HomeFeaturedFocusPrimele smartphone-uri Ubuntu vin în toamna lui 2013

Primele smartphone-uri Ubuntu vin în toamna lui 2013

image

Ubuntu a anunțat că primele modele de smartphone-uri cu sistemul de operare mobil de la Ubuntu vor putea fi cumpărate din luna octombrie 2013, din SUA. Asta în ideea că parteneriatele semnate se vor menține și că sistemul de operare se va dezvolta așa cum se dorește. Până acum Ubuntu Mobile a putut fi văzut cum funcționează doar pe Samsung Galaxy Nexus.

Sistemul de operare Ubuntu pentru smartphone a fost prezentat în premieră la CES. Probabil că la MWC 2013 vor putea fi văzute și alte demonstrații. Asta mă duce cu gândul că anul trecut am văzut niște prototipuri de Android rulând Ubuntu și se promitea că vom vedea primele aparate în toamna lui 2012 sau la începutul lui 2013. A trecut un an și nu se mai aude nimic ce proiect. Sper să nu fie și Ubuntu for phones un același scenariu.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

15 COMENTARII

  1. @Ionut adica nici macar nu vrei sa-l faca utilizabil. Exact ca…tac…lasa….bine…fie…cum spui tu…eu ma duc sa-mi iau nevasta de la servici…si sa ma duc acasa sa ma refac dupa plimbarea la soacra.

  2. @Ioane mdea…in schimb tu ai reusit sa instalezi in windows 8 interfata de windows vista/7. Mdea…aici recunosc…finally…ai reusit sa gasesti o problema…stiu ca la un moment dat era o problema…

    Da…stiu ca vor astia de la microsoft sa inchida si dell-ul (hmmm…acum imi dau seama…strategie de marketing de la microsoft…isi promoveaza produsul cumparand si punand pe butuci concurenta).
    Acum, pe partea cealanta…nu-i chiar asa de mare tragedia. Se stie ca dell-ul de mult promova la greu microsoft-ul…dar macar faceau produse de calitate…pacat de ei….inca o companie ce urmeaza soarta nokia si alte companii cumparate sau cu contract de exclusivitate cu Microsoft.

  3. @bolovan
    In perioada asta m-am lasat de scris carti ca nu mai am timp … de testat, testez in paralel.

    Revenind, procesul de instalare GNOME 2.x si 3.x nu e chiar floare la ureche. Corectie – nu era in octombrie, ca acum nu m-am mai jucat cu el. Si bineinteles ca dupa ce se instala unul celalalt nu mai mergea.

    Oricum, nu mai conteaza. Nu despre asta discutam. Discutam despre posibilitatea ca smartphone-urile Ubuntu sa aiba succes. Imi e teama ca vor avea fix acelasi succes ca laptop-urile Ubuntu.

    Apropo de asta, dell a devenit subsidiara MS, nu? 🙂

  4. @Ioane
    Sigur ca da…toate au probleme…unele-s maniaco-depresive, altele au usoare tente de autism…iar altele se apuca de bauit sau fumat.
    Io nu’s ce distributii ai incercat tu…si nici nu stiu ce ubuntu, dar, pe distributia mea standard vine GNOME…nu folosesc…folosesc xfce si mate (mate care nici macar nu-i distributit in distributia mea standard). Hai sa-ti spun cat a durat sa instalez mate: 2 min sa caut ce repository o tine…si 8 min sa se instaleze…dupa care restart la interfata grafica (nu, n-am dat reboot…nu-i windows)…si din meniu am ales mate…si sincer…n-am vazut nici un iz de depresie…si nici tendinte de alcoolism n-am vazut. Pe FC vine standard GNOME…si am instalat xfce (deh…masina virtuala…n-am vrut sa-i dau 1Gb RAM). Colegul meu are MintLinux…si ai ghicit…vine cu gnome…si nu, n-ai ghicit…foloseste xfce. Gagiul nu le are cu linux-ul. Am vazut doar ca a instalat xfce-ul (trebuie sa fie foarte complicat sa selectezi xfce-ul).
    Oh…da…ai dreptate…ii foarte complicat sa editezi din tab-ul din sinapic (sa dai click de vo 4 ori) ca sa adaugi repository-urile. Si da, fata de windows ii mult mai restrictiv, in windows din start ai acces la repository si zeci de mii (da…zeci de mii) de aplicatii gata de instalat…si free…Si plus ca nici n-ai probleme cu instalatul in windows. Lejer merg toate aplicatiile de windows Xp, Vista/7 pe windows 8.

    P.S. Tu cam multe carti ai scris…cand mai ai timp sa si testezi?

  5. @bolovan
    Toate interfetele grafice ce nu vin default pe distributii standard au probleme la instalare. Daca te apuca cumva nebunia sa le instalezi te trezesti cu diferite incompatibilitati. Pe tot ce am testat eu inultima vreme se intampla asta – Ubuntu in special, despre care am scris o carte anul trecut in toamna.

    Nu m-am prins care e treaba cu repository? Vroiai sa introduci in discutie faptul ca daca nu te duci se editezi/instalezi manual (sau din tab-ul din synaptics) alte surse te trezesti ca nu ai acces la toate pachetele?

    Si da, in comparatie cu GNOME KDE merge foarte rau. Repet, a fost o vreme cand preferam KDE in locul oricarei interfete de pe Linux.

    In momentul asta mai am Ubuntu doar in VirtualBox-ul de pe MacOS din lipsa de spatiu.

  6. @Ionut tu de cand n-ai mai instalat un linux? Nu de alta, dar xdm (din care-i derivat kdm) a aparut prin anii 88 (da…cu mult inainte sa apara linux-ul)…kdm-ul cred ca prin 98-2000. Ii o interfata ce se instaleaza de 3regula automat…si iti permite sa selectezi ce interfata sa porneasca (ai un buton care-ti deschide un meniu…). Nu-s cum sa-ti spun…dar hai sa oprim discutia aici…si dupa ce incerci o distributie de linux…o reluam.
    P.S. In ubuntu exista o chestie synaptic (ma rog…eu synaptic folosesc…dar sunt si alte aplicatii). Ele de regula folosesc niste “repository” (un soi de windows market, cu diferenta ca aici aplicatiile fac si chestii utile). Iti alegi aplicatia…apesi butonul install…si gata. Nu, nu windows market a inventat asta (ideea de a avea un repository pe net)…debian are varianta asta de prin 2000, ubuntu fiind derivat din debian are si el. Si spre deosebire de windows, unde de regula daca faci update-uri ai doua variante: crapa sistemul sau crapa aplicatiile…eu in 10 ani n-am avut probleme. Nu sunt probleme gen instalat .net 3 peste 1, cu update la 4 ce-ti crapa toate aplicatiile de 1-3, si daca vrei sa-i faci roll back crapa sistemul…nu mai merge nimic…in debian/ubuntu n-ai problemele astea.
    Eu postez de pe un laptop cu kde ce are un uptime de 79 zile. Fara sa repornesc interfata grafica (in linux, poti sa repornesti tot ce vrei…fara reboot…spre deosebire de windos unde un simplu mouse iti poate determina un system reboot). Si ce-i culmea…nu da erori (esti sigur ca vorbim de kde si nu windows explorer? Crapatorul de serviciu?).
    Ai dreptate…merge greu…daca comparam cu ce? CU Xfce? Corect…fata de xfce si xlde merge greu kde-ul. Fata de windows zboara. Sau tu compari un windows pe un octocore cu 16Gb RAM fata de un KDE pe un batran duron la 700 MHz cu 128 Mb RAM? Da…in situatia asta windows-ul are o sansa (mica…dar exista).

    OpenOffice exista. Cauta cu google nu cu bing. A fost cumparat de apache. LibreOffice ii o diviziune a OpenOffice-ului (o parte din developeri au plecat de la OpenOffice si au continuat sub numele de LibreOffice). Si sincer…la cate balarii am vazut in ultima vreme (diferente intre Office 2003 instalat la servici si Office 2003 instalat la sotia la servici)…sincer…daca iti trebuie ceva util…nu iei MS-Office
    Ioane…esti un tip inteligent, cunosti multe chestii de windows…dar de data asta chiar vorbesti in necunostinta de cauza.

    @Sergix sunt irelevante argumentele tale. Si sotia mea ii paralela cu IT-ul, ii jurista… si se descurca la fel de bine si cu linux-ul (kde-ul…sic!) si cu windows -ul (chiar daca parca mai bine cu linux-ul…cred ca-i place linia de comanda…si cred ca vrea sa-mi hacuiasca serverele si sa-mi sparga contul de mail la cere stie deja parola). Ionut ii fan microsoft pana la moarte (exact cum eu sunt fan pepsi…ma rog…pepsi macar ii bun la gust).

  7. Salve Ionut, am mai discutat noi pe twiter despre ubuntu….uite eu folosesc in paralel cu windows si ubuntu 12.10 si sunt foarte multumit de el: unity merge struna, foarte rar se blocheaza comparativ cu win 7 pe care mai intru cand vreau sa joc si mai da bluescreen, aplicatii gasesti garla, si iti spun sincer ca pana si prietena mea care e muci intre ale it-ului s-a invatat cu el….so eu cred ca o sa prinda bine un smartphone cu ubuntu si am vazut foarte multi tineri care cauta nexus ca sa testeze platforma 😉

  8. @bolovan
    Windows-ul merge fara sa te intrebe daca ai pus nu stiu ce depenedinta, daca ai facut update la tot, daca stii sa dai comanda corecta ca sa pornesti interfata grafica corecta.

    KDE e un junk. L-am folosit cu placere pe versiunile 3.x. Tot ce a venit peste merge extrem de greu. GNOME e singurul care imi place. Niciuna din astea doua nu sunt pentru touch cu atat mai putin pentru smartphone touch.

    Unity e si mai rau. Ocupa resurse, crapa etc.

    Nu sunt specialist care a decis intr-un fel sau altul. Eu folosesc si MS Office si Google Docs si LibreOffice.org btw – OPenOffice nu mai exista. Daca am de ales merg pe Office ca imi place mai mult. COmpatibilitate? Depinde ce ai nevoie sa faci.

  9. dar ce are windows-ul asa mai special? in afara numarul de buguri imens si o complatibilitate extraordinara ce lipseste cu desavarsire.

    KDE? Crapa? mie nu-mi crapa (pe laptop am KDE…si sta laptop-ul cu uptime-uri si de 90-100 zile). Imi pare infinit mai usor decat Windows 8 (si asta nu o spun doar eu…ci simplii utilizatori).
    GNOME? cred ca n-ai vazut gnome 3.4…ii mai ergonomic si mai usor de folosit decat windows 8 (practic ii cu vo 10 ani in avans fata de Win8). Si nu, nu folosesc, eu folosex XFCE (simplu si la obiect…si resurse putine). Iar la lucru folosesc mate (un fork de la GNOME 2). Adevarat, gnome ii posibil sa nu mai aibe viata lunga (si red hat se pare ca vrea sa renunte la el si sa foloseasca un fork de Gnome 2).
    Adevarat, unity (ca asa-i spune la interfata din ubuntu) ii nasulie (nici mie nu-mi place).
    Ioane…poate-i cazul sa mai incerci un linux ceva…sau faci parte din specialistii din nu’s ce oras ce a renuntat la OpenSource…cum ca-i mai bun MS Office si mai compatibil cu documentele decat un OpenOffice vechi de 10 ani.

  10. @bolovan
    Daca ar fi windows as intelege ca merge. Pe linux, optimizat touch imi e extrem de greu sa cred ca se va gasi o modalitate ca aceiasi aplicatie cu interfata KDE sa mearga si pe desktop si pe un smartphone.
    Nu ma inteleg deloc cu KDE – greoi, crapa, inestetic etc. GNOME e antic si nu mai e suportat de Canonical. Iar asta noua e orice numai interfata grafica optimizata nu.

  11. @Ioane din cate am inteles, o sa foloseasca un repository pentru aplicatii (cum ii in ubuntu/debian/mint pt desktop)…de fapt..o sa fie intern o distributie standard. Ceea ce-i senzational. Incearca sa-ti inchipui ca ai un windows care functioneaza la fel si cu minim necesar de 2Tb RAm si cu un sistem normal de 1Gb RAM. Si mai incearca sa-ti inchipui ca poti folosi si aceleasi aplicatii si pe Windows XP, si pe Windows 7, si pe Windows 8 RC, si pe windows 8 SP1, si pe Windows 8 SP 1 buildul 2 etc.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep