HomeFeaturedFocusCele mai interesante device-uri wearable din 2015

Cele mai interesante device-uri wearable din 2015

its time

Exact așa cum am anticipat, 2015 a fost anul în care dispozitivele wearable au explodat, chestie datorată în mare măsură lansării și adopției rapide de către fanboys a ceasului Apple Watch. Și totodată a fost anul în care s-a făcut clară segmentarea zonei wearables în ceasuri inteligente și brățări de fitness inteligente cu o grămadă de produse care vor să fie și una și alta și nu reușesc să facă niciuna.

La final de 2014 eram în căutarea unui dispozitiv smart pe care să îl port cu mine mereu. Îmi plăcea ideea doar că nu eram sigur de ceea ce ar trebui să facă el și de ceea ce am eu nevoie să facă.

De asta am început cu un Jawbone UP24, device pe care l-am purtat mai bine de un an și pot să zic că în mare și-a făcut treaba, doar că în final am înțeles că nu era ceea ce îmi doream de la un wearable.

În 2015 au venit pe piață foarte multe produse și extrem de multe idei de wearable care au contribuit la finisarea ideilor legate de această categorie de produse și au deschis perspective interesante.

Apple Watch

apple-watch-3_3258876b

Apple a înțeles repede că piața de wearable este viitorul și a intrat în 2015 în ea cu un produs interesant Apple Watch. Nu iWatch cum încă îi spun diverși pe la colțul străzii, ci Watch. Apple Watch.

Nu aduce nimic în plus față de ceea ce exista deja pe piață în termeni de design sau utilitate. Tot un aparat pe care îl încarci zilnic, exact atunci când ai mai mare nevoie de el, și care nu e nimic fără un smartphone. Poate rula propriile aplicații, poate să îți prezinte niște informații utile, dar la finalul zilei nu aduce un plus semnificativ. Doar celor ce au început să fie interesați de propria sănătate și condiție fizică.

Apple a înțeles că piața wearable nu înseamnă doar gadget-urile pe care le purtăm ci înseamnă un ecosistem de aplicații care preiau și prelucrează datele de la senzorii pe care îi purtăm. Iar Apple Health este din punctul meu de vedere elementul mult mai important pe piața wearable din 2015 decât ceasul Apple în sine.

Pentru că prin preluarea datelor de la milioane de utilizatori (care le oferă benevol!!!) și prelucrarea lor se deschid perspective interesante pentru companiile ce lucrează în zona health care și medicală – gândiți-vă cât de simplu o să fie să se măsoare efectele anumitor tratamente/medicamente și cât de simplu va fi să se prevină anumite probleme de sănătate odată ce au fost detectate pattern-urile de manifestare.

Cu toate astea Apple Watch nu e pentru mine. Nu îmi place iOS și nici design-ul Apple Watch, ca să nu mai zic că tot ceea ce face Apple Watch știe să facă și un LG Urbane.

LG Urbane

lg-watch-urbane-2nd-edition-vs-moto-360-2

Am avut plăcerea să testez cam toate ceasurile inteligente cu Android Wear din 2015. Singurul care m-a impresionat a fost LG Urbane, urmaș demn de laudă al lui LG G Watch R. Îmi place la nivel de design și că integrarea Google Now e utilă în anumite cazuri.

Totuși Android Wear, ca și tatăl său Android, e lent pe ceasuri și aparatele wearable. De asta autonomia lasă de dorit și utilitatea trebuie să fie semnificativ redusă pentru că folosind aplicații faine (care apropo, încă nu există așa cum m-aș fi așteptat) încarci ceasurile Android Wear la 4-5 ore.

Moto 360 V2 a fost o lansare oportună, o finisare pentru primul model de ceas inteligent. Chiar și așa, tot nu impresionează. Am sperat ca lucrurile să stea mai bine vizavi de Huawei Watch. L-am văzut, m-am jucat puțin cu el și a rămas ideea că s-ar putea să fie ceva fain. Din păcate nu l-am avut suficient cât să îmi fac o părere completă și finală.

De asta rămân la ideea cu LG Urbane ediția a doua este cel mai fain ceas inteligent din 2015.

Microsoft Band 2

band2

Pentru că în 2014 nu am găsit niciun produs din zona wearable suficient de interesant încât să mă facă să dau banii pe el, am așteptat versiunea a doua pentru Microsoft Band. Mai ales că Microsoft a prezentat-o ca pe un accesoriu pentru zona healh care, speranțele mele au fost mari. Am ezitat să îl comand în momentul lansării și bine am făcut pentru că în final am decis că Band 2 are potențial, dar nu pentru ceea ce am nevoie.

Ca și ceas inteligent, face aceleași lucruri pe care le poate face și Apple Watch și LG Urbane sau Moto 360 v2. Are în plus receptor GPS și opțiuni mai avansate pentru monitorizarea activității fizice ca să nu mai zic că este printre puținele aparate wearable care pot funcționa foarte bine cu Windows Phone/Mobile 10.

Față de o brățară de fitness Band 2 vine cu avantajul (sau dezavantajul) unui ecran mai mare, pe care se pot afișa mai multe informații. Însă nu poate rula aplicații, funcționalitatea sa fiind legată de prezența unui smartphone. Autonomia este tot în zona de 1-2 zile, destul de puțin.

Potențial maxim are și poate că dacă nu aș fi folosit deja un Vector Watch aș fi fost înclinat să îl aleg drept companion și implicit aparatul wearable al anului 2015.

Fitbit Charge HR

fitbit charge hr

Am căutat, am selectat, am testat și în final am ales: Fitbit Charge HR. Îl declar device-ul wearable al anului 2015 pentru că este cel ce reușește să fie cel mai aproape de ideea de dispozitiv care să te ajute vizavi de elementele de monitorizare a activității fizice, are o autonomie bună, e suficient de mic (și suficient de mare în același timp) ca să nu te deranjeze când îl porți și îți dă exact acele informații de care ai nevoie.

Se descurcă excelent pe partea de monitorizare a bătăilor inimii (HRM – Heart Rate Monitor) și de numărare a pașilor/elevației.

Fiind în finală cu Microsoft Band 2 l-am ales pentru că avea un preț cu aproape 600 de lei mai mic (l-am luat cu 600 de lei de la Orange) decât brățara Microsoft, are o autonomie declarată de 5 zile (în practică ține cam 3 zile cu HRM-ul pornit), e mic și poate fi folosit în paralel cu Vector Watch. Ceasul Vector îmi arată notificările, Fitbit Charge HR se ocupă de monitorizarea activității fizice.

Așa că dacă nu v-ați decis încă ce wearable să vă luați, recomandarea mea este Fitbit Charge HR. Ca fapt divers, la aceiași concluzie au ajuns și alți utilizatori din lume, produsele Fitbit fiind declarate ca cele mai vândute wearable din lume pe perioada sărbătorilor. Aplicația Fitbit de iOS a fost cea mai descărcată din Apple Store în ziua de Crăciun.

 

Samsung Gear S

samsung_gear_s2

Și vreau să mai fac o mențiune: ceasul Samsung Gear S are potențial de a fi un produs excelent de îndată ce începe să fie promovat ca atare și să primească aplicațiile necesare. Pentru că arată bine, beneficiază de destui senzori iar sistemul de operare Samsung îi permite o autonomie mai bună decât în cazul în care ar fi folosit Android.

E un produs pe care îl voi urmări în 2016 alături de ceasul Vector Watch al cărui potențial este mare (autonomie de peste 20 de zile) dar pentru care mai trebuie finisate aspecte la nivel software și conceptuale.

 

Mulți spun că 2016 va fi anul în care aparatele wearable și categoria în mod special va exploda, probabil în detrimentul smartphone-urilor. Eu sper să fie așa și să vedem cât mai multe produse și cât mai faine, la prețuri accesibile.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep