HomeFeaturedFocusBoxele inteligente sunt folosite prea putin la controlul dispozitivelor smart de acasa

Boxele inteligente sunt folosite prea putin la controlul dispozitivelor smart de acasa

Invoke-SilverConform unui studiu făcut de IHS Markit în lunile martie și aprilie 2018, din cei 937 de posesori de boxe inteligente și/sau asistenți virtuali din SUA, UK, Japonia, Germania și Brazilia, doar 6% îl folosesc pentru a controla dispozitivele smart de acasă – lumina, termostat, centrală, uși etc.

Boxele inteligente și asistenții virtuali luați în calcul sunt HomePod/Siri, Google Home/Google Assistant, Microsoft Cortana, Bixby și Amazon Echo/Alexa. Utilizatorii care au difuzoare inteligente le foloses în mod special să afle știri, prognoza meteo, ceva întrebări generale, redare de muzică, trimitere de mesaje și efectuarea de apeluri de voce/video, efectuarea de cumpărături online și abia la final controlul dispozitivelor casnice.

IHS-market-june-2018-speakersCred că este evident de cea categoria de dispozitive smart nu e prezentă: pentru că piața nu este încă matură, nu există standarde clare, soluții complete de automatizare a casei inteligente. Din acest motiv este normal ca utilizatorii să fie încă reticenți în a avea așa ceva în casă și prin urmare, dacă nu au aparatele, nu au cum să le folosească.

Însă e foarte posibil ca situația să se schimbe în viitorul apropiat pe măsură ce piața dispozitivelor smart se va maturiza. Se va începe cu controlul vocal al sistemelor de securitate și probabil că se va extinde și către celelalte. Potențialul caselor inteligente este unul imens și tot mai mulți oameni explorează această idee.

Blake Kozak, analist la IHS este de părere că în curând și companiile de asigurare vor începe să aibă un rol important în această direcție, recomandând instalarea de soluții smart pentru monitorizarea casei – de la sisteme de securitate la sisteme de prevenție/detecție precum detectoarele de fum, de inundații, de incendiu etc.

Previziunea este că la finalul anului peste 1 milion de polițe de asigurare vândute în SUA vor avea clauze care să prevadă existența senzorilor smart.

Mi se pare interesant să văd că în această statistică locul întâi este ocupat de Amazon Alexa cu 40% și abia pe urmă Google Home cu 23% – asta dacă ne uităm la statistica Canalys unde Google Home era lider. Bine, sunt vizate piețe diferite, IHS analizează piețele ”bogate„ în timp ce studiul Canalys merge la nivel global, cu focus pe zona India/China.

Boxele inteligente sunt clar o piață emergentă și cred că mai devreme sau mai târziu fiecare casă va avea una – este foarte atractiv să ai o boxă conectată la internet care să redea muzică din diverse surse, iar dacă poate să și răspundă la ceva întrebări (știri, prognoză meteo, întrebări generaliste) de ce nu?

Singurele probleme ce mai trebuie rezolvate sunt cele legate de păstrarea intimității și securitate (aparatele pot fi controlate de la distanță). Și poate că se vor rezolva sau ne vom obișnui noi cu ele și atunci nu mai contează, la fel ca în cazul Facebook.

Întrebarea este: ce părere aveți voi despre boxele inteligente și asistenții virtuali? Aveți sau v-ați lua așa ceva?

Pe mine mă bate gândul să iau un Google Home …

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep