HomeMobileAndroidReview Samsung Galaxy S8 Plus: cel mai fain Android pe care il...

Review Samsung Galaxy S8 Plus: cel mai fain Android pe care il puteti cumpara

DSC_6285

Indiferent ce o să vă spună unii și alții trebuie să știți un singur lucru: Samsung Galaxy S8 Plus este cel mai fain Android pe care îl puteți cumpăra în acest moment. Indiferent dacă este sau nu cel mai performant, dacă își merită sau nu banii, dacă are sau nu cea mai bună cameră sau cel mai bun display, după ce îl veți vedea și îl veți ține în mână, veți dori să îl luați.

Vă spun asta din perspectiva unuia care în ultimii 15 ani a avut ocazia să testeze și să folosească tot ceea ce a fost mai bun pe piață. Galaxy S8 Plus e în acest moment Androidul care o să vă impresioneze cel mai mult, iar lucrul căruia i se datorează acest fapt este display-ul său cu margini rotunjite și lipsa butoanelor hardware de pe partea frontală.

Trebuie însă să știți că Samsung Galaxy S8 Plus nu este nici pe departe un smartphone desăvârșit – mai e de lucru la el și din păcate are și câteva neajunsuri. Despre ele o să vă vorbesc în cele de urmează.

Tot ceea ce contează

DSC_6389

Samsung Galaxy S8 Plus are toate elementele care să îl facă cel mai dorit smartphone al momentului: o configurație hardware de top (din care nu lipsește display-ul de 6.2 inci, cu rezoluție 1440 x 2960 pixeli și 529 ppi), unul dintre cele mai rapide procesoare de pe piață (Exynos 8895 Octa în varianta adusă de Orange + Octa-core 4×2.3 GHz & 4×1.7 GHz), un GPU performant (Mali-G71 MP20), suport microSD, 64 GB pentru stocare, 4 GB RAM, tehnologie quick charge și wireless charging, super cameră de 12 MP, Bluetooth 5, GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO), senzor de amprentă, scanner de iris plus clasica selecție de senzori: accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer, heart rate, SpO2.

DSC_6390

Le-am enumerat pe toate ca să știți că există pe S8 Plus. Nu îmi vine în minte ceva ce ar mai fi trebuit să fie inclus în el, așa că oricum l-ai privi, rămâne cea mai bună alegere din prisma configurației hardware.

Experiența de folosire

Doar că ceea ce îl face special pe S8 Plus nu este neapărat configurația hardware, ci experiența pe care acest smartphone ți-o oferă în lucrul zilnic. Cine vrea să vadă performanța și autonomia, sau calitatea pozelor făcute cu el este invitat să urmărească articolele de aici, aici și aici (poze de zi și poze de noapte) unde am pus alături S8 Plus de LG G6, Huawei P10, HTC U Ultra într-un megatest din care S8 a ieșit învingător.

Lucrurile care contează cu adevărat sunt altele. În primul rând pentru că se mișcă foarte bine în utilizarea normală (și nu pentru că ar fi cu mult mai rapid decât un S7 edge, vedeți aici ce și cum), apoi pentru că Android 7 Nougat îi vine ca o mânușă (mai ales dacă renunțați la shell-ul implicit dat de Samsung și puneți unul terț – eu am mers cu Pixel Launcher) și în final pentru că se ține foarte bine în mână, forma specială a carcasei ce pune în valoare display-ul Infinity de 18.5:9 permițând o prindere foarte bună.

DSC_6373

Fiind acoperit complet de sticlă (pe spate are protecție Gorilla Glass 5, care este doar … bunicică) va trebui să aveți mare grijă la cum îl folosiți și în mod special cum și de câte ori îl veți șterge, pentru că pe spate este un aspirator de amprente. Modelul testat de mine este cel Midnight Black și deși îmi place foarte mult cum arată, problema amprentelor e una destul de deranjantă. Partea bună este că există soluții, husele fiind deja disponibile pe piață (am testat un set huse Spigen pentru Samsung Galaxy S8+ de la MobileDirect.ro) la prețuri interesante și cu un design ce nu ascunde complet curbele lui S8 Plus.

DSC_6388

Display

S8 Plus e un smartphone mare, după oricare standard. Unii îl vor aprecia, alții vor spune că e prea mare. Trecând de la un Lumia 1520 la Lumia 950 XL, HTC 10 și S7 edge, dimensiunea de 159.5 x 73.4 x 8.1 mm nu mi se pare mare, cum nici display-ul de 6.2 inci nu mi se pare ceva ieșit din comun. Ca să zic așa … am ajuns să mă obișnuiesc și îmi place. De altfel îmi e foarte greu să revin la S7 edge sau HTC 10 după ce mai bine de 2 săptămâni m-am lăfăit în display-ul generos de pe S8 Plus. Totul se vede mai mare, mai clar, mai bine.

DSC_6294

Rezoluția 1440 x 2960 pixeli (cu densitate de 529 ppi) e excelentă, chiar și cu neajunsul că de foarte puține ori te poți bucura de rezoluția maximă. Din setările Android poți alege să schimbi rezoluția în ideea că vei putea prelungi autonomia – eu nu am făcut asta dintr-un motiv simplu: de ce să nu mă bucur de tot ce poate oferi aparatul? Dacă îi reduci rezoluția, de ce ai mai da banii pe acest smartphone?

DSC_6290DSC_6398

O poți face și probabil e recomandat în momentul în care ai nevoie (în situații speciale) să prelungești autonomia. Nu văd însă de ce în utilizarea zilnică ai vrea să renunți la teoretica rezoluție 1440 x 2960 și să alegi ceva și mai mic. Spun teoretică pentru că în afara shell-ului Pixel Launcher, al modulului Photos, a asistentului Bixby și poate încă vreo 3-4 aplicații, nu prea ai la dispoziție toată rezoluția 1440 x 2960. Mereu pierzi din ea bara de sistem (cea din partea superioară) și banda de jos, unde sunt butoanele touch, inclusiv home. De fapt, din aplicațiile pe care le folosesc zilnic – adică Chrome, Twitter, GMAIL, Instagram, Facebook, Flipboard, TuneIn Radio, Google Assistant – niciuna nu beneficiază de ecranul complet.

Screenshot_20170418-214204Screenshot_20170418-214152

Și cu toate astea, ideea de Infinity display te prinde și o să îți placă foarte mult pe măsură ce îl folosești. Am descoperit cu surprindere că activarea Blue Light Filter e chiar benefică seara, filtrul de lumină albastră permițând o strălucire mai moderată a ecranului, pe semi întuneric și întuneric.

Cred că poți discuta mult și bine pe marginea display-ului lui S8 Plus, cu foarte elemente pro. Aduc și câteva contra: dacă e să ne uităm la modul de reproduce a culorilor, display-ul de pe LG G6 face o treabă mai bună. Contează asta? Pentru unii da, pentru majoritatea deloc. Contează că atunci când vezi display-ul lui S8 Plus îți place – are acel ceva care să te atragă.

DSC_6391

În plus, combinația de display curbat cu o carcasă curbată la rândul ei pe spate, și un raport de aproximativ 19.5:9, îți permit o prindere foarte bună a aparatului.

Rezistența la apă și praf

Următorul lucru foarte important este certificarea IP68, de rezistență la apă și praf. Cine nu are așa ceva pe smartphone o să spună că nu contează, lucru destul de adevărat: ai un smartphone (și scump!) ca să ai grijă de el, nu să îl arunci pe unde apuci. Din experiență pot să vă spun că de când am smartphone-uri cu certificare IP67, IP68 stau mult mai liniștit când merg la schi, la mare sau în situațiile în care mă prinde ploaia pe afară. Se udă? Și ce dacă, lasă că ține.

Pentru mine nu contează neapărat opțiunea de funcționare sub apă – de când am S7 edge nu l-am folosit niciodată activ sub apă, că nu îi văd rostul. La fel stă treaba și cu S8 Plus. De udat, l-am udat de nenumărate ori. Ce vreau să zic este să nu vă bazați prea tare pe specificațiile astea de protecție la apă și praf, mai ales la apa de mare. Când ajungeți să dați vreo 800 EUR pe smartphone ar fi bine să îl protejați, indiferent de cât de mult vă zice producătorul că ar putea rezista.

DSC_6279

Always on

Odată cu Android 7 Nougat display-ul de pe smartphone devine și mai util: funcția permite afișarea permanentă a ceasului și a câtorva notificări, chestii care aduc un plus de utilitate smartphone-ului: dacă vrei să vezi ce notificări ai, nu mai trebuie să pornești ecranul. Informațiile sunt deja afișate pe el – gândiți-vă că mai ales în cazul display-ului AMOLED al Samsung, afișarea doar a câtorva elemente pe fundal negru, economisește foarte multă energie.

Autentificare biometrică prin scanner-ul de Iris

Prin eliminarea butonului hardware pentru Home și odată cu el prin mutarea senzorului de amprentă pe spate, Samsung a făcut ca autentificarea pe S8 Plus să redevină greoaie. E chiar complicat să ajungi cu degetul pe partea din spate, să eviți să atingi lentila camerei foto și să poți să folosești amprentă pentru autentificare rapidă.

DSC_6395

Am încercat și pentru mine nu merge. Cred chiar că prezența senzorului de amprentă pus pe spate sunt bani pierduți și spațiu irosit. Ai în schimb scaner-ul de iris, pentru autentificare biometrică. Fiind obișnuit cu funcționalitatea similară (Windows Hello) de pe Lumia 950 XL cu Windows 10 Mobile, nu mi s-a părut ceva peste măsură de inovativ. Merge din când în când, la fel ca pe Windows 10 Mobile, niciodată când ai nevoie cu adevărat. O poți folosi ca să ai opțiunea de deblocare rapidă, numai că tot PIN-ul rămâne de bază.

Unii zic că au reușit să păcălească autentificarea biometrică pe Samsung Galaxy S8 Plus – ceea ce au reușit ei să facă este să treacă peste recunoașterea facială dată de Android și nu peste scanner-ul de Iris. Și asta se poate face, doar că e ceva mai greu de realizat de către un utilizator obișnuit.

Camera foto

Fără doar și poate camera de 12 MP de pe Samsung Galaxy S8 Plus este un mare atu. E practic aceiași cameră foto de pe S7 edge, pentru care Samsung spune că a adus un software mai performant. Cred că e discutabil aici, ceea ce contează însă este că pozele ies foarte bine, filmele la fel (apropo, aici vedeți un set de filme făcute în low light cu Samsung Galaxy S8 Plus).

DSC_6415

Posesorilor de Samsung Galaxy S8 Plus cu siguranță le va face plăcere să fotografieze cu smartphone-ul. Atenție, nu vă bazați exclusiv pe el dacă vreți poze de calitate pe care să le și tipăriți. E foarte bine și că pe S8 Plus există 64 GB spațiu pentru stocare, loc suficient pentru poze și filme – scădeți totuși vreo 16 GB, ocupați de la început de sistemul de operare.

Sunetul: un difuzor normal, sunet bun în căștile AKG by Harman

DSC_6392

Sunetul din difuzor nu este neapărat o calitate a lui Samsung Galaxy S8 Plus. Este decent, dacă pot spune așa. Muzica se aude bine pentru unul ca mine care nu are pretenții. Ascult mult muzică de pe smartphone, în căști. S8 Plus vine în pachet cu un set de căști AKG by Harman (căști ce costă undeva la 99 USD), bunicele și ele. Deja cam toți producătorii de smartphone-uri vor să impresioneze prin căștile din dotare – și asta e bine. Cele AKG de pe Samsung Galaxy S8 Plus au și microfon pentru noise cancellation.

Pe partea de înregistrare audio, microfonul lui Galaxy S8 Plus face o treabă bună, exact așa cum te-ai aștepta la un smartphone de top.

Fast charging și wireless (Qi) charging

Un lucru ce îmi place mult la generația nouă de smartphone-uri, în special la S8 Plus e faptul că pe lângă o baterie mare (3500 mAh) există și funcția de încărcare rapidă, compatibilă cu orice alt încărcator standard (l-am folosit pe cel de pe HTC 10 și merge foarte bine). Într-un astfel de context, cu 4G activ permanent, fără power management activ, S8 Plus mă duce liniștit o zi – au fost câteva situații în care a trebuit să îl reîncarc, în 30 de minute am obținut 50% din baterie.

Desktop Experience: PC-ul din smartphone, o promisiune pentru viitor

Samsung a adus pe Samsung Galaxy S8 Plus o implementare proprie a funcției Continuum for Phones introdusă de Microsoft pe aparatele Lumia 950 XL cu Windows 10 Mobile. În esență e vorba despre posibilitatea de a transforma smartphone-ul într-un mini PC, punându-i un maus, o tastatură și un display mare, via DeX Station, dispozitiv ce poate fi găsit la MobileDirect.ro. În acest fel toate aplicațiile Android pot să fie folosite pe un ecran mare, unele cu opțiune de redimensionare a ferestrei, altele fără.

Samsung propune Desktop Experience (acesta este numele funcționalității) pentru zona de business. Cred că e prea îndrăzneață ideea, dat fiind securitatea precară a sistemului de operare Android. Pentru utilizatorul casnic are însă șanse mai mari să prindă un astfel de scenariu – dacă vreți să vedeți cum merge Desktop Experience în comparație cu Continuum for Phones vă invit să parcurgeți articolul și video-ul de aici.

Deocamdată tehnologia e la început, cu multe bug-uri. E însă surprinzător de avansată pentru o primă implementare și pentru asta aplaud inițiativa Samsung.

Asistentul digital Bixby

DSC_6390

Dacă Apple are Siri, Microsoft are Cortana, Google are Google Assistant, Samsung propune asistentul digital Bixby pe Galaxy S8 Plus. Ai chiar și un buton hardware dedicat pentru a-l porni (atenție, telefonul are doar 4 butoane hardware, unul dintre ele e folosit de Bixby!) în speranța că utilizatorii îl vor folosi.

Bixby face ceea ce bănuiți cu toții că vrea să facă: îți oferă informații (relevante și mai puțin relevante) despre ceea ce găseșți în jur, despre aplicațiile pe care le folosești, notificări. Ai chiar și un mod Bixby Vision, care să îți dea detalii despre ceea ce încadrezi în obiectivul camerei foto. Ca să îl poți folosi ai nevoie de cont pe serviciul Samsung. Dacă nu ai cont, nu e problemă, Bixby tot merge, doar că mai puțin eficient.

Cine vede piața de IT și înțelege unde e bătălia pentru bani, înțelege de ce Samsung vrea un asistent digital propriu – dacă îl poate impune utilizatorilor, pe termen lung are șanse să facă bani așa cum face Google acum. Nu spun că Bixby e rău, dar dacă sunt obișnuit cu Cortana (merge și pe Android) sau cu Google Assistant, de ce aș mai folosi și Bixby? I-am dat o șansă, nu mi-a adus mai nimic în plus față de ceea ce făcea deja HTC Blinkfeed sau elementele mai avansate date de Cortana sau Google Assistant.

Până acum era posibil să remapezi funcționalitatea butonului hardware Bixby și eu am făcut asta în perioada de folosire. De ce? Pentru că de foarte multe ori l-am apăsat în mod accidental când apucam telefonul. De câteva zile Samsung a decis că nu vrea să lase utilizatorii să facă ce vor ei cu butonul Bixby și i-au blocat posibilitatea de a-i fi schimbată funcționalitatea, dând un update.

Calitatea convorbirilor

Pe Orange 4G am activat și folosit opțiunea de HD Voice fără să fac nimic special. Smartphone-ul e recunoscut automat capacitatea SIM-ului și a abonamentului de a folosi HD Voice și l-a activat. În Brașov acoperirea HD Voice a Orange e bună, nu îmi aduc aminte să fi fost vreun moment în care să se fi dezactivat. Nici nu pot să vă spun că brusc calitatea audio s-a înzecit – nu, se aude bine și atât și pe principiul mai bine să fie bine decât să fie rău, dacă e disponibilă funcția, am folosit-o. Probabil că după ce mă întorc la HTC 10 (sau S7 edge) o să pot spune dacă observ o pierdere în calitate.

La nivel de calitate a recepției semnalului de voce și 4G, S8 Plus nu diferă foarte mult de ceea ce oferă S7 edge, deși m-aș fi așteptat să văd o îmbunătățire semnificativă prin prisma unui aparat cu dimensiuni mai mari. Am fost auzit și am auzit foarte bine în toate apelurile date de pe S8 Plus.

Concluzie: e greu să nu îți placă Galaxy S8 Plus

 

DSC_6400

Cam asta e ceea ce am avut de zis despre Galaxy S8 Plus. E un smartphone frumos, cu multe plusuri și câteva neajunsuri, ce în mod clar iese în evidență în mulțimea de smartphone-uri, în special cele Android.

Samsung merită aplauze pentru că a reușit un produs excelent după eșecul cu Note-ul de anul trecut. Cine gândește rațional probabil că nu și-l va lua, are alternative mai ieftine și poate mai utile/mai performante. Dar cine mai gândește rațional acum?

Smartphone-ul e deja un device pe care utilizatorii îl cumpără pentru că le place și nu pentru că sunt dependenți de ceea ce știe să facă. E deja un simbol de status, poate la fel cum e un ceas. Ori pe acest considerent, puțini pot rezista în fața lui S8 Plus. Chiar și cei mai fervenți oponenți ai Samsung trebuie să recunoască că S8 Plus e un produs reușit.

Îl recomand? Bineînțeles. Tuturor celor ce vor cel mai bun/fain Android al momentului. Și ca de obicei, gândiți-vă bine cât vreți să dați pe el, o soluție cu abonament de date e mult mai atractivă în fața unui preț la liber.

Nu îl recomand celor ce vor să plătească mai puțin pentru o funcționalitate similară – aici alternativele sunt LG G6 (la fel de performant, display poate mai bun, mult mai rezistent) sau Huawei P10.

Și tot ca de obicei, recomandarea mea este să mergeți să îl vedeți, să puneți mâna pe el și să vă jucați preț de câteva minute. Așa o să vă convingeți singuri dacă merită sau nu investiția.

Modelul Samsung Galaxy S8 Plus testat a fost primit prin Orange Smartphone Tester.

 

Preț: 860 EUR

Detalii: Samsung

 

PRO CONTRA
+ design
+ display edge
+ dimensiune
+ camera foto
+ performanță
– preț
– carcasa de sticlă se umple rapid de amprente
– display-ul generos nu e folosit complet
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. Cand zici ca ai activat HD Voice te rerefi la VoLTE, nu? HD Voice e activ implicit daca ai telefon compatibil si conexiune 3G

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep
Smartphone-ul e deja un device pe care utilizatorii îl cumpără pentru că le place și nu pentru că sunt dependenți de ceea ce știe să facă. E deja un simbol de status, poate la fel cum e un ceas. Ori pe acest considerent, puțini pot rezista în fața lui S8 Plus. Chiar și cei mai fervenți oponenți ai Samsung trebuie să recunoască că S8 Plus e un produs reușitReview Samsung Galaxy S8 Plus: cel mai fain Android pe care il puteti cumpara