HomeMobileAndroidCateva impresii despre Motorola Moto G5

Cateva impresii despre Motorola Moto G5


Am folosit aproape patru săptămâni un Motorola Moto G5 de la Lenovo, timp mai mult decât suficient pentru a-mi face o impresie completă despre acest mid-range. Și recunosc că am început relația cu el cu stângul, datorită aspectului său fizic, care nu s-a potrivit cu gusturile mele. Însă, așa cum știm și cum am spus-o de atâtea ori, aprecierea aspectului fizic și a designului este o chestiune pur subiectivă, așa că am decis destul de repede să trec peste această primă impresie și să mă uit și la comportamentul și performanțele acestui terminal, precum și la specificațiile și aspectele cheie pentru un smartphone, cum ar fi ecranul, autonomia sau camera foto. Și bine am făcut, pentru că am descoperit și câteva argumente în favoarea lui Moto G5, dar și aspecte la care telefonul lasă de dorit.

În acest stil, cu bune și cu rele, terminalul se poate dovedi o alegere destul de OK, mai ales că pare a avea un preț competitiv, de aproximativ 900 lei, versus specificațiile tehnice pe care le oferă. Problema lui mai mare nu este la preț, ci la disponibilitatea pe piața din România, unde poate fi găsit deocamdată doar în oferta Telekom, în combinații cu serviciile operatorului. Prețul întreg este de 899 de lei la Telekom (varianta cu memorie RAM de 2 GB și capacitate internă de stocare de 16 GB), însă probabil că telefonul este blocat în rețea. În rest, destul de absent din ofertele magazinelor online, cel puțin al celor ceva mai cunoscute sau ale operatorilor. E drept, poate fi găsit pe câteva site-uri obscure, dar nu sunt sigr că aș avea curaj să cumpăr de pe ele.

Dacă tot am vorbit despre faptul că există două versiuni de memorie, cred că ar fi momentul să trecem în revistă configurația acestui smartphone. Așadar, specificațiile tehnice ale lui Moto G5 sunt:

  • Ecran: IPS LCD
  • Dimensiune ecran: 5,0 inchi
  • Rezoluție: full HD (1080 x 1920 pixeli)
  • Densitate: 441 ppi
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 430
  • Procesor: octa-core, 1,4 GHz, Cortex-A53
  • GPU: Adreno 505
  • Memorie RAM: 2 GB/3 GB
  • Stocare internă: 16 GB/32 GB
  • MicroSD: Da
  • Cameră foto principală: 13 megapixeli (f/2.0, phase detection autofocus, LED flash)
  • Cameră foto frontală: 5 megapixeli (f/2.2)
  • Acumulator: 2800 mAh Li-Ion (removable)
  • Sistem de operare: Android 7.0 Nougat
  • Dual-SIM: Da
  • Altele: senzor pentru citirea amprentei digitale, conectivitate LTE, microUSB 2.0
  • Dimensiuni: 144,3 x 73 x 9,5 milimetri
  • Greutate: 145 grame
  • Culori: Lunar Grey, Fine Gold, Sapphire Blue

Noi am avut în teste versiunea cu 2 GB de memorie RAM și capacitate internă de stocare, de culoare aurie.

Probabil că aici a fost și motivul pentru care nu mi-a plăcut telefonul din punct de vedere fizic, pentru că plasticul din care este construit, mai ales capacul detașabil din partea din spate, este vopsit destul de ciudat și nu reușește să aibă un aspect metalic, cum probabil că s-a dorit.

Materialele din care este construit telefonul nu au cea mai bună calitate și se vede că Lenovo a făcut concesii în ceea ce privește construcția telefonului pentru a păstra costul de producție cât mai jos.

Nici marginile ecranului, care sunt destul de groase și constrastează destul de puternic cu ceea ce au adus în prim plan telefoanele cele mai recente (ce-i drept, din altă categorie), nu ajută la un aspect fizic agreabil.

Iar profilul destul de gros al telefonului, combinat cu dimensiunea mică, îl îndepărtează de aspectul modern pe care îl etalează alți competitori. Probabil că am fost tentat să îl compar cu Huawei P10 Lite, pe care l-am avut în mână în aceeași perioadă, însă să nu uităm că vorbim totuși de două categorii de preț diferite.

Cred că am oferit destule argumente pentru care nu mi-a plăcut telefonul din punct de vedere fizic, așa că am decis să recurg la niște huse de protecție, care să îi mai ascundă și să îi schimbe din formă și, în același timp, să îi confere un grad sporit de rezistență în cazul unor incidente neplăcute.

Am apelat ca de obicei la partenerii noștri de la MobileDirect, care au în oferta lor o gamă extrem de largă de huse, carcase și accesorii pentru orice model de smartphone. Au găsit câteva huse și carcase și pentru Moto G5. Am ales două modele de huse CUBZ iPaky pentru Moto G5, una cu negru și cu o nuanță de auriu foarte apropiată de culoarea telefonului și una care înlocuiește auriul cu un albăstrui/gri, pentru cei care vor să evite pe cât posibil auriul.

Husele au rol estetic, dar mai ales de protecție, fiind destul de solide. Nu se simte foarte mult plusul adus la dimensiuni și greutate. Iar marginea lor vine peste nivelul ecranului, asigurându-i și acestuia un plus de protecție în cazul incidentelor neplăcute.

Am vorbit mai devreme despre specificațiile tehnice, este cumva de așteptat să atacăm și partea de performanțe. Dacă vorbim despre benchmark-uri, știți deja părerea mea despre ele. Totuși, pentru amatorii de cifre seci și comparații doar de dragul clasamentelor, am rulat un AnTuTu Benchmark pe Moto G5. Scorul este mai mic decât la competitorii săi, mie mi se pare că nu reflectă obligatoriu realitatea. Ce a ieșit, vedeți mai jos.

Însă performanța unui smartphone, așa cum o văd eu, ține mai ales de comportamentul său în timpul utilizării cotidiene. Și aici lucrurile se schimbă, pentru că Moto G5 nu a avut niciun fel de sincope în perioada în care l-am folosit. Nu s-a blocat, nu s-a resetat, nu s-a încins și nici nu a dat vreun fel de eroare. E drept, nici nu m-am jucat pe el. L-am utilizat ca telefon de serviciu, pentru job-ul de la Integrator Soft. Cu tot ce înseamnă convorbiri și SMS-uri, date și două wireless-uri, social media, mail și ceva browsing. Și la acest nivel de utilizare, nu am nimic să îi reproșez.

Și dacă tot am început cu aspectele pozitive, trebuie să remarc și partea de autonomie, care trece cu brio bariera unei zile întregi de utilizare. Ba chiar reușește să rezerve și câteva surprize plăcute utilizatorului, cu o autonomie chiar și de peste două zile. Asta în ritmul de utilizare descris mai sus. Eu zic că este clar o bilă albă pentru Moto G5.

Tot la punctele pe care le-am apreciat la acest smartphone aș trece și sistemul de operare curat, fără bloatware inutil și aproape de stock, cu o interfață aerisită și ușor de folosit. Este o trăsătură care îi recomandă pe ce de la Lenovo, după momentul preluării Motorola. Au preluat acest stil de a prezenta platforma software de la Motorola și pe terminalele proprii. Acum vorbim despre un Motorola, dar de mult am vrut să fac paranteza asta legată de Lenovo și modul în care a preluat o chestie pozitivă pentru care mulți fani apreciau Motorola pe vremea când Google deținea compania.

Și tot ca un argument (pozitiv) al celor de la Motorola, trebuie evidențiată și partea de control prin gesturi, care funcționează (a fost verificată) și care se poate dovedi folositoare pentru anumite categorii de utilizatori.

La capitolul impresii oarecum neutre, care nici nu au dezamăgit prea tare, dar nici nu au ieșit în evidență la modul pozitiv, aș pune camera foto. Parcă aș fi avut așteptări ceva mai mari de la ea. Pozele sunt decente, nu sunt de neutilizat cum ar spune cei mai exigenți dintre fotografi.

Trebuie doar o atenție sporită în momentul focusului, pentru că influențează foarte mult culorile. Și dacă acest lucru poate părea normal în interioare cu condiții slabe de lumină, în exterior, într-o zi însorită, în care focusul se face pe un plan îndepărtat, cu soarele în spate, parcă nu mai este chiar în regulă. Am pus două seturi de fotografii pentru a exemplifica acest comportament.

Nu o să mai insist și nu o să mai intru în alte detalii, ci o să las pozele să vorbească. Așa cum am spus-o, unele ies chiar OK. Dar nu toate. Și de cele mai multe ori este alterată culoarea cerului, care devine începe să ardă poza.

M-a dezamăgit cel mai tare display-ul. Chiar dacă vorbim de o rezoluție full HD, avea un aspect ușor lăptos, albicios. Iar în condiții de lumină puternică, în exterior, era foarte dificil de vizualizat ce afișează, chiar și cu luminozitatea dusă la maxim. Este cam singurul lucru pe care i l-aș reproșa (evident, privindu-l în contextul categoriei din care face parte și al prețului cerut pentru el), dincolo de aspectul fizic al telefonului, a cărui apreciere este subiectivă.

În plus, marele reproș la adresa Lenovo de această dată, nu a terminalului, ține de greutatea cu care poate fi găsit telefonul pe piața din România. Și este păcat, pentru că după părerea mea are un preț suficient de competitiv.

Am răspuns astfel și la întrebarea inevitabilă legată de recomandarea unui astfel de terminal. Da, l-aș recomanda acelor utilizatori care vor un mid-range decent și care au un buget foarte rigid. Daca ai strict 900 de lei și nu ești dispus să mai aloci absolut nimic în plus, s-ar putea să fie o alegere potrivită. Dacă însă se mai pot scoate 100-200 de lei în plus, cred că apar și alte variante, care oferă argumente în plus. Oricum, una peste alta, telefonul își face treaba și până la urmă asta este cel mai important, așa că merită luat în considerare ca opțiune, în condițiile de mai sus.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep