HomeFeaturedFocusTrei argumente in favoarea lui ASUS ZenFone Max

Trei argumente in favoarea lui ASUS ZenFone Max

IMG_20160403_131043

Folosesc de ceva vreme și un ASUS ZenFone Max, căruia mai nou am început să-i exploatez chiar și abilitățile dual-SIM. Este telefonul meu de muncă (asta pentru că îmi place să testez și partea de apeluri), de la Integrator Soft, dar găzduiește și un SIM de teste, pentru că chiar am fost curios cum face managementul a două cartele. Și l-a făcut bine, nu am nimic să-i reproșez din acest punct de vedere. Este un terminal care se descurcă onorabil cu task-urile la care utilizatorul clasic își supune telefonul și, chiar dacă nu face parte din zona telefoanelor de top și nici nu este chiar nou (a apărut de câteva luni bune), este un smartphone care prin prisma raportului preț/specificații poate reprezenta o opțiune serioasă pentru doritori.

Nu are cea mai nouă configurație, fiind un mid-range cu câteva argumente demne de luat în calcul (cu un mare plus evident în zona de autonomie, datorat acumulatorului de 5000 mAh) însă nu toată lumea are nevoie de un flagship. Mai bine să îi trecem în revistă specificațiile tehnice, dacă tot le-am adus în discuție și după vom analiza împreună nivelul la care se clasează ASUS ZenFone Max, nu atât prin comparație cu alte telefoane, cât mai ales prin perspectiva alteptărilor utilizatorului standard.

IMG_20160403_131140

Așadar, din punct de vedere tehnic, ZenFone Max dispune de:

  • Ecran: 5,5 inchi, IPS
  • Rezoluție: HD (720 x 1280 pixeli)
  • Densitate: 267 ppi
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 410
  • Procesor: 1,2 GHz quad-core (Cortex-A53)
  • GPU: Adreno 306
  • Memorie RAM: 2 GB
  • Stocare internă: 8 sau 16 GB
  • Camera foto principală: 13 megapixeli, f/2.0, laser autofocus, dual-LED (dual tone) flash
  • Camera foto secundară: 5 megapixeli, f/2.0
  • Acumulator: 5000 mAh
  • OS: Android 5.0 Lollipop cu Asus ZenUI
  • Altele: dual-SIM, LTE

Așa cum spuneam, o configurație pe care eu aș plasa-o în partea de jos a zonei de mid-range, cu focus evident pe autonomie, acolo unde așteptările de la acest terminal au fost mari. ASUS ZenFone Max este exact genul de telefon care ți se pare ușor învechit din punct de vedere tehnic, dar nici nu ai ce să îi reproșezi la nivel de comportament. În afară de acumulator, poate doar memoria RAM să iasă puțin din configurațiile standard pe acest calapod.

Am făcut și o scurtă radiografie a performanțelor, la nivel pur teoretic, cu AnTuTu Benchmark, pentru fanii acestui tip de clasificare, chiar dacă mie nu îmi plac cifrele seci. Senzația persistă și aici, rezultatele, așa cum pot fi ele văzute în pozele de mai jos sunt destul de subțirele. Însă, încă odată mi-a venit în cap faptul că telefonul s-a descurcat fără cusur în toată perioada în care l-am folosit. Și asta alimentează o teorie de-a mea, conform căreia specificațiile high-end și scorurile mari din benchmarkuri reprezintă și o componentă însemnată de marketing.

Mai jos vedeți rezultatele din AnTuTu Benchmark.

antutu 1

antutu 2

În ciuda scorului mic și a specificațiilor ușor depășite pe alocuri, mie îmi place ASUS ZenFone Max. Și o să vă dau trei argumente pentru acest lucru, după care, evident, o să și cârcotesc puțin la adresa telefonului.

Autonomia

În mod clar, principalul argument al lui ZenFone Max este autonomia cu mult peste medie, dată de acumulatorul de 5000 mAh, o capacitate destul de rar întâlnită la un smartphone. Combinația dată de bateria mare și specificațiile subțirele, care au totuși avantajul că nu consumă foarte multă energie, este ideală pentru o autonomie uimitoare. Am avut chiar și perioade de șapte zile în care nu am încărcat deloc telefonul, cu două SIM-uri, cu wireless-ul pornit, cu mail-uri și social media, cu fotografii și filme, chiar și cu realizarea de video-uri hyperlapse, ceea ce pentru un smartphone este o adevărată performanță.

La acest capitol ZenFone Max este un adevărat campion. V-am propus micul meu test de autonomie cu rularea de filme, însă comportamentul telefonului s-a păstrat indiferent de activitatea desfășurată. Nici măcar sesiunile de gaming nu au secat bateria, însă s-au împiedicat puțin de limitările hardware. La nivel de performanțe aici aș putea să acuz, însă nu sunt genul care să se joace pe telefon, prefer oricând un film. Și pe acela, doar dacă situația chiar o cere.

IMG_20160403_131239

Accentul pus de ASUS pe autonomie este unul corect, bine ales, care evidențiază clar telefonul în fața competitorilor cu aceleași specificații. Un avantaj clar, pe care niciun utilizator nu îl va putea ignora.

Construcția

Mi-a plăcut foarte mult telefonul, în ciuda aspectului masiv. Nu are cele mai subțiri margini ale ecranului, se putea mai bine aici, nu este nici tocmai subțire și nici ușor. Ultimele două, în evidentă legătură cu acumulatorul de capacitate mare. Însă chiar și așa, îmi conferă o senzație de soliditate, de lucru bine închegat, pe care nu am putut să o ignor.

Această construcție solidă, combinată cu rama metalică și mai ales cu capacul din spate din policarbonat, care imită foarte bine pielea naturală (cu cred că este chiar piele naturală ca la ASUS ZenFone Zoom, dar o imită foarte bine), este una care se împacă foarte bine cu o mână bărbătească. Poți să ții telefonul destul de bine în mână, spatele asigură o aderență suficientă, amprentele digitale nu rămân pe dispozitiv. Dispare acea senzație de fragilitate pe care ți-o dau anumite flagshipuri și care știrbește din apectul lor fizic finuț și bine lucrat.

IMG_20160403_131058

Evident, aici avem de-a face cu o chestie subiectivă. Este vorba de gusturile personale ale fiecăruia dintre noi. Eu unul m-am împăcat foarte bine cu ZenFone Max din acest punct de vedere, deși îl simțeam destul de bine în buzunarele pantalonilor. Evident, mi-ar fi plăcut să testez modelul alb, sunt convins că arăta și mai bine. Nu prea mă mai împac cu telefoanele negre.

Prețul

Date fiind cele de mai sus, consider că și prețul telefonului este un avantaj. ASUS ZenFone Max costă 849 de lei la eMag.ro, versiunea cu stocare internă de 16 GB, cea pe care am testat-o și noi. Pentru piața din România, acolo unde brandurile autohtone încă mai speră să dea lovitura, este un preț bun, un preț cinstit. Evident, se pot găsi și alte variante la acest buget, însă nu trebuie ignorată autonomia excelentă a acestui telefon. Pentru cei care vor să scape de grija încărcării zilnice a telefonului, este ideal.

Ce îi reproșez

Nu puteam să nu îi găsesc și un cusur. Ba chiar i-am găsit unul destul de mare. Software-ul! Interfața de ASUS este de-a dreptul supărătoare, mai ales când îți aduce notificări despre toate aplicațiile proprietare preinstalate. Și aplicații de genul acesta sunt din belșug. Cantitatea de bloatware de pe ZenFone Max (și cred că de pe orice telefon ASUS) este de-a dreptul imensă. Da, știu, cu puțin efort se mai pot dezactiva din ele, dar nu era de o mie de ori mai elegant să nu le avem? Cred că interfața asta aglomerată este una dintre piedicile din calea pătrunderii ASUS în ofertele operatorilor. E păcat.

bloatware

Țin minte că doar Prestigio a mai reușit să mă enerveze așa.

Concluzie

Chiar și cu acest of în suflet, tot aș recomada telefonul acelora care își doresc abilități decente, performanțe fără sincope în activitățile cotidiene și o autonomie crescută, totul la un preț cinstit. Cu atât mai mult cu cât, deși nu am prezentat-o la avantaje, camera, care pentru mine este un aspect important la un smartphone, s-a descurcat peste așteptări. Nu am insistat cu fotografiile, am vrut doar să fiu sigur că evit vreo surpriză neplăcută. Două-trei mostre făcute pe fugă, demonstrează că ASUS ZenFone Max este acolo când ai nevoie de el și din acest punct de vedere.

P_20160403_111926

P_20160403_111505

P_20160403_111433

Toate acestea fiind spuse, telefonul își merită banii. O spun încă odată, este păcat că nu își face loc și în ofertele operatorilor, s-ar vinde destul de bine acolo.

3 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep