HomeFeaturedFocusTot ce trebuie sa stiti despre initiativa Smart Home a Orange Romania:...

Tot ce trebuie sa stiti despre initiativa Smart Home a Orange Romania: ce este, cum functioneaza, la ce va ajuta, o prima parere

20151211_200323

Ce este Orange Smart Home? Cum funcționează? La ce mă ajută?

În foarte puțin timp conceptul smart va ajunge în casa noastră aproape fără să ne dăm seama. Cred că o să începem cu becuri smart ce pot să fie programate pentru a-și schimba culoarea, intensitatea în funcție de ce avem nevoie. Să zicem un Smart BeeWi, care la 24 EUR pare să fie mai degrabă un gadget pentru copil.

Unora deja le-au venit idei să își pună în casă webcam-uri cu acces la internet prin care să vadă ce face odrasla lăsată cu bona (apropo, citiți cu atenție articolul ăsta înainte să vă luați orice chinezărie pe post de sistem de monitorizare pentru copil), sau să poată monitoriza ce se întâmplă acasă când ei sunt plecați. Alții s-au gândit să își cumpere prize inteligente să poată porni/opri de la distanță aparate non-smart sau să urmărească consumul de energie.

Plus încă multe alte elemente ce pot fi adăugate.

Numai că lipsește ceva. Un sistem centralizat prin care toate astea să poată fi controlate ușor și accesate de la distanță.

Orange Smart Home: un sistem de senzori administrat centralizat

Când am văzut anunțul Orange Romania legat de Smart Home mi-am declarat interesul de a testa proiectul pentru că de câțiva ani sunt în căutarea unui sistem care să îmi facă casa smart. Așa se face că de mai bine de o lună mă joc (și dau feedback echipei Orange) cu un pachet Orange Smart Home, instalat și configurat de mine.

Ce este Orange Smart Home?

Ideea Orange România vizavi de proiectul Smart Home este simplă: oferă o selecție de senzori (în momentul de față există 4), o priză inteligentă, un webcam și o unitate centrală prin care toate se leagă în sistemul de administrare centralizat din cloud pe care oricine îl poate instala acasă.

Orange a făcut o selecție interesantă de senzori (alimentați prin baterie proprie) pentru Smart Home (sistemul Fibaro este ales pentru moment), îi puteți vedea în imaginile de mai jos:

– un senzor de fum ce are și termometru (detalii aici)

image

– unul de apă ce are și termometru și accelerometru ce poate genera alarme (detalii aici)

image

– unul de mișcare ce are și termometru (detalii aici)

image

– și unul de contact pentru ușă/fereastră (detalii aici)

image

20151211_200334

Toți acești senzori plus priza inteligentă (detalii găsiți aici) și webcam-ul (detalii aici) se conectează wireless la unitatea centrală care la rândul ei este conectată la internet, în cadrul cloud-ului Orange Smart Home de unde noi putem primi alerte pe email/sms și unde putem face modificări legate de starea aparatelor din sistemul Smart Home prin browser sau prin aplicația de Android și/sau iOS.

Mă gândesc că gama de dispozitive ce pot să fie conectate în Orange Smart Home o să poată să fie extinsă și la alte soluții  din portofoliul actual al Fibaro, adăugarea în rețea fiind o chestie extrem de banală.

Cum se face instalarea Orange Smart Home

Ce mi-a plăcut extrem de mult la Orange Smart Home este că nu îți trebuie diplomă de inginer instalator ca să poți pune în picioare sistemul și să îți faci casa smart. Procesul presupune urmărirea unor pași simpli care încep cu instalarea unității centrale, adică a unui fel de router care asigură conectivitatea între fiecare senzor/dispozitiv și cloud-ul Orange Home.

Dacă ai instalat măcar o dată în viața ta un router atunci poți pune rapid pe picioare și unitatea centrală a Orange Smart Home. Îți trebuie un cont Orange care să fie poarta de acces în cloud-ul Orange Smart Home unde unitatea centrală a sistemului Smart Home există identificată în sistem.

Așa că te duci frumos la un PC/laptop și printr-un browser te conectezi în portalul Orange Smart Home. Legi unitatea centrală la internet și aștepți să îți apară ca disponibilă în portal. După asta începi să pui bateriile în fiecare dintre senzorii sau sistemele adiacente (webcam, priză inteligentă) și aștepți ca ele să fie recunoscute de unitatea centrală, iar în portal le vei identifica cu nume sugestive.

image

Repeți pasul ăsta până ai adăugat toate dispozitivele și pentru asta ar fi bine să le păstrezi într-o arie de 1-2 m în jurul unității centrale.

20151211_200817

Toată operația asta nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute cu tot cu despachetare.

Când toate aparatele smart sunt văzute în sistemul Smart Home poți să te apuci să ți le pui prin casă pe unde ai nevoie. Eu am pus senzorul de inundație în beci, lângă țeava de apă (sau în baie), pe cel de fum în bucătărie, pe cel de mișcare pe hol, webcam-ul monitorizează camera principală, fiind legat la curent prin priza inteligentă.

Fiecare poate să facă ce combinații dorește.

Portalul Orange Smart Home: alerte, monitorizare, activare și dezactivare

Chestia cu adevărat interesantă a Orange Smart Home este legată de elementul smart. Degeaba ai o listă de senzori conectați centralizat dacă nu ai o soluție deșteaptă care să știe să le interpreteze stările și să îți dea notificările dorite.

Cheia este portalul Orange Smart Home. În el vezi mereu starea dispozitivelor, poți să le activezi/dezactivezi după când ai nevoie, poți crea alerte și scenarii de alerte.

În plus ai predefinite câteva moduri de lucru (Acasă, deplasare) cărora le poți adăuga diverse stări pentru dispozitive în așa fel încât printr-un simplu clic pe un buton ele să ajungă în stare pe care ți-o dorești.

Să fiu mai exact: când ești acasă nu ai nevoie ca webcam-ul să fie pornit sau ca senzorul de la ușă și cel de mișcare să îți zică ce se întâmplă în casă. Prin urmare acestea ar trebui să fie puse automat pe modul inactiv.

Din contră, când pleci de acasă ai nevoie ca ele să fie active.

Cum faci asta? În portalul Orange Smart Home (sau pe aplicația de mobil) nu ai decât să apeși pe butonul Home (sau Away) și automat sistemul activează stările senzorilor așa cum le-ai definit.

image

Posibilitățile de lucru și utilitatea sunt practic infinite. Deocamdată portalul Orange Smart Home și logica din spatele lui este în stadiul de construcție, dar pe baza feedback-ului primit de la cei ce testează Smart Home sunt sigur că Orange va putea să facă chestii faine.

Opțiunea de a face scenarii de alertare prin concatenarea informațiilor de la mai mulți senzori de departe cel mai important lucru al soluției smart. Să vă dau un exemplu: poți seta sistemul Orange Smart Home să te alerteze dacă este detectat fum și imediat să activeze camera web ca să poți urmări ce se întâmplă.

Sau dacă e detectată mișcare de senzorul de mișcare și cel pentru deschidere a ușii nu a fost declanșat, atunci să pornească automat stream-ul video de pe cameră.

Cu cât pui mai mulți senzori, cu atât devine mai interesantă combinarea alertelor atunci când sunt detectate evenimente.

Smart Home îți permite și să intri remote prin casa ta inteligentă: din aplicația de smartphone sau browser poți activa sau dezactiva manual oricare dintre aparatele conectate în sistem și în felul ăsta să poți obține informații mai interesante atunci când ai nevoie.

Îmbunătățiri: securitate, intimitate și alerte

Orange Smart Home sună bine și e exact tipul de soluție pe care mulți dintre noi o caută. Mi-aș dori să existe opțiuni și mai avansate de control și să pot adăuga și alte tipuri de dispozitive și să creez alerte mai complexe (ex: dacă e detectat fum să fie trimisă automat alertă de incendiu la 112).

E foarte fain că poți să te folosești de aplicația de smartphone pentru accesul remote la dispozitive și interpretarea alertelor, de oriunde, oricând.

Am înțeles că Orange lucrează la îmbunătățirea elementelor de securitate asociate soluției – de la modul de autentificare în cloud, la generarea de alerte, la protecția datelor personale stocate în cloud și până la folosirea de aparate ”trusted” pentru accesul și modificarea stărilor dispozitivelor. Să pui la un loc o grămadă de senzori și să oferi o soluție centralizată de administrare și alertare e relativ simplu.

Mult mai complicat este să te asiguri că tot acest sistem are un grad ridicat de securitate și răspunde exact cerințelor de intimitate ale utilizatorilor. Orange pune la punct aceste aspecte și pe măsură ce aceste lucruri vor fi finalizate vi le voi anunța și explica pe larg.

Și să nu uit: ziceam că unitatea centrală e mereu conectată la internet. Dacă cumva îți pică conexiunea, poți să folosești un SIM prin care unitatea să poată comunica totuși cu portalul și să îți trimită alertele dorite. Le primești pe SMS și email la un interval de câteva secunde de la declanșarea lor.

alerta

Legat de autonomia senzorilor, îi folosesc deja de aproape o lună și nu au pierdut nici 1% din baterie. Deci e de bine.

Încă nu știu care sunt prețurile soluției sau când va fi lansată public. Dar dacă vreți detalii mai multe vă invit să accesați Orange Smart Home ca să le găsiți.

Pe măsură ce mai testez soluția o să vă mai ofer și alte informații. iar dacă voi aveți întrebări sau nelămuriri, întrebați și o să încerc să vă răspund.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

5 COMENTARII

    • In primul rand nu e o recenzie (sau poate ca avem pareri diferite vizavi de ce inseamna asta), iar in al doilea rand daca era articol platit ar fi fost marcat ca atare.

      Si acum hai sa discutam constructiv: este ceva ce te intereseaza si nu ai gasit inca raspunsul?

  1. Solutia respectiva cu un intreg pachet customizabil(cam tot ce te-ar interesa pentru o casa, de la centrala, la jaluzele si incuietoare usa) este deja pe piata de 1 an de zile si este oferit de mai multe firme.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep