la rezultate mai puțin pozitive.

Ultimul aspect important – autonomia. Aveam așteptări foarte mari pe partea de autonomie de la YotaPhone 2 atât pentru folosirea în mod eInk cât și în general. Cu puțin noroc am putut să obțin o zi și jumătate doar cu conexiunea de date deschisă. Folosit pe 4G (Vodafone) exclusiv pe eInk pentru știri, browsing, Twitter și Facebook am avut un consum de 10% pe oră, în zonă cu acoperire bună. Având și Bluetooth-ul activat (sincronizare cu LG G Watch R) consumul s-a dus spre 14% obligându-mă să încarc apratul după 8 ore de utilizare.

Nu e nici mult, nu e nici puțin. Autonomia se încadrează în limitele obișnuite pentru un smartphone modern, dar dacă luăm în considerare ideea de dual display, cu eInk super economic, atunci concluzia nu e deloc una favorabilă.

Concluzie: o promisiune neonorată

YotaPhone 2 e un smartphone interesant, nu e loc de îndoială aici. Teoretic trebuie să îți placă ideea de a avea un display eInk pe care să citești știri, email eventual să faci și browsing.

Practic ajungi să te plictisești repede de posibilitatea de folosire a display-ului secundar pentru că necesită operații suplimentare ca să poți trimite pe el aplicațiile dorite. Iar dacă uiți să le închizi îți expui datele și tipicul de utilizare (pe ecranul eInk rămâne afișată ultima aplicație folosită, cu toate informațiile la vedere).

YotaPhone 2 08

Viteza de lucru pe YotaPhone 2 e sub ceea ce mă așteptam iar calitatea pozelor este sub medie.

Pe aceste considerente YotaPhone 2 e mai degrabă un experiment care mai trebuie rafinat și nu o alternativă reală pentru vreun smartphone al momentului. Prețul este extrem de mare pentru ceea ce oferă – dacă vă gândiți bine luați un smartphone de top și rămân și bani pentru un Kindle cu eInk …

 

Info: Yota

Preț: aprox 3000 lei

 

PRO CONTRA
+ dual display eInk/AMOLED
+ Android Vanilla
+ configurație hardware bună
+ aplicații optimizate pentru eInk
– modul de lucru dual display trebuie finisat
– camera foto mediocră
– se încălzește
– folosind ecranul eInk puteți expune inutil informații personale
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep