HomeFeaturedFocusLenovo PHAB Plus, impresii din relatia cu un phablet

Lenovo PHAB Plus, impresii din relatia cu un phablet

IMAG1556

Iată că a venit și momentul în care să aștern pe hârtie digitală impresiile pe care le-am cules după aproape o lună de utilizare a unui phablet. De data aceasta și numele a fost sugestiv, PHAB Plus de la Lenovo trădându-și încă dinainte de a face cunoștință cu el principala caracteristică: dimensiunea mare a ecranului. Așa că mi-am asumat din start această nouă experiență, care a venit la un interval de timp relativ scurt după Huawei P8 Max, ceea ce justifică eventualele comparații pe care le voi mai face între cele două terminale, care sunt inerente. Iar numitorul comun este dimensiunea ecranului, care aduce mai degrabă cu o tabletă decât cu un smartphone și care atrage după sine și o experiență de utilizare ușor diferită.

Însă nu trebuie să uităm că sunt și persoane care aleg ecranele mari din considerente destul de simplu de înțeles: consumul de conținut multimedia, oricare ar fi acesta. Fie că sunt filme, clipuri video sau jocuri, un ecran mai mare face experiența mult mai intensă. Nu sunt genul de utilizator care să folosească telefonul pentru așa ceva, dar, pe de altă parte, nu prea am fost pus în situația de a ajunge și la asemenea activități. Un zbor mai lung cu avionul sau o călătorie mai îndelungată cu un mijloc de transport în comun, în care nici nu ai un partener de dialog, s-ar putea să îmi schimbe și mie, și celor care sunt împotriva ecranelor mari percepțiile.

IMAG1565

Iar în ceea ce privește argumentul legat de hilarul situației de a ține la ureche un asemenea monstru, pot spune doar că te obișnuiești destul de repede. Chiar dacă din când în când câte un copil cu înclinații înspre tehnologie te mai privește admirativ și își face curaj să să întrebe emoționat: “Nenea, ce telefon e ăla?”. Mie mi s-a întâmplat de două ori într-o lună. La fel cum mi s-a întâmplat, chiar cu martori, că se poate mult mai rău. Am văzut în București, trecând strada regulamentar, pe la trecerea de pietoni, o tânără care vorbea la un iPad de 10 inchi. Cu el la ureche, fără căști!!!

Nu atât ținutul telefonului la ureche (care te poate transforma în țintă pentru ironii fine din partea cunoscuților) mi s-a părut partea dificilă, cât ținutul lui în buzunar. Dar fiecare trebuie să găsească soluții, mai ales dacă își asumă în cunoștiință de cauză un display de dimensiuni mari.

Configuratie si pret

Revenind la Lenovo PHAB Plus, configurația sa este una pe care eu o văd ca fiind de mid-range (mai ales dacă avem în vedere că vorbim despre un terminal lansat oficial în septembrie, anul trecut), în ciuda faptului că unii mai exigenți ar cârcoti și aici. Avem specificații decente, care chiar își fac treaba cu brio, așa cum urmează să vedem.

IMAG1560

Lista completă cu specificații tehnice pentru PHAB Plus:

  • Tip ecran: IPS LCD
  • Diagonala: 6,8 inchi
  • Rezolutie: 1080 x 1920 pixeli
  • Culori: 16M
  • Protectie: Corning Gorilla Glass 3
  • Chipset: Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615
  • Procesor: octa-core (4 x Cortex-A53 1,7 GHz, 4 x Cortex-A53 1,0 GHz)
  • GPU: Adreno 405
  • Memorie RAM: 2 GB
  • Memorie Flash: 32 GB
  • MicroSD: da
  • Camera foto principala:                 13 megapixeli
  • Camera foto frontala: 5 megapixeli
  • Sistem de operare: Android 5.1 Lollipop
  • Acumulator: 3500 mAh
  • Dual SIM: Da (Micro-Sim + Nano-Sim)
  • Retea 2G: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
  • Retea 3G: HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100
  • Retea 4G: FDD: B1(2100MHz), B3(1800MHz), B7(2600MHz), B8(900MHz), B20(800MHz), TDD: B38(2600MHz), B40(2300MHz)
  • Dimensiuni (L x l x G): 186,6 x 96,6 x 7,6 mm
  • Greutate: 229 grame

Așa cum spuneam, nimic spectaculos cu excepția dimensiunii ecranului. Și totuși, caracteristici suficiente pentru un utilizator clasic de smartphone.

Ca și preț, telefonul costă în prezent 1260 de lei la evoMAG.ro. Că este mult sau puțin, ține de aprecierea fiecăruia. PHAB Plus s-a mai găsit și încă mai poate fi găsit în oferta celor de la Digi Mobil, acolo unde s-a bucurat de subvenții generoase la abonamente, combinație în care, cred eu, are cele mai mari șanse de izbândă.

Performante

Ca de obicei, nu sunt adeptul cifrelor din benchmark-uri, însă unora le plac, așa că vă arăt și vouă cum s-a descurcat Lenovo PHAB Plus în AnTuTu Benchmark. Enjoy!

antutu 1

antutu 2

La nivel de experiență de utilizare, mie mi s-au părut chiar decente performanțele acestui smartphone. Nu am avut sincope în utilizarea lui, nu s-a blocat și nici nu s-a încins peste măsură. L-am utilizat în toată această perioadă ca telefon de muncă, am avut în el SIM-ul cu numărul de la Integrator Soft. Și sună destul de des, credeți-mă pe cuvânt. Conectare permanentă la wireless, atât la birou cât și acasă, navigare pe Internet, mail-uri la greu, câteva fotografii și gaming doar în perioada de testare. Nu s-a agățat nici la jocuri (a fost testat cu o sesiune serioasă de Shadow Fight 2, nu mi-a aparținut mie alegerea și am primit ajutor serios și la partea de testare pe această zonă) însă s-a înfierbântat puțin. Construcția metalică și dimensiunea au ajutat însă la distribuirea uniformă a căldurii, care nu a fost de nesuportat.

Una peste alta, eu mă declar mulțumit din punctul de vedere al unui utilizator standard cu activități cotidiene normale, de comportamentul acestui telefon.

Software

O mențiune specială și scurtă, pentru interfața software, care nu mi-a plăcut musai, probabil că din obișnuință și probabil că este o chestie subiectivă, dar care este destul de aerisită, lucru remarcabil pentru un producător din China. La fel și lipsa de bloatware inutil, o mare bilă albă pentru PHAB Plus.

Screenshot_2016-07-01-15-53-56

Si, ca cireașa de pe tort, fotografia de fundal implicită, care trezește patriotismul în români și care a picat destul de bine în contextul EURO 2016. Păcat că naționala noastră nu merită nici măcar atâta deranj.

Constructie si design

Prea multe nu sunt de spus în ceea ce privește construcția si designul lui PHAB Plus. Modelul devenit deja un fel de patent al producătorilor chinez, care replică destul de fidel construcția de iPhone 6/6s, cu o carcasă metalică de tip unibody. Culmea, acest design se pretează destul de bine la un smartphone de dimensiunile lui PHAB Plus. Mult mai bine decât ceea ce a propus Huawei P8 Max, care a venit cu muchii mult mai drepte și colțuri mult mai ascuțite, lucru pe care la momentul respectiv i l-am reproșat telefonului, motiv pentru care, din perspectiva formei, îmi place mai mult PHAB Plus.

IMAG1558

Nu există buton hardware în partea din față, lucru care evidențiază cumva, în mod negativ, marginile ecranului, care ar fi putut să fie mai subțiri. Pe spate avem o line de antenă care aduce clar cu iPhone-ul, însă și acea bordură care înglobează senzorul camerei foto și flash-ul, atât de specifică lui Nexus 6P. O combinație care pare a avea farmecul ei.

IMAG1559

În rest, din punctul de vedere al construcției, telefonul nu iese în evidență cu ceva special. Îmi place că pare destul de bine închegat, în ciuda profilului relativ subțire, de doar 7,6 milimetri, lucru important pentru un aparat de talia lui.

Autonomia

Foarte pe scurt, o să trec în revistă partea de autonomie. Pentru simplul motiv că, la nivel de specificații, un acumulator de 3500 mAh poate părea destul de mic pentru un telefon cu un display atât de mare. Nu este. Își face datoria din plin și poate să ducă perioada de funcționare între două încărcări până la trei zile, trei zile și jumătate. Asta într-un regim de utilizare mediu, așa cum l-am descris ceva mai sus. Chiar nu am ce să îi reproșez din acest punct de vedere, autonomia este mulțumitoare.

Camera

Întotdeauna am căutat câteva aspecte la un telefon, pe care eu le prețuiesc destul de mult și la care nu prea vreau să fac concesii. Camera este unul dintre ele, poate cel mai important după stabilitate și autonomie. Că ne place sau nu, telefonul mobil a devenit și dispozitivul care se ocupă de fotografiile noastre atunci când suntem la un eveniment, atunci când surprindem un moment inedit, sau chiar și în concediile cu familia. Puțini își mai cară și o cameră foto dedicată după ei, majoritatea utilizatorilor de smartphone se bazează pe acesta pentru a realiza fotografiile.

Și atunci camera de pe telefon trebuie să își facă treaba. Recunosc sincer că nu am avut așteptări foarte mari de la Lenovo PHAB Plus. L-am luat totuși la o ședință foto la Lacul Sfanta Ana, încercând să speculez o zi destul de însorită și un peisaj atractiv, pe modul auto. Vedeți singuri care a fost rezultatul, mie mi se pare că a decolorat destul de mult pozele și a făcut culorile cam șterse. Cerul nici nu prea mai se vede, a devenit alb.

IMG_20160620_154800

IMG_20160620_155643

IMG_20160620_155700

IMG_20160620_155738

IMG_20160620_155759

IMG_20160620_155832

Tocmai de aceea am realizat și câteva fotografii macro cu obiecte în culori vii, pentru a vedea dacă apare aceeași problemă, dacă culorile sunt tot șterse. Parcă lucrurile arată mai bine aici, însă orice opinie ajută în lămurirea acestei dileme.

IMG_20160701_171334

IMG_20160701_171039

IMG_20160701_171438

IMG_20160701_171946

Cum fotografiile fac cât o mie de cuvinte, vă las să trageți singuri concluziile.

Nici nu am încercat să fac și o filmare, Lenovo PHAB Plus nu pare făcut pentru asemenea activitate. Este destul de greu de controlat cu o singură mână, astfel încât la filmări de durată mai mare devine enervant.

Concluzii

Lenovo PHAB Plus este în mod clar un mid-range care se adresează celor care caută un display mare. Și dacă aceasta este caracteristica ce primează, atunci există și variante mai fericite. Inclusiv Huawei P8 Max despre care am tot amintit aici (și care între timp a ajuns la versiunea P9), este una dintre aceste variante. Însă dacă te uiți și la partea de buget și vrei să fii atent cu raportul preț/specificații, atunci Lenovo PHAB Plus îi ia fața acestui competitor, cu un preț aproape de jumătate din valoarea lui P8 Max. Da, prețul este unul dintre atuurile lui Lenovo PHAB Plus!

IMAG1561

Nu pot să judec obiectiv, pentru că recunosc că nu îmi plac terminalele mari. Dimensiunea ideală pentru mine se oprește la 5,2 inchi. Tocmai de aceea, prin prisma faptului că nu mi-aș cumpăra nici unul dintre aceste telefoane, îmi este greu să îl recomand pe vre-unul dintre ele.

Am încercat să ating toate aspectele esențiale, tocmai pentru a vă ajuta să trageți singuri o concluzie mai apropiată de preferințele voastre. Sper că am reușit !

3 COMENTARII

  1. Ti s-a parut, crezi, nu e pe placul tau, musai. Ai facut praf un telefon, nu esti obiectiv.

    Atunci de ce iti mai pierzi timpul scriind?

    Sugestie: pozele sunt de o calitate josnica. Sunt curios cu ce setari le-ai facut – e vina aparatului sau a ta?

    • Mie de obicei imi plac oamenii care se implica si cu care pot avea un dialog. Am citit mai multe comentarii de-ale tale, esti destul de agresiv, nu inteleg de ce, o sa imbatranesti mai repede. Insa ma bucur ca putem schimba cateva idei.
      Nu am facut deloc praf telefonul, te rog eu citeste tot materialul de la un capat la altul si vino cu argumente concrete. Sunt aspecte la care opinia celui care face un review nu poate sa fie 100% obiectiva. Forma unui telefon este o chestie care mie poate sa nu imi placa, unui alt coleg de breasla care face review-ul i se poate parea cea mai fericita. Tine de fiecare utilizator in parte. La fel sunt si interfata software de exemplu, forma unui buton, o muchie prea ascutita. Unora la pot placea, altora nu. Nu am fost absurd sa judec un telefon dupa culoare, de exemplu, desi si acolo aprecierea este subiectiva.
      La aia ca pierdutul timpului, nu prea am ce sa iti raspund. Din acelasi motiv pentru care tu il pierzi citind.
      La realizarea pozelor am folosit modul “auto”. Si sugestia ta m-a ajutat, pentru ca initial uitasem sa scriu asta, acum am completat.

    • @Ross
      In primul rand nu e vorba despre un review, e vorba despre o parere. Si fiind o parere, e normal sa fie subiectiva. Aici agregam si pareri obiective si pareri subiective – sunt convins ca nu o sa putem raspunde tuturor necesitatilor si dorintelor celor ce vin sa ne citeasca, dar atata vreme cat primim feedback stim ce putem sa schimbam.
      Iar Cristi face o treaba foarte buna atunci cand isi spune parerea despre anumite produse.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep