HomeFeaturedFocusTutorial: cum generezi un raport detaliat pentru consumul de energie sub Windows...

Tutorial: cum generezi un raport detaliat pentru consumul de energie sub Windows 10

battery_report

Pentru toți cei ce folosesc Windows 10 pe un laptop și sunt interesați de cum arată consumul de baterie, am o soluție elegantă. Windows 10 știe să genereze un raport detaliat ce poate să vă ajute să identificați eventualele probleme de baterie.

Observând datele afișate automat de Windows 10 nu ne poate face decât să avem o idee aproximativă despre cât mai poate fi folosit laptop-ul, dar nu e și exactă, durata de viață fiind direct proporțională cu necesarul de resurse de CPU, harddisc sau GPU asociate operației pe care o executăm în acel moment. Așa se explică de ce uneori vedem o autonomie mare (4-5 ore) și în doar câteva minute, ea scade semnificativ dacă rulăm un joc sau un film HD.

Dar sunt sigur că așa ca mine, și voi doriți să știți exact care mai e autonomia laptop-ului și ce în stadiu este bateria. Cu Windows 10 se poate urmări exact acest lucru și se pot obține detalii interesante despre consumul real al bateriei, așa cum este el înregistrat pe operațiile pe care le faceți zilnic.

Ca să puteți face asta e necesar să porniți o fereastră Command Prompt cu drepturi de administrator, să rulați o comandă simplă și apoi să verificați rezultatul.

Haideți să vedem cum se face:

1. Porniți o fereastra Command Prompt cu drepturi de Administrator

Clic dreapta pe icon-ul Windows din partea stânga jos a ecranului și de acolo alegeți Windows PowerShell (Admin).

2. În fereastra deschisă lansați comanda powercfg

Mai exact scrieți powercfg /batteryreport /output “C:\TEMP\raport_baterie.html” și apoi apăsați ENTER.

image

3. Acum deschideți fișierul raport_baterie.html din interiorul directorului C:\TEMP.

Folosiți pentru asta Edge sau oricare alt browser pe care îl aveți instalat. Folosiți combinația de taste Windows + E și cu fereastra WIndows Explorer deschisă navigați în C:\TEMP.

Dublu clic pe raport_baterie.html și așteptați să se deschidă.

image

4. Descifrarea raportului

După cum puteți vedea, în raport sunt multe informații utile. În partea de sus avem date despre numele sistemului pe care a fost generat (COMPUTER NAME), producătorul (SYSTEM PRODUCT NAME), versiunea de Windows (OS BUILD) și data la care a fost generat raportul (REPORT TIME).

image

Urmează apoi datele despre bateria sau bateriile identificate pe sistem, numele ei și producătorul (MANUFACTURER), tipul (CHEMISTRY), capacitatea constructivă (DESING CAPACITY) și cea reală a bateriei  (FULL CHARGE CAPACITY).

OBS: Trebuie să știți că la toate laptop-urile capacitatea reală a bateriei scade pe măsură ce este folosită și timpul trece. În cazul meu, la aproape 2 ani de când am schimbat a doua baterie de MacBook, ea mai are undeva la 90% din capacitatea constructivă (60,060 mWh față de 67000 mWh).

Probabil că și la voi va exista o astfel de diferență. Ea semnifică faptul că la o încărcare completă, bateria va putea avea capacitatea dată de FULL CHARGE CAPACITY și nu de cea inițială. Așa se explică de ce autonomia laptop-ului scade în timp.

De obicei, când capacitatea reală scade sub 60% din cea constructivă e un semn că bateria ar trebui înlocuită.

Urmează apoi zona Recent usage:

image

Este cea care ne arată ciclurile de încărcare/descărcare din ultimele trei zile. De aici putem vedea cum s-a comportat sistemul pe baterie.

Datele de acolo înseamnă:

– Active: sistemul a fost folosit

– Suspended – era în standby

Și asociată aveți informația AC sau Battery care arată dacă laptop-ul a fost folosit cu încărcătorul pornit sau doar pe baterie.

Același lucru îl primim și în graficul Battery usage – la mine e aproape gol, nefolosind laptop-ul pe baterie.

image

Mai departe vin alte zone interesante Usage history și Battery capacity history:

image

Aici vedeți informații despre timpul de baterie asociat anumitor perioade de folosire. Ele vă interesează cel mai mult, aici fiind clare informațiile legate de cât de bună este autonomia pe fiecare tip de folosire.

Iar acum corelați-le cu un raport ce ține evidența autonomiei din ultimele luni. Battery life estimates poate să vă zică exact care e autonomia reală a sistemului dumneavoastră, pe baza informațiilor înregistrate în Windows 10.

image

Și poate cea mai importantă informație din tot raportul de mai sus este durata de viață măsurată de când a fost instalat sistemul de operare: Since OS install.

În cazul meu de aproape 3 ore, cu mult sub valoarea de 5 ore+ pe care mi-o putea da Windows 8.1 în momentul în care am schimbat bateria.

Timpul trece, autonomia scade. Dar e important să știm cum stăm și să ne gândim din timp dacă e cazul să schimbăm ceva.

Sper să vă fie de folos!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep