HomeFeaturedFocusReview HUAWEI Mate 50 Pro: în primul rând, camera foto!

Review HUAWEI Mate 50 Pro: în primul rând, camera foto!

HUAWEI Mate 50 Pro

Recunosc că l-am așteptat la teste cu o oarecare nerăbdare pe HUAWEI Mate 50 Pro. Eram curios dacă inginerii chinezi au reușit să păstreze standardele înalte la nivel de fotografie pe care le practicau pe vremea colaborării cu Leica. Până la urmă cei de la Huawei au fost primii din zona de smartphone care au colaborat cu un brand dedicat și cu tradiție în fotografie. Și rezultatele acestei colaborări s-au văzut imediat. Flagship-urile chinezilor au dominat multă vreme topurile de specialitate, începând cu DxOMark. Și uite că o fac și în continuare, ba chiar fără emoții aș spune, pentru că tocmai am aflat că Mate 50 Pro a fost încoronat ca rege al acestui top de referință.

Am vrut să văd și restul aspectelor acestui vârf de gamă. Pentru că mă interesează și construcția și performanțele (cu tot cu autonomie), dar și ușurința în utilizare. Evident, este important și prețul chiar dacă suntem pe segmentul high-end și câteva sute de lei nu fac o diferență atât de mare.

În cele ce urmează o să încerc să surprind pe scurt toate aceste aspecte, pentru a putea trage o concluzie legată de acest terminal premium. Însă până la a dezvolta, cred că un prim pas logic ar fi să vedem ce ne propune terminalul din punctul de vedere al configurației.

Specificații tehnice HUAWEI Mate 50 Pro

Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru HUAWEI Mate 50 Pro:

  • Ecran: OLED
  • Diagonală: 6.74 inchi
  • Rezoluție: 2616 x 1212 pixeli
  • Densitate: 428 ppi
  • Aspect: 19.5:9
  • Rată de refresh: 120 Hz
  • Screen-to-body ratio: 91.3%
  • Protecție: Huawei Kunlun Glass
  • Altele: margini laterale curbate
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (4G)
  • Procesor: octa-core (1 x 3.19 GHz Cortex-X2 + 3 x 2.75 GHz Cortex-A710 + 4 x 2.0 GHz Cortex-A510)
  • GPU: Adreno 730
  • Memorie RAM: 8 GB
  • Memorie internă: 256 GB sau 512 GB
  • Slot card: da, NM (Nano Memory), slot hibrid
  • Sistem de operare: EMUI 13
  • Cameră foto principală: sistem de trei camere (50 MP, f/1.4-f/4.0, 24mm, wide, PDAF, Laser AF, OIS + 64 MP, f/3.5, 90mm, periscope telephoto, PDAF, OIS, 3.5x optical zoom + 13 MP, f/2.2, 13mm, 120˚, ultrawide, PDAF)
  • Cameră foto frontală: dual camera (13 MP, f/2.4, 18mm, ultrawide + TOF 3D)
  • Senzor de amprentă: da, integrat sub display
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 4700 mAh
  • Încărcare rapidă: 66W
  • Încărcare wireless: 50W
  • Încărcare inversă wireless: 5W
  • Altele: USB Type-C, dual-SIM (hibrid), NFC, infraroșu, certificare IP68, Face ID
  • Dimensiuni:  162.1 x 75.5 x 8.5 mm
  • Greutate: 205 g
  • Construcție: față sticlă, spate sticlă, ramă metalică
  • Culori: Black, Silver, Purple, Orange

Mă gândeam că vom primi la teste varianta portocalie, pentru că nu sunt un fan al suprafețelor glossy. În schimb am primit varianta de culoare neagră, cu memorie internă de 256 GB, lucru care până la urmă nu schimbă mai nimic din experiența de lucru cu acest smartphone.

Vedem o configurație de așteptat vizavi de un flagship veritabil, care pare capabilă să genereze performanțe pe măsură. Se remarcă în mod negativ limitarea vitezei de transfer al datelor la 4G/LTE, deși chipset-ul celor de la Qualcomm poate suporta și viteze 5G. Este păcat, dar sunt cunoscute restricțiile cu care cei de la Huawei au de luptat inclusiv pe teritoriul Uniunii Europene.

Performanțe demne de un vârf de gamă

Ai lista de specificații tehnice, este normal să te întrebi și ce performanțe pot genera acestea. Un prim răspuns legat de performanțele lui HUAWEI Mate 50 Pro îl oferă aplicațiile de benchmark cele mai populare, care lasă și loc de comparații. Până la a trece la analiza lor, trebuie spus că din această perspectivă telefonul nu este cu nimic mai prejos decât competitorii săi de la brandurile concurente.

Cu toate acestea, remarc o mică diferență între ceea ce am obținut eu în teste și ceea ce au reușit alții cu Mate 50 Pro. Nu este o diferență majoră, vreau doar să știți că, dacă aceste scoruri sunt importante pentru voi, se poate și mai bine.

Acestea fiind spuse, am rulat întâi AnTuTu Benchmark, aplicația cea mai populară, în ciuda contestatarilor. Scorul de mai jos este cel mai bun din cele trei încercări. Aveți capturile de ecran.

Am rulat mai apoi testul de performanță din PCMark. Vedeți mai jos, în capturile de ecran, rezultatele obținute.

A urmat testul Geekbench 5. La fel, aveți mai jos screenshot-urile cu rezultatele.

Am dat drumul și la toate testele din GFXBench. Aveți capturile de ecran cu toate rezultatele obținute.

În cele din urmă am rulat și câteva teste din 3DMark. Mai întâi Sling Shot și Sling Shot Extreme.

Iar mai apoi Wild Life și Wild Life Extreme.

Trebuie să precizez că HUAWEI Mate 50 Pro pare să aibă un sistem de răcire foarte bine pus la punct din moment ce terminalul nu s-a încălzit deloc în timpul acestor teste. Am avut astfel de probleme cu alte telefoane, atunci când rulam pe ele aplicațiile benchmark, care solicită resursele la maxim.

Senzația de flagship veritabil am avut-o și în timpul utilizării cotidiene a telefonului. Inclusiv când l-am folosit pentru fotografii. Răspune extrem de bine la comenzi, interfața fiind foarte rapidă. Nu se agață, nu se blochează, nu se resetează și nici nu se oprește. Pentru că trebuie să menționez că am avut și astfel de incidente cu câteva dintre ultimele telefoane testate. E drept, erau din categoria mid-range sau chiar entry-level, dar sunt foarte neplăcute acele situații.

Revenind, din punct de vedere al performanțelor nu am nimic de reproșat la adresa lui Mate 50 Pro. Doar cuvinte de laudă aici: orice veți dori să faceți cu el se va realiza rapid, cursiv și fără ca aparatul să se încălzească. Și aici mă refer la jocuri, editarea de materiale video, vizionarea de filme sau documente office.

Autonomie îndestulătoare

Evident că am testat și bateria lui Mate 50 Pro. Autonomia unui telefon este până la urmă tot un aspect legat de performanțele sale. Și senzația de mai sus se păstrează și din acest punct de vedere. Am rulat și testul de baterie din PCMark, rezultatul confirmând sentimentul de confort în utlizare pe care o lasă terminalul. Mai jos puteți vedea rezultatele obținute.

HUAWEI Mate 50 Pro trece lejer testul sensibil al unei întregi zile de utilizare fără să fie nevoie de încărcare. Dacă nu reușești să duci o zi întreagă cu bateria telefonului, atunci sunt probleme. Dar aici nu este cazul. Chiar și în zilele în care am forjat telefonul cu benchmark-uri sau poze, tot ajungeam la finalul zilei cu peste 20% din baterie.

Așa că punem și aici o bilă albă pentru terminal.

Preț destul de mare

Îmi este destul de greu să apreciez cum poate fi privit prețul lui Mate 50 Pro. Trebuie spus că prețul pentru o unitate fix ca cea testată de noi, cu 8 GB de RAM, 256 GB de memorie internă, de culoare neagră, este de 6000 lei. În magazinul Huawei Mobile Store al companiei chineze, momentan telefonul nu se află pe stoc.

Îl puteți găsi și în oferta Altex, cu mențiunea că acolo este pe stoc. Prețul este același.

Și se mai poate găsi și la operatorii de telefonie mobilă.

Ce vreau să spun este că Huawei a reușit să ducă terminalul la cât mai mulți parteneri și cei interesați îl pot achiziționa pe mai multe căi.

Legat de preț, acesta poate fi privit din două perspective. Pentru telefonul care domină topul DxOMark, care teoretic are cea mai bună cameră foto, aș spune că este un preț cinstit. Cu atât mai mult cu cât în pachetul standard avem și o husă de protecție realizată din silicon transparent, dar și încărcătorul de 66W. Accesorii care mai costă câteva sute de lei și pe care la produsele Apple sau Samsung nu le mai găsim în cutie.

Pe de altă parte, dacă ne uităm la ofertele similare, putem găsi câteva opțiuni la prețuri ceva mai mici. M-am uitat doar la brandurile consacrate și la vârfurile de gamă ale acestora. Din această perspectivă, am putea considera prețul ca fiind mare.

Însă înclin să merg spre prima abordare. Avem cea mai bună cameră de pe un smartphone, avem și încărcător rapid inclus și o husă de protecție, aș spune că prețul este corect.

Camera de top cu rezultate remarcabile

Am ajuns și la aspectul cel mai important: camera foto.

Am scos telefonul la o plimbare prin centrul Brașovului într-o după amiază, aproape de înserat, cu un soare care mai scotea capul din nori. Mi-a plăcut că atunci când sistemul de camere este folosit în modul auto știe singur să detecteze mai multe tipuri de fotografii și AI-ul comută automat pe cel mai potrivit mod.

Aveți mai jos câteva fotografii din centrul vechi al orașului făcute cu Mate 50 Pro.

Și o mostră despre cum își face treaba sistemul foto atunci când folosim zoom-ul. Care până la 3.5x este un zoom optic. Dar optimizările software lucrează și își fac treaba și după această barieră. Aveți mai jos fotografiile. Cu mențiunea că am urcat până la 100x. Și că nu am avut un trepied care să mă ajute.

Am fost și la o plimbare în natură. Un loc perfect pentru a testa modul super macro. AI-ul detectează și aici faptul că este nevoie de o schimbare de mod și își face treaba și aici.

Trebuia să încerc și fotografiile pe timp de noapte. Așa că am făcut-o cu ocazia unei plimbări de seară pe lângă casă. Rezultatele sunt uimitoare. Prima fotografie este doar ca să înțelegeți cât de întuneric era în curtea bisericii de lemn. Un întuneric ce scuză și încadrarea proastă. Fotografiile au fost realizate într-un întuneric deplin, fără flash, în night mode-ul detectat automat de AI.

Toate fotografiile pot fi găsite la dimensiuni mai mari într-un album evidențiat separat pe pagina de Facebook MOBzine România.

Concluzia legată de performanțele foto este clară: sistemul de camere foto este marele argument al acestui smartphone. Un argument suficient de puternic încât să eclipseze anumite neajunsuri care i se pot imputa terminalului. HUAWEI Mate 50 Pro este o opțiune foarte clară pentru cei care doresc un telefon care să facă poze reușite. Și aici, la nivel de flagship-uri disponibile pe piața din România, opțiunile sunt oarecum limitate. Mai ales dacă ne uităm înspre companii producătoare cu o prezență solidă la noi în țară.

Argumente PRO și CONTRA, concluzii

La capitolul plusuri, încep în mod clar cu camera foto, aici nu există niciun dubiu. Și tocmai am detaliat mai sus suficient de mult.

Viteza dispozitivului este și ea un argument clar în favoarea sa. Cu tot cu baterie. Nu doar autonomia merită evidențiată, dar și viteza de încărcare, superioară flagship-urilor producătorilor de top. Un aspect la care telefonul își surclasează clar competiția directă.

Aș mai menționa aici ecranul. Panel-ul OLED vine cu o luminozitate care înlătură orice fel de probleme de vizibilitate, chiar și atunci când folosești telefonul afară, într-o zi însorită, direct în bătaia soarelui. Culorile sunt redate corect, accentele stridente lipsesc cu desăvârșire.

Nu sunt un fan al marginilor laterale curbate, dar acestea dau un plus de eleganță și contribuie la un aspect general de dispozitiv premium. Aici își aduc aportul și materialele de calitate pe care compania chineză le-a folosit.

În zona de așa și așa aș menționa în primul rând prețul. Aș pune tot aici și interfața și sistemul de operare HarmonyOS. Inginerii chinezi fac eforturi să compenseze interdicțiile de care se lovește compania și aceste eforturi se văd. Magazinul de aplicații AppGallery are tot mai multe aplicații importante (recent a fost adăugată și aplicația Mobile Banking a UniCredit). Nu mai reprezintă o problemă faptul că nu ai aplicațiile Google, acest lucru se rezolvă în câteva minute. Pentru cei care caută o modalitate de a beneficia de serviciile Google, aceasta este reprezentată de Gspace. Un magazin de aplicații disponibil pe AppGallery, care oferă acces ușor la cele mai populare aplicații Google, dar și la altele, precum Uber sau Spotify. După doar câteva click-uri, utilizatorii se pot bucura de aplicațiile lor preferate, acestea fiind ușor de descărcat pe ecranul de pornire prin intermediul acestui Gspace.

Desigur, unii ar putea emite pretenții de la un high-end, dar situația Huawei este deja cunoscută și trebuie apreciat efortul depus pentru a crea un magazin alternativ pentru aplicațiile Android, unul care să nu se supună regulilor Google.

În schimb nu îmi place faptul că în continuare interfața este plină de bloatware. Nu vreau să am pe telefonul meu nici aplicația CCC Shoes, nici aplicația Tinder, nici un generator de meme-uri și nici alte asemenea aplicații. Da, de unele dintre ele se poate scăpa, mai greu sau mai ușor, dar este ușor deranjant că ai de făcut această muncă de curățare a interfeței. Și aș vrea să văd că pe acest flagship am cea mai nouă versiune Android, nu un fork al unei versiuni mai vechi.

Mai am și alte câteva reproșuri pentru HUAWEI Mate 50 Pro. În primul rând lipsa suportului pentru 5G îi poate fi reproșată telefonului. Și aici este un subiect sensibil, așa că nu o să mai insist.

Nu îmi place (aici îmi asum faptul că poate fi o apreciere subiectivă) notch-ul destul de mare de pe ecran.

E drept că telefonul are doi senzori acolo, dar se puteau găsi soluții mai elegante. Ne-a demonstrat-o Huawei nova 10 Pro, spre exemplu. Și aș fi vrut ca Huawei să vină cu suport microSD pentru extinderea capacității de stocare, nu cu formatul proprietar de card de memorie.

Așa cum se vede, deși există și câteva minusuri, balanța înclină clar spre lucrurile pozitive. Era și normal ca un telefon de talia lui HUAWEI Mate 50 Pro să aibă de partea sa argumente solide. Așa că îl pot recomanda cu tărie, mai ales pentru aceia care țin foarte mult la performanțele foto ale telefonului lor. Este publicul către care se duce cel mai tare acest telefon. Nu este un produs care merge exclusiv către acest public, are clar și alte argumente despre care am vorbit mai sus. Și pe care sunt sigur că le puteți descoperi și voi, după o scurtă interacțiune cu el – după cum am spus deja, Huawei are suficienți parteneri la care să puteți vedea telefonul. Vă puteți convinge și singuri că este vorba despre un terminal premium high-end, un veritabil vârf de gamă în care inginerii companiei chineze au pus tot ce au avut mai bun.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep